Lataa

Puutarhakalusteiden materiaalit, huolto ja säilytys

Puutarhakalusteista löytyy nykyään paljon valinnanvaraa. On hyvä tietää, millaisia eri materiaalit ovat ja miten niitä tulee huoltaa. Myös oikeanlainen säilytys pidentää kalusteiden käyttöikää. Kokosimme sinulle kattavat hoito-ohjeet alle.

Polyrottinkiset kalusteet

Polyrottinki on monella tapaa melkoisen ihanteellinen ja käytössä todella vaivaton materiaali, mistä johtuen polyrottinkikalusteet ovatkin äärettömän suosittuja ja pidettyjä. Polyrottingin materiaalina on muovisekoite, joten se on kestävä ja joustava materiaali. Pinta puhdistetaan liinalla ja likatahrat miedolla pesuaineella. Voimakkaita kemikaaleja tai painepesuria polyrottinki ei kestä. Polyrottinkisiin kesäkalusteisiin löytyy omia hoitoaineita. Polyolyrottinki on materiaalina kevyt, joten polyrottinkikalustetta on tarvittaessa helppo siirrellä paikasta toiseen. Polyrottinkiset puutarhatuolit, -sohvat ja -pöydät voi huoletta jättää ulos vesisateeseen ja aurinkoon: niissä on UV-suoja, joten ne eivät haalistu auringossa eivätkä myöskään homehdu sateen sattuessa. Polyrottinki kestää myös talvipakkasia (-20°C asti), suosittelemme talveksi kalusteen suojaamista lumelta. Pakkasella polyrottinkikalustetta ei kannata käyttää, koska punos jäätyessään ei kestä rasitusta niin hyvin kuin normaalisti.

Aint- ja artwood kalusteet

Aintwood ja artwood kalusteissa on uudenaikainen muovimateriaali, jota käytetään laajalti erilaisissa puutarhakalusteissa. Sen ominaisuuksiin kuuluu kestävyys yhdistettynä miellyttävään ulkonäköön. Aintwood ja artwood kalusteita ei tarvitse periaatteessa hoitaa. Likaantuneet kohdat voi pyyhkiä liinalla ja tarvittaessa käyttää mietoa pesuainetta. Kalusteita ei saa pestä painepesurilla, mutta tavallisella puutarhaletkulla kalusteita saa huuhdella. Aintwood ja artwood-pintojen hoitoon on myös suihkutettavia hoitoaineita, jotka jättävät pintaan suojakerroksen; suihkutettu kerros suojaa rasvalta, öljyltä ja ruokatahroilta sekä estää kuuman ruoka-aineen tarttumisen muovipuun pintaan. Kalusteet voivat olla koko kesäkauden ulkona, eikä niitä tarvitse suojata vedeltä tai auringolta. Huomioitavaa kuitenkin on, että voimakas UV-säteily voi ajan myötä haalistaa kalusteen pintoja. Talveksi aintwood ja artwood-kalusteet kannattaa siirtää kuivaan tilaan. Jättäessä kalusteet ulos, kannattaa ne suojata kuitenkin lumelta.

Rottinkiset kalusteet

Rottinkikalusteet sopivat loistavasti lasitetulle parvekkeelle, parvekkeelle tai katetulle terassille. Rottinki on 100% luonnonmateriaali: rottinkikalusteet valmistetaan luonnonvaraisesti trooppisilla alueilla kasvavien palmulajien pitkistä ja ohuista rungoista. Rottinkipalmun pinta on todella kova ja kestävä, sisus pehmeämpää materiaalia. Palmut, joista rottinki valmistetaan, kasvavat todella nopeasti (5-7 vuodessa täyteen mittaan), joten kyseessä on uusiutuva luonnonvara. Rottinkikalusteet valmistetaan pääasiassa käsityönä, joten ympäristöä turmelevia koneita käytetään hyvin minimaalisesti. Rottinki on siis paitsi silmää hivelevä vaihtoehto, myös todella ekologinen valinta. Kalusteiden hoidoksi riittää imurointi ja tarvittaessa kostealla liinalla pyyhkiminen. Mäntysuopa tai muu luonnollinen pesuaine sopii tahrojen poistoon. Rottinkikalusteet ovat todella kestäviä, mutta emme suosittele esimerkiksi seisomista niiden päällä. Myös äkillinen kova isku saattaa murtaa punoksen. Normaalissa käytössä rottingista valmistettu pöytä, tuoli tai vaikka riippukeinu kestää todella hyvin. Suoraan auringonvaloon tai vesisateen armoille rottinkikalustetta ei pidä koskaan sijoittaa. Talvella rottinkikalusteet on suositeltava säilyttää suojaisessa ja kuivassa paikassa, jossa on kiertävä ilmanvaihto.

