Lataa

Konmarita kotisi - Tehokas kevätsiivous

Kevät tuo uutta virtaa, mutta samalla se paljastaa siivouksen tarpeessa olevat tilat uudessa valossa. Kirjaimellisesti. Vuotuinen kevätsiivous siis edessä?  Mitäpä jos  putsaisit kotisi niin, ettei sotkua pääsisi syntymään uudelleen - enää koskaan? Järjestä kotisi japanilaisen siivousguru Marie Kondon konmari -menetelmällä! Oletkin varmasti jo kuullut tästä siivouksen elämää mullistavasta taiasta, mutta onko konmari vielä hallussa ihan käytännössä? Poimi nyt tehokkaat konmari -vinkit kotisi kevätsiivoukseen!

Konmari - Mistä kaikesta siinä olikaan kyse?

Konmari -menetelmä perustuu simppelisti siihen, että ensin kaikki ylimääräinen tavara karsitaan pois, ja tämän jälkeen jäljelle jääneet järjestetään huolella. Tavaroista tulisi säilyttää ainoastaan ne, jotka tuottavat sinulle oikeasti iloa. Turhaa on siis kaikki, mitä et rakasta! Tavaroiden karsiminen tehdään tavaralaji kerrallaan, esimerkiksi käymällä läpi kaikki vaatteet. Lisäksi projekti toteutetaan kerralla maaliin.  Ei siis niin, että tavaroita karsitaan pienissä osissa esimerkisi kaappi kerrallaan tai huoneittain.  Edellä mainitut seikat ovat hyvin olennainen osa konmaritusta. Kokonaista omakotitaloa ei tietenkään päivässä putsata, mutta pääpointtina onkin tehdä siivoamisesta tapahtuma, jolloin todella tartutaan toimeen käymällä vaikkapa kerralla kaikki kodin kirjat läpi.

Marie Kondon mukaan koko kodin läpikäymiseen menee noin puoli vuotta. Tämän jälkeen pysyvä muutos on tapahtunut!  Tämä tarvitsee tehdä vain kerran, jonka jälkeen tulosta ylläpidetään ripeällä siistimisellä. Jos kaikkia nurkkia ei käy järjestelmällisesti läpi, käy usein niin, että sillä välin, kun putsaat yhtä paikkaa, sotkut muualla lisääntyvät. Näin työ on loputonta. Kun puolestaan järjestää jokaisen kaapin, laatikon ja nurkan, kodista tulee siisti, eikä epäjärjestys pääse enää leviämään nurkasta toiseen.  Sitä ei enää ole! Tavaroita järjestellessä on lisäksi järkevämpää sijoittaa ne vierekkäin tai riviin mieluummin kuin päällekkäin. Tällöin ne ovat helpommin saatavilla. Kaappeja sekä hyllyjä ei saa myöskään laittaa liian täyteen.

Konmari tiiviisti:

  • Toteuta tavaroiden karsiminen sekä järjestely kokonaan yhdellä kerralla.
  • Karsi ja järjestele tavaralajeittain, älä huoneittain.
  • Jätä jäljelle vain ne tavarat, jotka todella tuottavat sinulle iloa.
  •  Älä säilytä tavaroita ”muuten vain”.
  • Karsi ensin, säilytä sitten.
  • Valitse kaikille tavaroille omat selkeät paikkansa.
  • Tavoittele säilytyksessä  todellista yksinkertaisuutta.

Vaatekaapin järjestäminen

Konmaritus on helpointa on aloittaa vaatteista. Tärkeitä tunteita ja muistoja sisältävät tavarat kannattaa jättää viimeiseksi. Karsi vaatteista kaikki, joita et enää pidä. Älä siis alenna nuhjuisia vaatekappaleita kotivaatteiksesi, vaan luovu niistä kokonaan. Vaatekaappien siisteydessä  ratkaisevaa on se, että vaatteet on ripustettu ja taiteltu oikein. Konmari -menetelmässä neuvotaan taittelemaan ja asettamaan esimerkiksi paidat, sukat ja alusvaatteet pystyyn vetolaatikoihin sekä koreihin. Näin laatikoiden sisällön näkee helposti ja nopeasti yhdellä silmäyksellä. Tällöin vaate on myös helppoa ottaa esiin, jolloin sotkujen synty on minimoitu. Varaa hankalimmat säilytyspaikat tavaroille, joita tarvitset harvemmin. Esimerkiksi vaatekaapin takaosiin. 

Kirjahyllyt

Kirjahylly, jossa ei ei ole liikaa tavaraa on ilo silmälle. Konmari muistuttaa säännönmukaisuudesta, joka pitää usein paikkansa, kun yritämme hankkiutua eroon turhasta tavarasta. Jos kuvittelemme lukevamme jonkun kirjan "joskus", se tarkoittaa usein, ettemme oikeasti enää ikinä lue sitä. Harvoin myöskään luemme kirjoja uudelleen. Nämä seikat kannattaakin pitää mielessä kirjahyllyn sisältöä läpikäydessä! Pysy siis tiukkana karsiessasi tavaraa. 

Työpiste

Kun työpöytä on järjestyksessä, on helpompi keskittyä olennaiseen sekä olemme tällöin myös tehokkaampia ja luovempia. Kotiin kertyviä papereita Konmari neuvoo karsimaan erityisen kovalla kädellä. Ne tulisi lajitella sekä säilytettäviin että toimenpiteitä vaativiin.  Tällöin on helpompi pysyä kartalla hoidettavista asioista sekä tärkeät paperit pysyvät varmasti tallessa.

Nauti järjestyksestä ja seesteisyydestä

Kun reippaasti vähentyneet tavarat on järjestetty takaisin paikoilleen, on aika nauttia kaaoksettomasta kodista ja uudesta, seesteisestä elämästä! Onhan todettu, että siisti koti vaikuttaa myös mieleen. Turhasta luopuminen on yllättävänkin vapauttavaa! Kokeile ja huomaat. 

Kuvat: Bloomingville

saatat tykätä myös
Ylös