Skip to content

Kodin valaistus – Vinkit valaisimen valintaan

5.9.2023

Kodissa tarvitaan useita erilaisia valaisimia ja valonlähteitä. Valaistus on välttämätön etenkin pimeään vuoden aikaan, mutta siihen kannattaa panostaa myös muulloinkin. Oikeanlainen ja hyvin suunniteltu valaistus lisää viihtyisyyttä ja tuo kotiin haluttua tunnelmaa.

Näyttävät suuret katto- ja lattiavalaisimet makuuhuoneessa.

Valaistusta suunnitellessa on tärkeää pohtia valaistuksen tarve eri tiloissa. Yhden suuren valaisimen tilalle tai lisäksi kannattaa hankkia monia erilaisia valonlähteitä. Yleisvalon lisäksi epäsuora valo on miellyttävämpi ja tunnelmallisempi vaihtoehto kotiin.

Huomioon kannattaa ottaa myös valon värisävy – viileämpi valo sopii työvaloksi niin keittiöön kuin etätyöpisteelle, kun taas lämpimämpi sävy luo kotoisaa ja rentoa tunnelmaa oleskelutiloihin. Luodakseen halutun tunnelman on vaihtoehtoina valaisimia, joissa värisävy ja valoteho on säädettävissä portaattomasti kaukosäätimellä. Saatavilla on myös erillisellä mobiilisovelluksella ohjattavia älypolttimoita- ja valaisimia, joissa värisävyvaihtoehtoja ja valmiita tunnelmia on valittavana lukuisia.

Eri valaisimissa on eri asennustavat – osa kiinnitetään ruuveilla jakorasiaan tai kattoon ja johdot kytketään kytkentärimaan, kun taas osa ripustetaan valaisinpistorasiaan ja kytketään valaisinpistotulpalla. Kokosimme sinulle hyödylliset vinkit valaisimen valintaan huoneittain. Lue ja opi valaisemaan kotisi oikein!

Seinävalaisimet kylpyhuoneen peilin vieressä tuovat sekä valoa, että näyttävyyttä.
Trio Kula on näyttävä seinävalaisin erityisesti märkiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen.

Keittiön valaistus

 • Keittiön valaistuksessa on tärkeintä saada valo kohdistumaan sekä työtasoille, että ruokapöydälle. Kattovalaisimet tuovat keittiöön hyvää yleisvaloa. Lisäksi tilassa tarvitaan työvaloja. 
 • Työtasoilla valaistuksen on oltava tasainen ja varsin voimakas. Valaisimien perinteinen sijoituspaikka on yläkaappien alla. Tällöin ne kannattaa asentaa yläkaappien etureunaan häikäisysuojalistan tai ylipitkän hyllyoven taakse piiloon, etteivät ne häikäise.
 • Keittiön ruokailutilan valaistuksessa on hyvä varautua monenlaiseen käyttöön. Tavallinen ruokailutilanne ei vaadi kovin voimakasta valoa, mutta jos pöydän ääressä myös työskennellään, opiskellaan tai vaikkapa askarrellaan, tarvitaan enemmän valoa. Riippuvalaisin, jossa voi säätää valon voimakkuutta, on yksi hyvä vaihtoehto.
 • LED-valonauhan avulla valaiset helposti esimerkiksi keittiön välitilan.
Ruokailutilan valaisin
Trio Pure riippuvalaisin on näyttävä valaisin esimerkiksi ruokailutilaan.

