Lataa

Panosta työergonomiaan - 5 Vinkkiä

Työergonomiaan on hyvä kiinnittää riittävästi huomiota. Erityisesti istumatyötä tekevien työasentoon ja riittäviin taukoihin on panostettava. Ohessa 5 vinkkiä, joiden avulla työergonomiasi pysyy hyvänä ja työskentely pysyy miellyttävänä.

1. Tauotus

Muista tauotus. Pieni tauko puolen tunnin välein. Huolehdi tasaisin väliajoin myös pidemmistä tauoista. Äläkä unohda taukojumppaa!

2. Työtuoli

Panosta hyvään työtuoliin tai mahdollisesti satulatuoliin. Satulatuoli ohjaa sinua parempaan asentoon, jolloin alaraajojen verenkierto pysyy parempana. Kokeile välillä myös istumista jumppapallon päällä tai testaa pehmeää tasapainotyynyä tuolin päällä.

3. Työasento

Istu ryhdikkäässä asennossa. Hartioiden on oltava rennot ja jalat tukevasti lattialla.

4. Valaistus

Huolehdi riittävästä valaistuksesta, joka ei häikäise. Suosi epäsuoraa valaistusta. Säädä työpiste työasennon ja näkemisen kannalta sopivaksi. Aseta näyttö siten, ettei tilan valaistus ja ikkunoista tuleva päivänvalo aiheuta heijastuksia.

5. Säädöt

Sijoita tietokoneen näyttöruutu oikealla etäisyydelle ja korkeudelle suhteessa silmiin. Yleensä sopivana katseluetäisyytenä pidetään 60 - 75 cm. Sopiva näytön korkeus on 20 - 30 astetta katseen vaakasuoran tason alapuolella. Säädä tekstikoko suuremmaksi vaikka tuntuisikin, että näet hyvin näytölle. Suurempaa tekstiä on nopeampi lukea ja näin ollen silmät rasittuvat vähemmän. Myös tekstin ja taustan riittävä kontrasti helpottaa näkemistä. 

saatat tykätä myös
Ylös