Lataa

Kodin järjestys ja säilytystilojen tehokas käyttö

Kodin järjestys on tärkeää, sillä siistissä kodissa arki on toimivaa, tavarat löytyvät näppärästi ja mielikin lepää helpommin! Toisinaan sotkua pääsee kuitenkin syntymään. Lue hyödylliset vinkkimme kodin järjestyksen ylläpitoon ja säilytystilojen tehokkaaseen käyttöön.

Kodin järjestyksen ylläpito

 • Järjestä säännöllisesti kotiasi ja vie tavarat aina paikoilleen. Jatkuva pieni järjestely auttaa ylläpitämään siisteyttä, eikä sotkua pääse syntymään liian nopeasti.
 • Kaikelle on oltava omat selkeät paikkansa,  josta ne ovat mahdollisimman helposti saatavilla. Etenkin usein tarvittavien käyttötavaroiden. 
 • Pilko työ pieniin osiin. Muista, että paikkojen putsaus pienissä osissa on helpompaa, kuin suuri siivousurakka. Suuren urakan aloittamista tulee helposti lykättyä. Siivoa esimerkiksi huone tai kaappi kerrallaan.
 • Karsi pois turhat tavarat! Käy säännöllisesti läpi kaappitilat, laatikot sekä varastot ja vintit. Tämä urakka on hyvä tehdä kerran-pari vuodessa. Muista tässäkin toimia pienissä osissa, jottei homma tunnu liian vaikealta aloittaa. Käyttökelpoiset, mutta sinulle turhat tavarat voit kierrättää tai myydä eteenpäin. Tavaran karsimisessa on hyvä muistaa, ettei muistot asu niissä.
 • Jaa perheen kesken jokaiselle omat vastuualueensa. Yhdessä hommat sujuvat sutjakammin! On hyvä jakaa selkeästi, kuka tekee mitäkin. Vastuualueet voi jakaa vaikka huoneittain. 

Säilytystilojen tehokas käyttö

 • Ensimmäisenä tarvitset toimivat säilytyskalusteetvaatekaapit, hyllyt, naulakot ja lipastot
 • Älä täytä kaappeja tai hyllyjä liian täyteen. Tällöin niiden käyttäminen on vaikeaa, eikä tavara löydy helposti.
 • Järjestä oikein. Tavaroita on järkevämpää sijoittaa vierekkäin tai riviin mieluummin kuin päällekkäin. Kirjatkin on näppärämpi ottaa hyllystä, kun ne ovat rivissä.
 • Käytä laatikoita. Esimerkiksi asusteille ja sukille on hyvä olla omat säilytyslaatikot, jolloin ne eivät pyöri missä tahansa. Suosi myös vetolaatikoita tai koreja. Niistä näkee helposti, mitä ne pitävät sisällään. Laatikot voivat myös auttaa rajaamaan tavaramäärää. Laatikon täyttyminen voi toimia merkkinä siitä, ettei enempää tavaraa saa hankkia, ainakaan ennen kuin entisistä on karsittu.
 • Vaatekaapin siivous tulee myös tehdä säännöllisesti. Sääntönä: Karsi vanhoista pitämättömistä, kun hankit uutta. Hyödynnä lisäksi henkareita. Vaatteet voi ripustaa henkareissa kuivumaan ja kuivuttuaan siirtää näppärästi vaatekaappiin. Myös tyylikkäät vaatetelineet ovat toimivia käyttövaatteille. Henkareissa roikkuvat vaatteet ovat helposti saatavilla sekä pysyvät hyvin järjestyksessä. 
 • Varaa hankalimmat säilytyspaikat tavaroille, joita tarvitset harvoin. Esimerkiksi vaatekaapin takaosiin. Säilö myös talvitakit pukupusseissa varastoon, kun et tarvitse niitä. 

Lähteenä osittain: Ilana Aallon vinkit Kotiliedestä sekä Dekolehdestä.

saatat tykätä myös
Ylös