Puiset kalusteet

Mänty on materiaalina kalusteissa erittäin laadukas ja kestävä. Puukalusteet on kuitenkin tärkeä pitää kuivina ja puhtaina, sillä likainen ja kostea pinta sitovat kosteutta ja alistavat homeelle. Pitkät sadejaksot ovat puupinnalle vaativia. Mäntykalusteen voi suojata öljyämällä, mikä suojaa kalustetta kosteudelta. Katoksen alla säilytettävät kalusteet on hyvä öljytä 1-2 kertaa ja ilman suojaa säilytettävät kalusteet 2-3 kertaa kaudessa. Talveksi kalusteet on hyvä laittaa suojaan kylmältä ja lumelta. Öljyäminen ennen talvikautta on hyvä tehdä kuivaan puuhun ja tärkeää on huolehtia, että pinta on kuivunut ennen säilöön viemistä. Maalatulle pinnalle riittää puhtaanpito ja tarvittaessa kalusteen huoltomaalaus. Huomioitavaa puisessa tuotteessa on se, että luonnontuotteena puussa voi esiintyä vinoutta, halkeamia sekä tuote voi olla oksainen. Tärkeää on myös kiristää tuotteen naruja tai ruuveja muutaman kerran kesäkauden aikana.

Lehtikuusesta valmistetut kalusteet ovat helppohoitoisia. Kalusteita ei tarvitse öljytä. Lehtikuusen sisältämät uuteaineet ja umpisolurakenne suojaavat puuta kuivuudelta, kosteudelta ja ilmansaasteilta. Käsittelemättömänä kaluste harmaantuu muutamassa vuodessa näyttävän näköiseksi. Öljyämällä lehtikuusi kalusteen, voit hidastaa puun harmaantumista. Lehtikuusikaluste on hyvä puhdistaa ennen talvisäilöön laittamista. Tuotteen voi pyyhkiä kevyesti nihkeällä liinalla ja tarvittaessa öljytä puuöljyllä. Talveksi kalusteet on hyvä laittaa suojaan kylmältä ja lumelta. Huomioitavaa puisessa tuotteessa on se, että luonnontuotteena puussa voi esiintyä vinoutta, halkeamia sekä tuote voi olla oksainen. Tärkeää on myös kiristää tuotteen naruja tai ruuveja muutaman kerran kesäkauden aikana.

Tervaleppä on kaunis saunaan sopiva puumateriaali kuumuuden ja kosteuden siedon ansiosta. Tervaleppää ei suositella ulkokäyttöön ilman käsittelyä, joten ulos vietäessä se on tärkeä suojata puuöljyllä. Tuolin voi pyyhkiä tarvittaessa kostealla pyyhkeellä. Talveksi kalusteet on hyvä laittaa suojaan kylmältä ja lumelta. Huomioitavaa puisessa tuotteessa on se, että luonnontuotteena puussa voi esiintyä vinoutta, halkeamia sekä tuote voi olla oksainen. Tärkeää on myös kiristää tuotteen naruja tai ruuveja muutaman kerran kesäkauden aikana.

Metalliset kalusteet

Teräs on kestävä materiaali kesäkalusteiden runkona/materiaalina. Teräs voi kastuessaan ruostua, joten on tärkeää, että se pysyy kuivana. Teräksestä valmistetut kesäkalusteet suositellaan säilyttämään lumelta suojattuna.

Alumiinirunkoinen kesäkaluste ei edellytä isompaa hoitoa. Alumiini on ruostumatonta, joten sen vuoksi se on todella hyvä ulkokäyttöön. Alumiinisen kalusteen voi puhdistaa saippualla ja kostealla liinalla. Auringossa ollessa käsittelemätön alumiini pinta muuttuu pikku hiljaa tummemman harmaaksi. Alumiiniset kesäkalusteet suositellaan säilyttämään lumelta suojattuna.

Muovikalusteet

Muoviset kalusteet voivat haalentua ajansaatossa ulkoilmassa ja varsinkin auringon paisteessa. Muoviset kalusteet on helppo pitää puhtaana, sillä ne voi pestä ja pyyhkiä märällä liinalla. Tarvittaessa pelkän muovisen kalusteen voi myös huuhdella kevyesti puutarhaletkulla. Muovikalusteille löytyy omia suoja-aineita, jonka avulla kalusteiden käyttöikää saa pidennettyä. Talven ajaksi muoviset kalusteet kannattaa suojata lumelta, sillä pakkasella jäätyessään, muoviseos ei ole kestävää.

Betoni materiaalina

Betonista valmistetut kesäkalusteet voi puhdistaa pehmeällä ja kostealla liinalla. Likaiset kohdat voi tarvittaessa pyyhkiä miedolla pesuaineliuoksella. Betoniset kesäkalusteet on hyvä suojata 1-2 kertaa kaudessa parafiinipohjaisella vahalla tai -liuoksella. Betoniin ilmestyessä kalkkitahroja, voi ne poistaa laimealla viinietikkaseoksella. Puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa käsitellä pinta vielä parafiinivahalla. Pienet halkeamat betonikalusteiden pinnassa eivät vaikuta niiden kestävyyteen tai käyttöön. Betonikalusteet on tärkeä suojata myös vedeltä, joten sen vuoksi niitä ei ole suositeltavaa asettaa paljaalle maapinnalle, sillä betoni vetää itseensä kosteutta. Kalusteet on suositeltava säilyttää talvella kuivassa ja ilmavassa tilassa. Mikäli betonikalusteet säilyttää talvella ulkona, täytyy ne suojata hyvin, sillä jäätynyt vesi vahingoittaa betonia.

Karkaistu lasi materiaalina

Karkaistu lasi on erinomainen valinta ulos, sillä se kestää korkeita lämpötiloja ja nopeita lämpötilan muutoksia paremmin kuin tavallinen lasi. Lasipinnan voi puhdistaa saippualla ja kostealla liinalla.

Pehmusteet

Valikoimamme pehmusteet ja kesäkalusteiden kankaiset pinnat ovat verhoiltu kestävällä ja hieman kosteutta hylkivällä polyesterilla. Pehmusteiden sisuksena on käytetty vaahtomuovia. Ulkokalusteiden kankaiset pinnat ovat yleensä kestäviä, mutta saattavat ajansaatossa haalistua. Kankaiset pinnat ovat suositeltava suojata kastumiselta ja voimakkaalta auringonpaisteelta. Voit myös suojata hoitoaineilla pehmusteita kosteutta ja likaa vastaan. Kastuneet pehmusteet ja aurinkovarjot ovat tärkeä kuivattaa. Voit myös suojata hoitoaineilla pehmusteita kosteutta ja likaa vastaan. Talvisäilytyksen osalta pehmusteet ja kankaiset pinnat ovat tärkeä puhdistaa, kuivata ja laittaa ilmavasti säilytykseen, mieluiten sisätiloihin.

Yleistä talvisäilytyksesta

Puutarhakalusteiden varastoinnissa on tärkeää että kalusteet ovat kuivia, kun ne laittaa talviteloille. Jos kalusteet peittää, ne pitää peittää ilmavasti, jotta ilma pääsee hyvin kiertämään. Tilan pitää olla kuiva ja ilmastoitu, jotta kalusteet eivät homehdu tai puupinnat halkeile. Kesäkalusteet voi säilyttää myös ulkona katoksen alla tai suojata esimerkiksi suojapeitteellä. Suojapeite suojaa myös lialta, ilmansaasteilta ja muilta sääilmiöiltä. Kalusteiden päälle ei saa kerryttää lunta, ettei lumen paino vaurioita säilytykessä olevia kalusteita.

saatat tykätä myös
Ylös