Skip to content
Kevään sisustusmarkkinat - Tyylikkäitä tuotteita sisä- & ulkotiloihin edullisesti. Katso tarjoukset!
Varastotuotteiden toimitusaika 2-4 arkipäivää
Luotettava kotimainen yritys
Jopa 36kk maksuaikaa

Pirttipöydän paluu – nuoren muotoilijan pirttikaluste Vekelle

23.2.2023

Miltä voisi näyttää moderni männystä valmistettu pirttikaluste? Tätä pohti Siru Pelttari Lapin yliopiston ja Veken muotoilukilpailussa ja suunnitteli luonnon orgaanisista muodoista inspiroituneen, modernin pirttikalusteen. Hermanni pirttikalusto on täysin kotimainen, pohjoisen männystä Ranualla valmistettu tuote.

Nuori muotoilija Siru Pelttari.

Veken ja Lapin yliopiston yhteistyön tulos: Hermanni -pirttikaluste

Lapin yliopisto ja Veke järjestivät alkuvuodesta 2022 yhteistyössä muotoilukilpailun, jonka avulla haluttiin tuoda esiin pohjoissuomalaista suunnitteluosaamista ja tarjota nuorille suunnittelijoidelle mahdollisuus saada oma tuote teolliseen tuotantoon. Juuri opinnoistaan valmistuvan Siru Pelttarin luonnon orgaanisista muodoista inspiroitunut Hermanni-pirttikaluste oli yksi muotokilpailussa palkituista finalisteista.

– Tehtävänä oli suunnitella pirttipöytäryhmä ja materiaalina mäntyliimalevy. Mäntyliimalevy tuntui mukavalta haasteelta sekä ajatus siitä, että se vanha kellastunut pirttipöytä muotoiltaisiin uudelleen tähän päivään sopivaksi, Pelttari kertoo.

Muotoilukilpailun voitosta tuotantoon

Upea pöytäsarja kiinnitti Veken huomion ja yhtiö solmi Siru Pelttarin kanssa sopimuksen tuotteen teollisesta valmistamisesta Veken osa-omistamalla ASwoodin tehtaalla Ranualla ja sen ottamisesta Veken valikoimaan.

– Meitä inspiroi se, miten upeasti Sirun pöytäsarja tuo perinteisen pirttikalusteen tähän päivään. Se on massiivinen, mutta kuitenkin elegantti ja pelkistetyn moderni. Tuotteen yksinkertaisuus sopii loistavasti teolliseen tuotantoon ja kotimainen mänty materiaalina pääsee siinä oikeuksiinsa, toteaa Veken toimitusjohtaja Markus Ranua.

Perinteisen pirttikalusteen uusi tuleminen

Hermanni pöytäryhmästä tekee modernin sen minimalistinen ja leikkisä ulkomuoto. Pehmeät reunat ja jalan kaaret tuovat muotoilun tähän päivään, mutta muotokieli pysyy ajattomana.

– Pidän erityisesti pöytäryhmän muotoilussa siitä, miten pehmeät muodot sekä pöydän jykevyys luovat kauniin kontrastin. Erityistä tässä pöytäryhmässä on kuitenkin se, että se on täysin suomalainen ja pohjoisen männystä Ranualla valmistettu alusta loppuun, Pelttari kiteyttää.

Moderni pirttikaluste Hermanni.
Upeat kaarevat muodot Hermanni pöydässä.
Hermanni pöydän upeat kaarevat muodot ovat näyttävä yksityiskohta.
Hermanni penkki.
Sama muotokieli toistuu Hermanni penkissä.

Yhteistyön taustaa

Veken ja Lapin yliopiston yhteistyö käynnistyi syksyllä 2021, kun lähdettiin miettimään, miten Lapin yliopisto voisi auttaa Vekeä. Yhteinen projekti eteni 2022 keväällä järjestettyyn kilpailuun muotoiluopiskelijoiden syventävällä kurssilla. Opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella mäntyliimalevystä tuotteen, joka soveltuu tuotantoon Veken osaomistamalla ASWoodin tehtaalla Ranualla.

– Haluamme jatkossa panostaa yhä enemmän suomalaiseen muotoiluun ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin. Käynnistimme vuonna 2021 yhteistyön ranualaisen mäntyliimalevytehtaan kanssa ja haluamme nostaa kalusteiden kiinnostavuutta panostamalla kiinnostavaan ja laadukkaaseen suomalaiseen muotoiluun, Ranua summaa.

Hermanni pöytäryhmä hiekan värissä.
Hermanni pirttikalusto löytyy väreissä hiekka ja hiili.
Hiekan värisessä pirttikalusteessa näkyy upeasti männyn oksakuviot.
Hermanni pirttipöytä tuolien kanssa.
Vaihtelevuutta saa esimerkiksi vaihtamalla pirttipenkit tuoleihin. Kuvassa Hermanni-Stockholm pöytäryhmä.

Sisustusterveisin, Tanja