Skip to content

Sohvan osto-opas – vinkit sohvan hankintaan

24.2.2023

Sohva on olohuoneen ja usein koko kodin keskipiste. Sohvalla rentoudutaan sekä kokoonnutaan viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Sohvan osto on yksi kodin isoimmista kalustehankinnoista. Mitä sohvaa valitessa kannattaa siis huomioida? Lue vinkit sohvan hankintaan.

Valitse kotiisi sopiva sohva.

Kokosimme sinulle kattavan sohvan osto-oppaan, josta löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää valitessasi uutta sohvaa. Perehdy rauhassa oppaaseen ja tarvittaessa kysy matalalla kynnyksellä lisätietoja meiltä tai tule myymäläämme testaamaan tuotteita sekä kysymään asiantuntevilta myyjiltämme lisää.


Sisällysluettelo:


Pohdi sohvan käyttötavat ja tilan koko

Sohvalle on mukava kokoontua perheen ja ystävien kanssa.

Sohvaa valitessa on aluksi tärkeää pohtia kaikki sen käyttötarkoitukset. Montako sohvalle tulisi mahtua istumaan? Onko sohvan tarkoitus olla leppoisa löhöilypaikka tv:n äärellä vai mieluummin seurustelupaikka vieraiden kanssa? Tarvitaanko yövieraiden majoittamiseen vuodesohva?

Sohvan leveä istuinosa takaa rennon oleilun. Istuinsyvyydeltään kapeammassa sohvassa puolestaan istumisasento on ryhdikkäämpi. Lisäksi sopivan korkealta sohvalta on helppo nousta, mikä kannattaa huomioida selkäkipuiselle tai muuten liikuntarajoitteiselle sohvaa valitessa. Voit myös yhdistää rennon oleilun, sekä ryhdikkään asennon monikäyttöisellä Recliner mekanismisohvalla. Mekanismisohvassa saat jalkarahin näppärästi esiin sekä voit säädellä selkänojan kaltevuutta jopa makuuasentoon, mutta myös ryhdikkäästi istuminen onnistuu. Sopivaa sohvaa etsiessä kannattaa ottaa koko käyttäjäkunta mukaan testaamaan. Sohvan jalan korkeudella (sohvan alle jäävä tila) voidaan myös helpottaa siivoamista, kuten sohvan alta imurointia.

Ennen sohvaostoksille lähtöä kannattaa mitata huoneen koko ja huomioida myös tilan muoto. Sohvan mittasuhteet saattavat näyttää eriltä isossa myymälätilassa, kuin omassa kotona. Ole siis huolellinen sopivaa kokoa arvioidessa. Isoon olohuoneeseen ja suuremmalle perheelle sopii esimerkiksi tilava kulmasohva tai divaanisohva. Pienempään tilaan puolestaan suoran mallinen kolmen istuttavan sohva on mainio. Huomioi myös sohvan sopivuus muuhun sisustukseen.

Valitse sopiva runko- ja verhoilumateriaali

Laadukkaan sohvan tunnistaa runko- ja verhoilumateriaaleista. On hyvä tarkastaa, onko runkomateriaalina kestävä ja laadukas puu, edullinen kalustelevy vai jokin muu, esimerkiksi viime vuosina suosioon noussut rottinki. Puu on materiaaleista kestävin ja varmin valinta. Puurunkoinen sohva on arvokkaampi, mutta se kestää todennäköisesti vuosia. Lastulevyisen rungon tunnistaa jo sen kevyestä painosta. Laadukas puurunkoinen sohva on yleensä myös painava.

Verhoilumateriaaleista vaihtoehtoina ovat nahka, keinonahka ja kangas. On tärkeää valita materiaaliksi ensisijaisesti sellainen, joka sopii elämäntapoihisi. Verhoilumateriaalin valinnan jälkeen valitaan sohvan tyyli ja väri, joita löytyykin lukuisia vaihtoehtoja jokaisen kotiin.

Keinonahka- ja nahkasohva

Nahkasohva on pitkäikäinen ja ajaton valinta.

Nahkasohva on yleensä arvokas, mutta laadukas nahka kestää pitkään – jopa vuosikymmeniä. Näin ollen hankinta on pitkäikäinen ja jälleenmyyntiarvo yleensä hyvä. Nahka- ja keinonahkasohvat ovat helppoja pitää puhtaana. Nykyiset keinonahat ovat myös kestäviä ja erittäin hyviä vaihtoehtoja. Nahka- tai keinonahkasohvat eivät myöskään kerää pölyä. 

Kangassohva

Kangassohva antaa valinnanvaraa.

Sohvan verhoilumateriaalina kangas on suosittu vaihtoehto ja erilaisia kankaita löytyykin laaja valikoima. Käytä siis hetki aikaa tutustuaksesi erilaisiin kankaisiin ja niiden ominaisuuksiin. Materiaaleista esimerkiksi villa kestää hyvin kulutusta, hylkii likaa ja puhdistuu tuulettaessa. Pellava ja puuvilla ovat kauniita sekä miellyttävän tuntuisia. Tekokuidut puolestaan ovat kestäviä ja helppoja pitää puhtaana.

Kangassohvaa valitessa on tärkeää katsastaa muutamat luvut. Ensimmäisenä hankauksen kestosta kertova Martindale arvo. Yli 25 000 kierroksen Martindale-arvo riittää tavalliseen päivittäiskäyttöön kodeissa. Pilling luku (1-5) puolestaan kertoo kankaan nyppyyntymisestä. Mitä korkeampi luku, sen vähemmän kangas nyppyyntyy. Lisäksi mitä tiiviimpi ja painavampi verhoilukangas, sitä vähemmän se venyy ajan myötä.

Sohvan tyynyt ja päälliset

Vaihdettavat päälliset helpottavat sohvan puhtaanapitoa.

Sohvaa valitessa on myös hyvä tutkia tyynyt. Onko tyynyjen päälliset kiinteäverhoillut vai irroitettavat? Ovatko tyynyt ympäriverhoillut? Jos ovat, niitä voidaan käyttää molemminpuolin. Lisäksi kannattaa varmistaa, onko tyynyjen päälliset pestävissä. Vaihdettavat ja konepestävät sohvapäälliset helpottavat huomattavasti sohvan puhtaanapitoa. Lisäpehmustetta kaivatessasi kannattaa sohvalle hankkia useampi kaunis sisustustyyny.

Lue myös: Kankaiden hoito ja huolto

Valitse oikea koko sohvaan

3-istuttava sohva

Kolmen istuttava sohva.

3-istuttava sohva on ehkä se yleisin sohvakoko, jota koteihin hankitaan. Sohva kolmelle on kooltaan vielä melko maltillinen, mutta siihen mahtuu mukavasti useampikin perheenjäsen yhtä aikaa. 3-istuttavien sohvien valikoima on myös hyvin runsas, joten valinnanvaraa riittää.

2-istuttava sohva

Kahden istuttava sohva.

2-istuttava sohva on pienempi vaihtoehto ja se mahtuu helpommin myös kooltaan rajallisempiin tiloihin. Sohva kahdelle on nappivalinta vierashuoneeseen, työhuoneeseen tai vaikka opiskelijan ensimmäiseen kotiin.

Divaanisohva

Divaanisohva sopii löhöilyyn.

Divaanisohva tarjoaa mukavasti tilaa myös rennompaan oleskeluun. Osassa divaanisohvia kätisyyttä voi vaihtaa, mutta osassa se on kiinteä. Kannattaa siis kiinnittää huomiota sohvaa ostaessa siihen, kummalla puolella divaaniosa on tai voiko sitä vaihtaa.

Kulmasohva ja U-kulmasohva

Kulmasohva sopii myös isommalle perheelle.

Kulmasohva on ehdoton valinta isompaan olohuoneeseen ja käytännöllinen vaihtoehto suuremman perheen tarpeeseen. U-kulmasohva on nimensä mukaan u:n mallinen ja tehty sinulle, joka kaipaat paljon tilaa löhöilyyn ja ajanviettoon olohuoneessa. Kulmasohvan sekä U-kulmasohvan ympärille mahtuu niin ystävät kuin suurempikin perhe.

Vuodesohva

Vuodesohva majoittaa kätevästi yövieraat.

Vuodesohva on hyvä valinta vierashuoneeseen tai pieneen asuntoon. Sohva muuntuu käden käänteessä vuodesohvaksi, joka majoittaa vaativammatkin yövieraat. Myös vuodesohvia on eri kokoisia, joten valitse oikea vaihtoehto huoneen tilan ja nukkujamäärän mukaan.

Moduulisohva

Moduulisohvasta saat koottua juuri sinulle sopivan kokonaisuuden.

Moduulisohva on monipuolinen kodin kaluste. Moduuleista saat kokoamalla ja yhdistelemällä juuri oikeankokoisen ja -muotoisen sohvakokonaisuuden sinun tarpeisiisi. Moduuleja voi käyttää myös erikseen, jolloin saat mukavasti vaihtelua sisustukseen yhdistelemällä tai erottamalla osia toisistaan. Moduulisohva sopiikin muuntautumiskykynsä ansiosta takuulla jokaiseen kotiin.

Nojatuoli on pienen tilan pelastaja

Nojatuoli on pienen tilan pelastaja.

Jos huoneeseen ei mahdu kokonainen sohva, kannattaa harkita nojatuolin hankintaa. Pari nojatuolia toimittaa oikein hyvin sohvan virkaa ja antaa enemmän mahdollisuuksia sijoitteluun pienemmässä tilassa. Nojatuoli sopii hyvin myös sohvan kaveriksi, jolloin istumatilaa saadaan kätevästi lisää. Mukavuudesta ei tarvitse nojatuolinkaan kanssa tinkiä, sillä myös niitä löytyy monen eri tyylisiä ja kokoisia sekä eri verhoilulla varustettuja.

Sohvan hoito, suojaus ja puhdistus

Oikeanlainen verhoilumateriaalien huolto ja hoito pidentää sohvan ikää ja pitää sen kauniina. Valitse verhoilumateriaalille sopiva sohvan hoitoaine ja suojaa sohvasi. Näin pidennät sohvan käyttöikää entisestään. Lisäksi oikein suojattuna sohva hylkii sekä likaa että nesteitä ja ne on helppoa pyyhkäistä pois. Muista kuitenkin aina tarkistaa kyseisen kankaan hoito-ohjeet ja noudattaa niitä. Kaikki verhoilumateriaalit eivät kestä esimerkiksi vettä.

Yleisohjeet tahranpoistoon kangaspinnalta

 • Poista kaikki syntyneet tahrat mahdollisimman pian, etteivät ne ehdi imeytyä kankaaseen. 
 • Käsittele vain itse tahra. 
 • Irrota kiinteä lika varovasti esim. lusikalla kaapimalla. Vältä käyttämästä teräviä esineitä! 
 • Liota tahrat ilman hankausta. Poista tahra pyöröliikkein, liikkumalla tahran ulkoreunalta kohti sen keskiosaa. 
 • Käytä vettä ja tahranpoistoainetta säästäväisesti, koska alla oleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä päällisen. 
 • Imeytä kosteus talouspaperiin. 
 • Jos vaihdat tahranpoistoainetta, anna edellisen ensin kuivua. 
 • Kokeile käyttämiäsi aineita ensin huomaamattomaan paikkaan!

Varo tekemästä näitä virheitä

 • Verhoilumateriaalin hoito-ohjeen vastaisia puhdistusaineita ja hoitotoimenpiteitä 
 • Valkaisevien puhdistusaineiden käyttöä värillisille kankaille 
 • Liiallista hankaamista ja nukkautuvien kankaiden harjausta 
 • Teräviä esineitä 
 • Runsasta veden käyttöä ja kosteutta 
 • Tamppaamista

Lue lisää: Kankaiden hoito ja huolto

Sopiva sohva lapsiperheeseen

Sopiva sohva myös perheen pienimmille.

Lapsiperheessä läikkyy helposti ja elämää riittää. Sohvan puhtaanapidon helppous on siis tärkeää. Tässä tiivistettynä huomioitavia seikkoja lapsiperheen sohvan valintaan: 

Sohva lemmikkikotiin

Sohvavalinta lemmikkikotiin.

Huomioi puolestaan nämä, kun valitset sohvaa lemmikkiperheeseen:


Tässä kattava oppaamme sohvan ostamisen tueksi. Näiden ohjeiden ja vinkkien avulla löydät varmasti sopivan sohva kotiisi.

Jos kaipaat lisäapua ostopäätöksen tekemiseen, ole yhteydessä meihin tai tule myymäläämme rohkeasti kysymään lisää.


Lue myös:

Inspiraatiota olohuoneen sisustamiseen
Olohuoneen kalustus ja yleisilme – top 5 vinkkiä

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys