Skip to content

Keittiötrendit 2022

21.4.2022
Keittiön sisustus.

Mikä on keittiöissä trendikästä juuri nyt? Entä miten päivittää olemassa olevaa keittiötä pienellä budjetilla? Haastattelimme Hanna Husaria, joka vastaa Esan Levykalusteella markkinoinnin lisäksi muun muassa mallistojen ylläpidosta.

Keittiön materiaalit.
Keittiö: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

1. Mitkä ovat tämän hetken kuumimmat trendit keittiön materiaaleissa?

Tällä hetkellä myydään paljon mattapintaista, sormenjälkivapaata laminaattiovea. Se on materiaalina helppo, sillä siihen ei jää sormenjäljet samaan tapaan kuin esimerkiksi maalattuihin oviin. Se on myös todella kestävä. Mattalaminaattiovea on saatavissa monessa trendikkäässä sävyssä, kuten Cashmere tai ikisuosikkeina eli mustana ja valkoisena.

Puun käyttö keittiöissä on lisääntynyt; aitona puuna viiluovissa, massiivipuisissa tasoissa tai sitten aidon näköisinä puujäljitelminä. Puuta käytetään paljon myös tehosteena ja pehmentämään modernia muotokieltä. Yleisesti ottaen suuntaus keittiöissä on menossa enemmän lämpimiin, aitoihin ja pehmeisiin materiaaleihin, poispäin yltiöpäisen modernista ja kliinisestä minimalismista.

Tasoissa suositaan kestäviä materiaaleja, kuten Dektonia. Erilaiset marmorikuviot ovat nyt trendikkäitä ja niitä löytyy kvartseista ja dektoneista paljon erilaisia. Myös hillityt harmaan ja beigen väriset tasot ovat suosittuja. Teollisista kivimateriaaleista dekton on ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto. Se kestää kuumuutta eikä ime likaa itseensä.

Keittiötrendit.

 

Keittiö: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

2. Mitä toiminnallisuuksia, värejä ja muotoja nyt suositaan?

Helppohoitoisuutta, käytännöllisyyttä ja kestävyyttä arvostetaan materiaaleissa todella paljon. Keittiöistä halutaan arjessa toimivia, joten tässä keittiösuunnittelijalla on ammattilaisena tärkeä rooli. Rajalliseen tilaan on saatava mahtumaan tärkeät toiminnot siten, että elämä kiireisessä arjessa olisi sujuvaa.

Myös ulkonäköseikkoja arvostetaan edelleen todella paljon – keittiön tulee sopia saumattomasti kodin muuhun sisustukseen. Nykyään uskalletaan aiempaa enemmän tehdä yksilöllisiä väriratkaisuja esimerkiksi tilaamalla maalatut ovet erikoissävyllä.

Keittiön materiaalit.

 

Materiaalit: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

3. Mitä sävyjä valitaan nyt keittiöihin?

– Valkoinen ja musta pitävät edelleen pintansa, mutta entistä enemmän valitaan nyt myös murrettuja, maanläheisiä sävyjä. Mattalaminaattiovissa hyvin suosittu sävy on vaalea greigen värinen Cashmere. Pitkän tauon jälkeen myös tummat ruskean sävyt ovat alkaneet miellyttää kuluttajia. Meillä tosi suosittu Priima-sarja sisältää monia erilaisia puuta imitoivia kuoseja, upeine luonnollisen ruskeine sävyineen. Tummia sävyjä käytetään myös paljon tehosteena vaalean kanssa.

4. Vetimellinen vai vetimetön keittiö?

Molempia menee tällä hetkellä. Vetimettömistä keittiöistä suosituksi trendiksi on noussut Piilo -runkorakenteella toteutettu ratkaisu. Runkoon on integroitu kiinni listat, jolloin ovien ja laatikoiden väliin jää sormille tila. Ovet ja laatikot avataan reunasta vetämällä, eikä erillisiä vetimiä tarvita.

Vetimillä korostetaan haluttua tyyliä, oli se sitten moderni, retro tai maalaisromanttinen. Suosituimpia vetimiä ovat tällä hetkellä erilaiset lankavetimet ja nupit. Näitä myös yhdistellään keskenään, käyttämällä esimerkiksi alhaalla laatikoissa vedintä ja ylhäällä seinäkaapeissa samanväristä nuppia. Mustat, valkoiset ja messinkiset vetimet ja nupit ovat suosittuja.

Myös vetimiä ja vetimettömyyttä yhdistellään keskenään. Usein laatikot ja komerot tehdään vetimellisenä ja seinäkaapit ilman vedintä. Tällöin seinäkaappeihin tehdään usein korotettu pohjarakenne, jolloin ovi tulee hiukan rungon alaosasta yli ja ovi avataan alareunasta vetämällä.

Aamiaiskaappi keittiössä.

 

Keittiö: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

5. Avokeittiöt ovat tulleet jäädäkseen, vai ovatko?

Kyllä. Nykyisin lähes kaikkiin uudiskohteisiin suunnitellaan avokeittiö, jossa olohuone ja keittiö ovat saumatonta, yhtenäistä oleskelutilaa. Remonttikohteissakin usein kaadetaan seinää, jotta saavutettaisiin avoin tila. Avokeittiössä on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että keittiö sopii materiaaleiltaan kodin muihin materiaaleihin, mutta myöskin toiminnallisuuteen. Keittiön on oltava helppo pitää siistinä. Tällöin suositaan mm. aamiaiskaappeja, joiden sisälle saadaan mahtumaan kaikki normaalisti tasoilla pidettävät pienkoneet, kuten kahvinkeitin ja leivänpaahdin. Myös suuria altaita suositaan, ne piilottavat sisäänsä suuren määrän illallisastioita ja voit siirtyä vieraiden kanssa olohuoneeseen tiskisulkeisten sijaan.

Aamiaiskaappi keittiössä.

 

Aamiaiskaappi: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

6. Aamiaiskaapit – millaisia nyt suositaan ja mikä on toimivin ratkaisu?

Nykyisin lähes joka keittiöön suunnitellaan jonkinlainen aamiaiskaappi. Riippuu asiakkaan mieltymyksistä ja budjetista, minkälainen aamiaiskaappi tulee kyseeseen. Tällä hetkellä suosittuja aamiaiskaappeja ovat esimerkiksi keittiön kulmaan sijoitettava taitto-ovellinen aamiaiskaappi tai puolikorkea Pocket door -aamiaiskaappi, jossa ovet liukuvat sivuille ikään kuin taskuihin. Aamiaiskaappiin suunnitellaan keittiömyyjän kanssa myös tarvittava valaistus, sekä pistorasioiden määrä. Led-valaistus voidaan toteuttaa liiketunnistimella, jolloin valot syttyvät automaattisesti, kun ovet avataan.

Kaikkein toimivin aamiaiskaappiratkaisu on täyskorkea Spinfront -aamiaiskaappi, joka sijoitetaan komeroseinälle esimerkiksi integroitujen kylmälaitteiden kaveriksi. Spinfront -kaapissa on paikka integroidulle mikrolle, runsaasti tilaa pienkoneille, sekä hyllyjä ja laatikoita. Myös Spinfront -komeron ovet liukuvat sivuille taskuihin, jolloin ne ovat poissa tieltä, kun keittiössä touhutaan.

7. Onko aamiaiskaapin lisäksi muita must-juttuja?

Kierrätys on tosi yleistä nykyään. Olemmekin panostaneet tähän puoleen tosi paljon ja meillä on saatavilla erilaisia jätevaunujärjestelmiä, sekä tiskialtaan alle, että erilliseen laatikostoon. Nyt uutuutena on myös saatavilla EKO -kierrätysjärjestelmä, jossa on eri väriset sangot kierrätettäville tuotteille sekä värikoodatut laminoidut kierrätysohjeet. Näiden avulla kuka tahansa oppii kierrättämään.

Ruokailutilan sisustus.

8. Miten päivitän keittiön ajanmukaisesksi pienellä budjetilla?

Omaa keittiötään voi uudistaa esimerkiksi vaihtamalla ovet tai tasot uusiin, päivittämällä vaikka jätejärjestelmän tai hankkimalla laatikoihin erilaisia lisävarusteita, kuten esimerkiksi tammipuiset aterinlokerikot. Myös erilaisilla kauniilla keittiötarvikkeilla ja pientavaroilla voi saada ihmeitä aikaan. Me toteutamme mieluiten aina kokonaisia keittiöitä. Jonkin verran meille tulee kyselyitä vaikkapa keittiön ovien vaihdosta, mutta useimmiten ohjaamme heidät eteenpäin sellaisille toimijoille, jotka ovat keskittyneet juuri irto-ovien myyntiin.

Materiaaleja löytyy kuitenkin monissa eri hintaluokissa ja keittiöremontteja tehdään myös pienemmällä budjetilla. Dektontasojen sijaan voi valita laminaattitasot, jotka ovat hinta – laatusuhteeltaan ykkösluokkaa. Laminaattitasot ovat edulliset, niissä on saatavilla monia kauniita trendikkäitä värejä ja mikä parasta, ne ovat kestäviä ja helppo pitää puhtaana. Ne eivät myöskään tarvitse säännöllistä huoltoa, kuten esimerkiksi aidot puutasot.

Bora liesi keittiössä.

 

Keittiö: Esan Levykaluste | Kuva: Outi Aalto / Aalto Photography 

9.  Mitkä ovat uusimmat keittiömateriaalit tai innovaatiot keittiöiden saralla tällä hetkellä?

Käymme säännöllisesti Euroopassa alan messuilla tutustumassa uusimpiin trendeihin ja pyrimme tuomaan Suomeen harvinaisempia materiaaleja. Omalla tehtaallamme pystymme tekemään niistä ovia ja muita kalustepintoja mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan. Tällä hetkellä muodissa ovat aitoa puuta imitoivat laadukkaat keinomateriaalit, kuten oman mallistomme Priima-ovet. Priima-ovet valmistetaan korkealuokkaisesta italialaisesta kalustelevystä. Sarjaan valitut materiaalit ovat struktuuriltaan huomiota herättäviä ja mielenkiintoisia.

Yksi tällä hetkellä todella suosituksi noussut innovaatio keittiöalalla on liesituulettimen ja lieden yhdistelmä. Keittotasoon integroidut, alaspäin imevät liesituulettimet ovat yhä halutumpia sekä sisustuksellisista että toiminnallisista syistä. BORA -liesitasot ovat omiaan avokeittiön saarekkeeseen tai niemekkeeseen, mutta sopivat hyvin myös seinän viereen tai ikkunan eteen. Seinän viereen asennettaessa ratkaisut vapauttavat tilaa esimerkiksi yläkaapeille. Avaruutta ja selkeyttä voidaan luoda myös jättämällä yläkaapit keittotason yläpuolelta pois ja hyödyntämällä seinä esimerkiksi valaistukseen.

10. Mitkä asiat sen sijaan ovat hiipumassa keittiöiden osalta?

Todella kliininen minimalismi on jäämässä taka-alalle. Keittiöt eivät enää ole kokovalkoisia, vaan mikäli valkoista käytetään, on sen kaverina useimmiten jotain muutakin väriä. Kiiltävien pintojen sijaan suositaan mattapintoja.

Hiipuvia trendejä ovat myös esimerkiksi korotettu astianpesukone tai niin sanottu apteekkikaappi. Astianpesukoneista on nykyisin saatavilla nousevalla alakorilla varustettuja malleja, jolloin astianpesukonetta ei tarvitse käytettävyyden kannalta nostaa kalusteella ylös, vaan se voidaan sijoittaa lattiatasoon. Näin saadaan myös säilytettyä usein arvokasta tasotilaa. Apteekkikomerot, joissa on kokonaan ulosvedettävä hyllystö, on lähes kokonaan korvattu sisälaatikkokaapeilla. Nämä ovat käytännöllisempiä, sillä jokainen laatikko on erikseen ulosvedettävissä ja siten helpommin käytettävissä.

Myös suomalaisten ikisuosikki, astiankuivauskaappi on monissa uusissa keittiöissä jätetty kokonaan pois. Nykyiset astianpesukoneet kuivaavat astiat niin hyvin, että ne voidaan laittaa koneesta suoraan kaappeihin. Käsin tiskataan enää vain jotkin harvat astiat, joita ei saa pestä koneessa.

Keittiön sisustus.

Keittiön sisustus

Keittiön sisustus mukailee usein samaa tyyliä kodin muun sisustuksen kanssa. Avokeittiöiden suosion vuoksi keittiö on usein yhtenäistä tilaa olohuoneen kanssa, jolloin yhtenäinen ilme sisustuksessa korostuu. Vallitsevat trendit vaikuttavat toki myös ruokailutilan ja keittiön sisustukseen – kalusteissa suositaan aitoja materiaaleja, kuten puuta ja rottinkia. Rottinkinen tuoli ja lankkupöytä ovat loistava yhdistelmä, josta huokuu maanläheisyys ja aitojen materiaalien tuntu.

Keittiön sisustusta voi täydentää kauniilla käyttöesineillä, kuten leikkuulaudoilla, maustemyllyillä tai vaikka yrteillä kauniine ruukkuineen. Jos haluat vapauttaa arvokasta tasotilaa työskentelylle, sijoita keittiöön esimerkiksi tarjoiluvaunu tai seinähylly, johon saat tarvikkeita kauniisti esille. Keittiön valaistuksessa suositaan roikkuvaa kattovalaisinta ruokapöydän päällä, joka voi toimia valonlähteen sijaan enemmänkin katseenvangitsijana ja sisustuselementtinä.

Tutustu valikoimamme ruokapöytiin sekä keittiön tuoleihin. Löydät myös valintaa helpottamaan tehtyjä valmiita kokonaisuuksia, ruokailuryhmiä.

Keittiön sisustus.

Kuvan tuotteet: Honka lankkupöytä / Pyry rottinkituoli / Rowico Marshalle kaappi / Markslöjd Bali riippuvalaisin / Magic Home Altay matto / Svanefors Ahmi kaitaliina / House Nordic oliivipuu


Sisustusterveisin, Jenni


 

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

  1. Tyytyväiset asiakkaat
  2. Nopeat toimitukset
  3. Monipuoliset maksutavat
  4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel