Skip to content

Ergonomia toimistotyössä | Ergonomiavinkit 2023

8.8.2023

Työergonomiaan on hyvä kiinnittää riittävästi huomiota. Erityisesti istumatyötä tekevien työasentoon ja hyvään ergonomiaan sekä riittäviin taukoihin on tärkeä panostaa. Katso vinkit, joiden avulla ergonomia toimistotyössä pysyy hyvänä ja työskentely miellyttävänä.

Ergonominen työpiste on satsaus terveyteen ja hyvinvointiin.

1. Huolehdi riittävästä tauotuksesta

Etenkin näyttöpäätetyötä tekevän kannattaa huolehtia riittävästä tauotuksesta. Pidä pieni tauko puolen tunnin välein. Huolehdi tasaisin väliajoin myös pidemmistä tauoista. Esimerkiksi säännöllinen taukojumppa auttaa pitämään hartia- ja pääkivut loitolla ja mielen virkeänä. Jos mahdollista, pienet happihyppelyt työpäivän aikana tekevät hyvää. Tai miten olisi palaveri kävelyn lomassa?

Toimistotyössä tauot ovat tärkeitä myös ergonomian kannalta.

2. Huomioi työtilan ergonomisuus ja estettömyys

Suunnittele työhuoneen kalusteiden sijainti ergonomisesti. Paras paikka työpöydälle on niin, että näkyvyys ovelle ikkunaan tai muuhun tarvittavaan kohteeseen sujuu vaivattomasti. Huolehdi myös, että liikkuminen työhuoneessa on esteetöntä ja siirtyminen työvaiheesta toiseen on vaivatonta. Ergonomisessa työtilassa tärkeimmät työvälineet on sijoitettu käden ulottuville.

Ergonomisessa työpisteessä liikkuminen on esteetöntä ja näkyvyys hyvä.

3. Ergonominen työtuoli – valitse hyvä työtuoli selälle

Panosta hyvään ja ergonomiseen työtuoliin tai mahdollisesti satulatuoliin. Satulatuoli ohjaa sinua parempaan asentoon, jolloin alaraajojen verenkierto pysyy parempana. Ergonominen satulatuoli on hyvä valinta, kunhan muistaa pitää huolta satulatuolin oikeasta korkeudesta: satulatuolissa tulisi aina istua niin, että kantapäät ovat tukevasti maassa ja takapuoli on tuolin takaosassa.

Kokeile välillä myös istumista jumppapallon päällä tai testaa pehmeää tasapainotyynyä tuolin päällä. Tällaisella pehmeämmällä alustalla istuminen aktivoi keskivartalon ja jalkojen lihaksia, jolloin asento ei pääse valahtamaan huonoksi.

Ergonominen työpiste koostuu säädettävästä tuolista ja työpöydästä, kuten sähköpöydästä.

4. Säädettävä työpöytä on ergonominen valinta

Hyvään ja juuri sinulle sopivaan työpöytään kannattaa satsata. Työpöydän tulisi olla vähintään 120×80 cm kokoinen, mattapintainen ja tukeva. Jalkojen ja työtuolin tulee päästä esteettömästi työpöydän alle.

Kiinnitä huomiota työasentoon. Istu ryhdikkäässä asennossa. Hartioiden on oltava rennot ja jalat tukevasti lattialla. Työasentoa olisi hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin. Sähköpöytä on oiva vaihtoehto, koska pystyt säätelemään pöydän korkeutta halutulle korkeudelle niin istualteen kuin seisten työskennellessä.

Työpöydän oikea korkeus riippuu siitä, istutko vai teetkö töitä seisten. Optimaalisen korkeuden tiedät siitä, kun hartiat ovat rennot ja kyynärvarret ovat tuettuna pöytään. Hyvä työpöydän korkeus seisten on helppo tarkistaa: pöytä on oikealla korkeudella, kun kyynärpäät ovat hyvin tuettuina noin 90 asteen kulmassa. On myös tärkeää istua tai seistä riittävän lähellä työpöytää: näin vältät turhaa kurottamista ja saat pidettyä hyvän ryhdin.

Ergonomista sähköpöytää voi säätää oikealle korkeudelle, kuten seisoma-asentoon sopivaksi.
Sähköpöydän oikeat säädöt voi laittaa helposti muistiin.

5. Valaise työpiste ergonomisesti

Huolehdi riittävästä valaistuksesta, joka ei häikäise. Suosi epäsuoraa valaistusta. Säädä työpiste työasennon ja näkemisen kannalta sopivaksi. Aseta näyttö siten, ettei tilan valaistus ja ikkunoista tuleva päivänvalo aiheuta heijastuksia. Tarkista, että näytön kirkkaus ja kontrasti on säädetty sopiviksi yleisen valaistuksen mukaan. Liian suuret erot valaistuksessa rasittavat silmiä. Ergonominen valaistus on erityisesti näyttöpäätetyössä erittäin tärkeää. Joskus kätevin tapa varmistaa riittävä valaistus on hankkia pöydälle työpöytävalaisin.

Ergonomisessa työpisteessä on hyvä valaistus ja siisti ympäristö.

6. Tarkista työpisteen säädöt

Tarkista ergonominen näytönkorkeus. Sijoita tietokoneen näyttöruutu oikealla etäisyydelle ja korkeudelle suhteessa silmiin. Yleensä sopivana katseluetäisyytenä pidetään 60-75 cm. Sopiva näytön korkeus on 20-30 astetta katseen vaakasuoran tason alapuolella. Huomioi oikeat säädöt ja ergonominen työasento myös seisten. Säädä tekstikoko suuremmaksi vaikka tuntuisikin, että näet hyvin näytölle. Suurempaa tekstiä on nopeampi lukea ja näin ollen silmät rasittuvat vähemmän. Myös tekstin ja taustan riittävä kontrasti helpottaa näkemistä. 


Jatkuva työskentely tietokoneella kuormittaa elimistöä ja näköä. Ongelmia voivat aiheuttaa mm.

 • pitkäkestoinen paikallaan istuminen
 • samoina toistuvat pään tai käsien liikkeet
 • kumara, kiertynyt tai taaksepäin taipunut niskan asento
 • hankalat ja tukemattomat käden asennot
 • kumara, tukematon selän asento
 • näkemiseen liittyvät vaikeudet
 • taukojen puute

Lähde: Työterveyslaitos


Näillä tuotteilla saat kotiisi ergonomisen työpisteen


Lue myös nämä artikkelit:

Näin sisustat viihtyisän työhuoneen
Vinkit kotitoimistossa työskentelyyn
Oikea työpistevalaistus auttaa jaksamaan – huomioi nämä seikat


Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys