Skip to content
Kevään sisustusmarkkinat - Tee edullisia valintoja kotisi sisustukseen. Katso tarjoukset!
Varastotuotteiden toimitusaika 2-4 arkipäivää
Luotettava kotimainen yritys
Jopa 36kk maksuaikaa

Ergonomia toimistotyössä – panosta työergonomiaan – 5 vinkkiä

1.12.2021

Työergonomiaan on hyvä kiinnittää riittävästi huomiota. Erityisesti istumatyötä tekevien työasentoon ja hyvään ergonomiaan sekä riittäviin taukoihin on panostettava. Ohessa 5 vinkkiä, joiden avulla työergonomiasi pysyy hyvänä ja työskentely pysyy miellyttävänä.


1. Tauotus

Muista tauotus. Pidä pieni tauko puolen tunnin välein. Huolehdi tasaisin väliajoin myös pidemmistä tauoista. Äläkä unohda taukojumppaa!


2. Ergonominen työtuoli – valitse hyvä työtuoli selälle

Panosta hyvään ja ergonomiseen työtuoliin tai mahdollisesti satulatuoliin. Satulatuoli ohjaa sinua parempaan asentoon, jolloin alaraajojen verenkierto pysyy parempana. Satulatuoli on ergonomian kannalta hyvä valinta, kunhan muistaa pitää huolta satulatuolin oikeasta korkeudesta: satulatuolissa tulisi aina istua niin, että kantapäät ovat tukevasti maassa ja takapuoli on tuolin takaosassa. Kokeile välillä myös istumista jumppapallon päällä tai testaa pehmeää tasapainotyynyä tuolin päällä. Tällaisella pehmeämmällä alustalla istuminen aktivoi keskivartalon ja jalkojen lihaksia, jolloin asento ei pääse valahtamaan huonoksi.


3. Muista tarkistaa työpöydän korkeus! Työasennon ABC

Istu ryhdikkäässä asennossa. Hartioiden on oltava rennot ja jalat tukevasti lattialla. Työasentoa olisi hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin. Panosta hyvän työtuolin lisäksi kunnon työpöytään. Sähköpöytä on oiva vaihtoehto, koska pystyt säätelemään pöydän korkeutta halutulle korkeudelle niin istualteen kuin seisten työskennellessä. Työpöydän korkeus riippuu siitä, istutko vai teetkö töitä seisten. Optimaalisen korkeuden tiedät siitä, kun hartiat ovat rennot ja kyynärvarret ovat tuettuna pöytään. Hyvä työpöydän korkeus seisten on helppo tarkistaa: pöytä on oikealla korkeudella, kun kyynärpäät ovat hyvin tuettuina noin 90 asteen kulmassa. On myös tärkeää istua tai seistä riittävän lähellä työpöytää: näin vältät turhaa kurottamista ja saat pidettyä hyvän ryhdin.


4. Valaistus

Huolehdi riittävästä valaistuksesta, joka ei häikäise. Suosi epäsuoraa valaistusta. Säädä työpiste työasennon ja näkemisen kannalta sopivaksi. Aseta näyttö siten, ettei tilan valaistus ja ikkunoista tuleva päivänvalo aiheuta heijastuksia. Valaistuksen ergonomia on erityisesti näyttöpäätetyössä erittäin tärkeää.


5. Työpisteen säädöt

Sijoita tietokoneen näyttöruutu oikealla etäisyydelle ja korkeudelle suhteessa silmiin. Yleensä sopivana katseluetäisyytenä pidetään 60 – 75 cm. Sopiva näytön korkeus on 20 – 30 astetta katseen vaakasuoran tason alapuolella. Säädä tekstikoko suuremmaksi vaikka tuntuisikin, että näet hyvin näytölle. Suurempaa tekstiä on nopeampi lukea ja näin ollen silmät rasittuvat vähemmän. Myös tekstin ja taustan riittävä kontrasti helpottaa näkemistä. 


Lue myös:

Näin sisustat viihtyisän työhuoneen

Vinkit kotitoimistossa työskentelyyn

Oikea työpistevalaistus auttaa jaksamaan – huomioi nämä seikat