Olohuoneen valaistus

 • Olohuoneen erilaisia käyttötapoja kannattaa pohtia tarkkaan etukäteen, sillä niiden avulla on helppoa määritellä kaikki tarpeet valaistukselle. Television tai takkatulen katsomiseen ei tarvita paljon valoa, mutta valaistuksen täytyy mahdollistaa tilassa liikkuminen ja siitä nauttiminen. Seurusteluun tarvitaan pehmeää yleisvaloa, jossa näkee ihmisten ilmeet ja eleet.
 • Peleihin ja muihin kodin askareisiin tarvitaan reilusti yleisvaloa ja lukemiseen tai vaikka käsitöiden tekemiseen tarvitaan suunnattavia kohdevalaisimia. Monipuolista olohuoneen käyttöä varten tarvitaan siis hyvää yleisvaloa kattovalaisimilla ja kohdevaloja, joihin hyviä vaihtoehtoja ovat myös lattiavalaisimet sekä pöytävalaisimet. Tunnelmavaloina puolestaan voit  käyttää sisustuksellisia pöytävalaisimia tai seinävalaisimia.
 • Jos asut pientalossa, kannattaa myös miettiä, miltä ulkovalaistus näyttää sisältä käsin. Pihan pimeydestä esiin nostetut valaistuselementit, kuten puut, kivet tai aidat suurentavat usein tilan tuntua myös olohuoneessa.
Jalkalamppu voi korvata riippuvalaisimen kokonaan, tai olla lisänä olohuoneessa.

Käytä kattovalaisimien lisäksi riittävästi myös muita valaisimia. Lattia- ja pöytävalaisimilla tuot kohdennettua valoa juuri sinne, missä sitä tarvitset. Näyttävät valaisimet ovat myös itsessään kuin sisustuselementtejä.

Erilaiset valaisimet tuovat erilaisen tunnelman tilaan.
Trio Leavy riippuvalaisin on siro ja näyttävä vaihtoehto. Valaisinta löytyy kahdessa eri koossa.

Makuuhuoneen valaistus

 • Makuuhuoneeneen valaisin on perinteisesti sijoitettu keskelle tilaa, mutta yleensä se ei yksin riitä.
 • Hyvä yleisvalo on tarpeen esimerkiksi siivotessa, mutta sängyn päätyyn sijoitetut seinävalaisimet tai yöpöydille laitetut pöytävalaisimet antavat hyvän lukuvalon. Jos valaisimet ovat suunnattavia – vielä parempi! Etenkin lastenhuoneissa on tärkeä kiinnittää huomioita hyvään ja turvalliseen lukuvalaistukseen. Tunnelmallisuutta voi luoda vaikka integroimalla valaisimia sängynpäätyyn.
 • Makuuhuoneen yhteydessä oleva vaatekaappi tai -huone ansaitsee myös oman valaistuksen. Kattopintaan asennettavat, suunnattavat kohdevalaisimet, kuten spottivalaisimet ovat erittäin hyvä vaihtoehto.
Makuuhuoneen valaisin.

Mitä Kelvin (K) tarkoittaa?

Lampun valon värisävy ilmaistaan värilämpötilalla (Kelvin). Mitä korkeampi luku, sitä valkoisempi valo on silmälle. Yleisesti värilämpötilat vaihtelevat lämpimästä valosta 2700K-3000K neutraaliin 3500K-4000K ja aina päivänvaloon 5500K-6500K asti.

Mitä Luksi (lx) tarkoittaa?

Luksilla määritellään riittävä valaistusvoimakkuus, mikä tulee tietylle alueelle tai pinnalle esim. työpöydälle (lumen per m2). Kappale on luksin valaistuksessa, jos sille lankeaa neliömetrin pinta-alalle luumenin valovirta.

Lumen vai watti?

Valoteho mitataan lumeneissa (lm), joka on valolähteen eli lampun teho. Mitä suurempi lumen-arvo on, sitä kirkkaampi lamppu. Monelle kuluttajalle watti on vielä valotehon mittari, sillä voidaan kuitenkin vain ilmaista lampun sähkönkulutus. Mitä tulee energiansäästölamppuihin, kuten LED, lumenmäärä on ilmaistu erikseen. Mitä enemmän lumeneita, sitä kirkkaampi lamppu.

Mitä ominaisuuksia ja hyötyjä LED antaa?

LED tuottaa enemmän valoa per watti kuin perinteinen lamppu ja säästää jopa 85% energiakustannuksissa.


Lähde ja kuvat: Jaana Ravantti / Trio Lighting Skandinavia

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys