Skip to content

Sängyn osto-opas – Valitse oikeanlainen sänky

4.1.2023
Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sängyistä ja patjoista, löytyy nyt yhdestä paikasta. Sänkyoppaan luettuasi tiedät, millainen on paras sänky sinun tarpeeseesi.

Sopivan sängyn ja patjan valinta ei ole ihan helppo tehtävä, sillä vaihtoehtoja on paljon ja ala vilisee erilaisia termejä. Halusimme helpottaa valintaa ja kokosimme tähän oppaaseen kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää sängyistä ja patjoista. Oppaan luettuasi tiedät millainen sänky ja patja sopivat juuri sinun tarpeeseesi. Perehdy rauhassa oppaaseen ja kysy matalalla kynnyksellä lisätietoja meiltä. Tervetuloa myymäläämme testaamaan tuotteita. Asiantuntevat myyjämme ja asiakaspalvelumme ovat apunasi.

Kun olet ostamassa uutta sänkyä tai patjaa itsellesi tai jollekin toiselle, olet tekemässä päätöstä, jolla on merkittävä vaikutus sängyn omistajan jokapäiväiseen elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin useammaksi vuodeksi eteenpäin. Olipa kyse sitten vauvasta, pienestä tai isommasta lapsesta, nuoresta, aikuisesta tai vanhuksesta. Jokainen tarvitsee sängyn ja patjan, joka tarjoaa hänelle parhaat mahdolliset yöunet ja sitä kautta hyvän ja virkeän olon jokaiseen päivään.


Sisällysluettelo:


Panosta sängyn hankintaan ja varmista hyvät yöunet ja virkeä olo.

Sängyn valinta

Sänky on rauhoittumisen tyyssija, jossa vietät noin kolmasosan elämästäsi. Panosta sen hankintaan huolella, silloin panostat myös omaan hyvinvointiisi.

Milloin pitää ostaa uusi sänky?

Tarvitset uuden sängyn, kun nykyinen sänkysi on 10-15 vuotta vanha, rikkoutunut tai se ei enää ole sopiva sinulle.

Merkkejä siitä, että sängyn vaihtoa kannattaa harkita:

 • Uni ei ole levollista, vaan heräilet usein tai pyörit paljon sängyssä
 • Päätä särkee aamuisin tai raajat puutuvat nukkuessa
 • Sinulla on normaalia enemmän selkäkipuja
 • Sänky tuntuu epämukavalta tai patja on painunut kuopalle
 • Saat sängystä allergisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja hikoilua
 • Sänkysi on yli 10 vuotta vanha

Kuinka paljon maksaa hyvä sänky?

Sänkyjen hinnat vaihtelevat paljon sen mukaan, mitä ominaisuuksia ja materiaaleja niissä on. Hintaan vaikuttaa ainakin sängyn koko, patjan ominaisuudet, sängyn ja patjan materiaalit, mahdollinen sängynpääty ja jalat. Valikoimastamme löytyy sänkyjä ja patjoja eri hintaluokissa jokaiseen kotiin.

Miten valitsen oikean kokoisen sängyn?

Yleisimmät leveydet sängyille ovat 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm ja 180 cm. Sängyn leveyttä miettiessä kannattaa huomioida sen huoneen koko, johon sänky on tulossa. Parisängyissä suositaan 160 cm leveää parisänkyä, jolloin nukkumisleveyttä on 80 cm per nukkuja. Yksin nukkuvalle aikuiselle 120 cm tai 140 cm sängyt ovat yleensä hyvä valinta, tilan koko huomioon ottaen.

Sängyn pituuden olisi hyvä olla 15 cm pidempi kuin nukkujan pituuden, jolloin sänkyyn jää riittävästi liikkumavaraa. Kun sänky on riittävän leveä ja pitkä nukkujalleen, nukkumismukavuus paranee.

Mitä tulee huomioida tilassa, johon sänky sijoitetaan?

Sänkyä ostaessa on myös hyvä tehdä katsaus tilaan, johon se sijoitetaan. Sängyn ja seinän väliin tulisi jäädä vähintään puoli metriä tilaa yöpöytää ja liikkumista varten. Jos tilassa on ovia, kannattaa varmistaa, että ne saa avattua esteettömästi. Myös ikkunoiden ja pattereiden sijainti kannattaa huomioida. Yleensä pattereita ei tulisi peittää ja joistain ikkunoista voi tulla ikävää vetoa sänkyyn. Jos siis mahdollista, sijoita sänky hieman etäämmälle niistä.

Kun sängyn koko ja muut käyttöön liittyvät ominaisuudet on huomioitu, on hyvä miettiä myös sängyn sopivuutta muuhun kodin sisustukseen. Valitse omaa silmää miellyttävä sänkykokonaisuus, niin jaksat katsella sitä vuodesta toiseen. Sänky on kuitenkin taloudellisesti merkittävä, pitkäikäinen sijoitus omaan hyvinvointiisi.

Sängyn materiaali ja väri

Vaikka sängyn tärkein ominaisuus on, että siinä saa hyvät yöunet, ei ole lainkaan turhamaista kiinnittää huomiota myös sängyn ulkonäköön. Onhan sänky usein makuuhuoneen hallitsevin elementti ja suurin huonekalu. Valikoimastamme löytyy runsaasti eri materiaaleista valmistettuja, eri tyylisiä ja värisiä sänkyjä. Lue lisää makuuhuoneen sisustamisesta.

Makuuhuoneen sisustuksen kruunaa ihanaan sänkyyn kauniisti sopiva sängynpääty. Se kokoaa sängyn, yöpöydät ja muun makuuhuoneen sisustuksen kauniiksi kokonaisuudeksi. Sängynpäädyllä tuot helposti haluamaasi sisustustyyliä ja värimaailmaa makuuhuoneeseen. Valikoimastamme löydät eri tyylisiä, -värisiä ja -kokoisia sängynpäätyjä, kuten laadukkailla, kauniilla kankailla verhottuja sängynpäätyjä, pelkistettyjä metallisia sängynpäätyjä, ajattomia puisia sängynpäätyjä ja kalustelevystä valmistettuja helppohoitoisia ja minimalistisia sängynpäätyjä.

Miten huomioida allergiatekijät sängyn valinnassa?

Kun hankit sänkyä allergiakotiin, tutustu materiaaleihin huolella. Allergiselle sopiva sänky on sellainen, joka ei häiritse nukkujaa mitenkään. Sängyn materiaalien lisäksi tutki myös patjan, petauspatjan ja vuodevaatteiden materiaalit.

Jotta vältyt allergiaoireilta, kuten nenän tukkoisuudelta, ihon kutinalta ja silmien kirvelyltä tai turpoamiselta, satsaa myös nukkumishygieniaan. Eli pidä sänkysi puhtaustaso hyvänä, vaihtamalla vuodevaatteet ja tuulettamalla ne säännöllisesti sekä imuroimalla sänky ja patjat vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä. Lue lisää täältä, miten patjaa huolletaan oikein.

Millaisia erityyppisiä sänkyjä on?

Kun olet selvittänyt tilan vaatimat kriteerit, sängyn koon ja ulkonäön, on aika viimein valita se juuri sinun tarpeisiin sopiva sänky. Erilaisia sänkyvaihtoehtoja on olemassa lukuisia.

Yleisimpiä niistä ovat:

Parisängyt

160 cm leveä parisänky riittää yleensä hyvin kahdelle nukkujalle.

Parisänky on hyvä valinta kahdelle nukkujalle. Hyvässä parisängyssä molemmilla on riittävästi tilaa nukkua. Suositumpi parisängyn leveys on 160 cm, joka riittää yleensä todella hyvin. Jos kuitenkin toinen tai molemmat parisängyssä nukkujista ovat levottomia pyörijöitä, niin silloin kannattaa harkita leveämpää 180 cm parisänkyä. Kaksi yksilösänkyä voi yhdistää myös parisängyksi. Parisänkyyn kannattaa hankkia yksilölliset patjat. Lue asiasta lisää Patjan valinta -osiosta. Katso valikoimamme parisängyn rungot.

Yksilösängyt

Yksilösänky aikuiselle, nuorelle ja lapselle.

Yksilösänky on nimensä mukaisesti yhden hengen sänky, joka sopii esimerkiksi lapselle, koululaiselle, opiskelijalle, yksin asuvalle aikuiselle tai vieraspediksi pieneen tilaan. Nukkujan tarpeista ja tilasta riippuen valitaan yksilösängyn leveys. Yksilösänkyjen leveyksiä on lukuisia:

 • 80 cm
 • 90 cm
 • 120 cm
 • 140 cm

Katso valikoimamme yhden hengen sängynrungot.

Jenkkisängyt

Muhkea parijenkkisänky.

Laadukas jenkkisänky rakentuu alarungosta (parijenkkisängyssä kahdesta erillisestä alarungosta), laadukkaasta joustinpatjasta sekä miellyttävästä ja helppohoitoisesta petauspatjasta. Kolmen patjakerroksen vuoksi jenkkisänky on melko korkea. Tämä kannattaa huomioida sopivaa sänkyä valittaessa. Sänkykohtaiset mitat kannattaa tarkistaa tuotetiedoista ja vertailla esimerkiksi vanhaan sänkyyn, jotta tiedät, miellyttääkö ostamasi jenkkisängyn korkeus sinua. Lue lisää jenkkisängyn valinnasta.

Moottorisängyt

Moottorisänkyä voi säätää helposti.

Moottorisängyn idea on sen erinomaisessa säädeltävyydessä ja tätä kautta muunneltavuudessa ja mukavuudessa. Laadukkaan patjan alla on moottoroitu säätöpohja, jota käyttäjänä ohjailet kaukosäätimellä saadaksesi aina mahdollisimman mukavan ja tukevan asennon, olipa se sitten makuu- tai istuma-asento tai jotain siltä väliltä.

Moottorisänky sopii kaikille, jotka haluavat lisämukavuutta vuoteeseensa. Saat säädettyä moottorisängyn kätevästi ergonomiseen, pystympään asentoon, kun haluat esimerkiksi katsella televisiota, lukea kirjaa tai käyttää kannettavaa tietokonetta.

Monet lonkka- ja selkävaivoista kärsivät kokevat moottorisängyn helpottavan heidän elämäänsä ja vaivojaan merkittävästi. Kun kehon saa tuettua juuri oikeista kohdista miellyttävään asentoon, ovat yöunet rentouttavat ja fyysiset kivutkin mahdollisesti päiväsaikaan vähäisemmät. Moottorisängyn ovat kokeneet hyväksi myös raskasta seisomatyötä tekevät, kuorsaamisesta ja refluksivaivoista kärsivät sekä sairauden takia paljon aikaa sängyssä viettävät ihmiset. Jos sänkyyn meneminen tai siitä nouseminen on hankalaa, moottorisänky helpottaa sitäkin.

Kerrossängyt

Kerrossänky säästää lattiatilaa lastenhuoneessa ja kesämökillä.

Kerrossänky on hyvä tapa säästää tilaa siellä, missä sitä tarvitaan. Jaetussa lastenhuoneessa jää enemmän lattiatilaa leikkeihin, kun sängyt voidaan sijoittaa päällekkäin. Pieneen kesämökkiin tai aittaan mahtuu useita nukkujia, jos otetaan käyttöön kerrossängyt. Useissa kerrossängyissämme on lisäksi niiden alle rakennettu vuodevaatteiden säilytykseen sopiva sängynaluslaatikko, jota voi käyttää hyvin myös esimerkiksi lelulaatikkona. Kerrossänky mielletään usein vain lastenhuoneen kalusteeksi, mutta tarvittaessa aikuinenkin voi siinä nukkua. Meiltä löytyykin kerrossänkyjä paitsi pienten nukkujien tarpeisiin myös aikuisten mitoituksella.

Parvisängyt

Korkea parvisänky on mieluinen nuorelle.

Parvisänky on lattiatilaa säästävä ja monipuolisia toimintoja sisältävä sänky. Monissa parvisängyissä on mukana työtaso ja säilytystilaa. Parvisängyt ovat nuorten ja kouluikäisten peruskalusteita huoneessa. Myös pienen yksiön tilaongelmat voidaan ratkaista tyylikkäällä parvella. Matala parvisänky on mainio valinta lastenhuoneeseen. Lapsi ei joudu kiipeämään kovin ylös ja parven alle jää näppärä leikkitila – tai vaihtoehtoisesti todella paljon säilytystilaa vaikkapa laatikoille.

Vuodesohvat ja lisävuoteet

Vuodesohva on hyvä vierasvuode.

Kukapa ei haluaisi tarjota satunnaisille tai säännöllisille yövierailleen mahdollisimman mukavaa petiä? Harvalla kuitenkaan on varsinaista vierashuonetta ja siellä vieraita odottavaa, vain heille varattua petiä. Vaikka ylimääräisiä huoneita ei olisikaan, ei vierassänkyjen mukavuudesta kuitenkaan tarvitse tinkiä. Vieraskäyttöön sopivat erityisen hyvin muun muassa vuodesohvat, jotka palvelevat sohvana silloin, kun vieraita ei ole majoitettavana. Lisäksi hyviä, vähän tilaa vieviä ratkaisuja ovat erilaiset ilmapatjat ja varavuoteet.

Mitä huomioida lapsen ja vauvan sängyn valinnassa?

Lastensängyt

Jatkettava lastensänky.

Yöuni on lapsen kehityksen ja kasvun a ja o. Moni vanhempi kuitenkin tietää, että syystä tai toisesta lapsia ei ole aina helppo houkutella sänkyynsä iltaisin. Tähän voi kuitenkin auttaa lapselle mieluinen sänky. Esimerkiksi kerrossänkyyn voi olla hauskempi kiivetä unille kuin normaaliin petiin. Nopeasti kasvavalle lapselle kannattaa harkita jatkettavaa lastensänkyä, jonka pituutta voi kasvattaa lapsen kasvaessa. Lastenpatjoihin on myös saatavilla jatkopaloja.

Pinnasängyt

Korkealaitainen pinnasänky vauvalle.

Turvallisuus, helppohoitoisuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä kriteereitä pinnasänkyä valitessa. Pinnasängyn pohjaa on hyvä saada korotettua ja laskettua lapsen kasvun mukaan. Kun vauva on pieni, sängyn pohja saa olla korkeammalla, jolloin vanhemman ei tarvitse kurotella niin alas. Ergonomisempi käyttö säästää vanhemman selkää. Joissain pinnasänkymalleissa myös sängyn laitaa voi laskea. Pinnasängyn laskettava laita mahdollistaa esimerkiksi sen, että sängyn voi laittaa ns. sivuvaunuksi vanhemman sängyn viereen. Rullat pinnasängyn jaloissa auttavat arjessa. Niiden avulla sänkyä on helppo siirtää tai heijata lapsi varovasti uneen.

Pinnasängyn paikka kannattaa miettiä tarkoin. Yleensä vauvan ensimmäinen sänky on esimerkiksi äitiyspakkausvuode, joka vie paljon vähemmän tilaa kuin pinnasänky. Hieman kasvettuaan vauva siirretään nukkumaan pinnasänkyyn, mutta tällöinkin vauva yleensä nukkuu vanhempien kanssa samassa huoneessa. Pinnasängylle kannattaa siis miettiä paikka vanhempien makuuhuoneessa niin, että sänky mahtuu sinne hyvin, mutta on myös riittävän lähellä vanhempien sänkyä.

Lue lisää lastenhuoneen sisustamisesta.

Miten valitsen hyvän sängyn seniorille?

Seniorisänky on tukeva.

Seniorisänky mahdollistaa hyvät yöunet, päivätorkut ja huilihetken arjen keskellä. Se parantaa elämänlaatua ja auttaa selviämään arjesta itsenäisesti.

Seniorisänky on tukeva ja normaalia korkeampi sänky, jota vanhemman nukkujan on helppo käyttää. Korkeammasta sängystä huonokuntoisemman on helpompi nousta itsenäisesti ylös. Sängyn kaveriksi on valittavissa myös erilaisia lisävarusteita, kuten turvalaita, nousutuki ja säätöpohja.

Sängynpohjat ja lisävarusteet

Sälepohjat, liitinhelat, turvalaidat, jalkasarjat ja muut lisätarvikkeet.

Muista nämä asiat nukkumisergonomiasta

Nukkumisasento muokkautuu jokaisella yksilöllisesti elämän aikana, mikä tarkoittaa, että persoonallinen nukkumistapa on hyvin yleistä. Nukkumisasento vaikuttaa jonkin verran sängyn valintaan. Anatomisesti hyvä nukkumisasento on sellainen, jossa vartalo lepää hyvässä asennossa.

Tuki- ja liikuntaelimistön kivut liittyvät yleensä nukkuma-asentoon, jos oireet ovat pahimmillaan herätessä ja helpottavat päivän aikana. Myös toistuva asennon vaihtaminen voi viitata nukkumisergonomian ongelmiin. Selkäkivut ja muut vaivat yleensä pitkittyvät, jos oireita aiheuttava ärsyke toistuu säännöllisesti joka yö.

On tärkeää valita sellainen patja ja tyyny, jotka mahdollistavat rennon asennon unen aikana. Nukkumisergonomialla on suuri vaikutus unen laatuun ja määrään.

Paras nukkumisasento on se, joka tuntuu mukavimmalta itselle, jossa nukahtaa nopeasti ja nukkuu hyvin. Yleensä suositellaan nukkumaan kyljellään tai selällään ja vatsallaan nukkumista olisi taas hyvä välttää, koska se aiheuttaa niskaan voimakasta kiertoa. Mutta jos koet vatsallaan nukkumisen itsellesi mukavimpana asentona, eikä se aiheuta kipuja niskaan tai selkään, niin ei siitä asennosta haittaakaan ole.

Huomioi myös, että makuuhuone on tilana sopiva nukkumiselle. Sen tulisi olla rauhallinen ja hämärä. Makuuhuoneen suositeltu lämpötila on noin 18–21 astetta, koska viileämpi huonelämpötila vähentää hikoilua ja parantaa unenlaatua. Makuuhuone ei saa olla liian kylmä, kuuma tai vetoisa.

Puhelimesta ja muista älylaitteista kajastava sininen valo häiritsee melatoniinin erittymistä ja näin viivästyttää nukahtamista sekä häiritsee unta. Välttääksesi tätä ongelmaa, ajasta puhelimen ja muiden käyttämiesi älylaitteiden silmäystävällinen tila päälle jo 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos on mahdollista, niin jätä älylaitteet makuuhuoneen ulkopuolelle ja rauhoita makuuhuone esimerkiksi kirjojen ja lehtien lukemiselle ennen nukkumaanmenoa.

Lue lisää nukkumisergonomiasta.


Valitse sellainen patja, joka kutsuu makoilemaan.

Patjan valinta

Patjan valintaan kannattaa panostaa aikaa ja ajatusta, jotta löydät sellaisen patjan, joka sopii parhaiten omalle kehollesi. Nukut noin kolmasosan elämästäsi ja yöunien laadulla on valtava merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Laadukas patja edesauttaa hyviin ja riittävän pitkiin yöuniin. Näin ollen myös keskittyminen ja mieliala pysyvät virkeänä. Sen vuoksi on tärkeä osata valita patja, joka tukee hyvin kehoasi, antaa rauhallisen yöunen ja jolla vältät kaikki ikävät lieveilmiöt, kuten selkäkivut.

Laadukas ja hyvä patja on kuin “dopingia” päivittäiselle tehokkuuden tasollesi. Hyvä patja takaa sen, että lepotaso paranee koko yön ajan eli hyvällä patjalla saat enemmän lepoa lyhyemmilläkin yöunilla. Niinpä päivän toimet eivät tunnu yhtä raskailta, kun on saanut levättyä paremmin, vaikka yöunet olisivat vähän lyhyetkin.

Patja on syytä valita aina yksilöllisesti, sillä siihen vaikuttavat niin nukkujan koko kuin mieltymyksetkin. Muutama yleisohje patjan valintaan kuitenkin on:

Kuinka usein patja pitää vaihtaa?

Mistä tietää, että milloin pitää ostaa uusi patja sänkyyn?

 • Patjan käyttöikä on noin 10-15 vuotta, joten vähintään 10-15 vuoden välein on syytä vaihtaa patja uuteen
 • Patja on painunut kuopalle
 • Patja tuntuu epämukavalta
 • Nukut huonosti, et löydä hyvää asentoa ja pyörit levottomasti sängyssä
 • Heräilet jatkuvasti öisin ilman syytä
 • Heräät aamulla voipuneena, etkä koe nukkuneesi tarpeeksi
 • Selkäsi kipeytyy tai on aamuisin kipeämpi kuin nukkumaan mennessäsi
 • Kätesi tai jalkasi ovat aamuisin puutuneet
 • Päätäsi särkee aamuisin

Patjan sopivuus sänkyyn?

Sopiva patja valitaan käyttäjän mukaan, kuten sängyissäkin. Lue patjan valinnasta lisää seuraavasta osiosta. Patjan koon määrittää puolestaan sängynrunko, joten muista mitata sängynrunko ennen kuin ostat siihen uuden patjan.

Kova vai pehmeä patja?

Patjan jäykkyys on yksi tärkeimpiä valittavia asioita patjaa ostaessa. Kehomme ovat yksilöllisiä, eri painoisia ja pituisia sekä meillä on erilaiset tarpeet, valitse sen vuoksi yksilöllinen, juuri sinulle sopivin patja, vaikka nukkuisit parisängyssä.

Ota ensimmäisenä huomioon oma painosi. Yleissääntö on, että mitä painavampi nukkuja on, sitä kovempi patja ja kevyemmälle nukkujalle puolestaan pehmeämpi patja. Jos patja on liian kova, se ei muotoudu tarpeeksi nukkujan muotojen mukaan, jolloin selkä ei ole tuettuna oikeanlaisessa asennossa. Liian pehmeä patja taas vääntää selän kaarelle.

Patjan täytyy myötäillä ja tukea vartaloa oikein, jolloin selkäranka on suorassa nukkuessa.

Eli patjan jäykkyysaste on silloin sopivin sinulle, kun se tukee oikealla tavalla selkääsi, mutta myös myötäilee hyvin kehoasi. Kyljellään maatessasi selkärankasi on suorassa ja patja myötäilee kehosi leveimpiä osia olkapäätä ja lonkkaa. Kehon leveimmissä kohdissa patjan on oltava pehmeä, kun taas painavimmissa kohdissa patjalta vaaditaan kantavuutta. Oikeanlainen muotoilu antaa riittävän tuen, jolloin vartalokin saa levätä ja yöunien laatu maksimoituu.

Liian pehmeä patja aiheuttaa yleensä selän tai niskan kipeytymistä ja liian kova patja taas lonkan tai olkapään kipeytymistä. Patjan jäykkyyttä voi kompensoida pehmeämmällä petauspatjalla.

Meidän valikoimassamme patjan jäykkyydet ovat suuntaa antavasti seuraavat:

 • S: Pehmeä, nukkujan suositeltu paino 35-60 kg (Suositellaan yleensä vain lapsille ja varhaisnuorille)
 • M: Normaali, nukkujan suositeltu paino 50-70 kg
 • L: Jämäkkä, nukkujan suositeltu paino 60-110 kg
 • XL: Kova, nukkujan suositeltu paino 95-110 kg

Nämä painolukemat eivät ole kuitenkaan kiveen hakattuja lukuja ja vaihtelevat eri patjamalleissa. Jos kaipaat asiantuntija-apua patjan valintaan, niin ole yhteydessä meihin. Tai jos on mahdollista, niin tule testaamaan patjoja myymäläämme. Autamme mielellämme sinua valitsemaan juuri oikeanlaisen patjan.

Huomioi myös nämä asiat patjan valinnassa

Ota patjan valinnassa huomioon koko. Patjan pitäisi olla kooltaan vähintään 15 cm pidempi kuin nukkujan pituus on ja leveyttä pitäisi olla vähintään 80 cm nukkujaa kohden.

Patjan valinnassa kannattaa huomioida myös patjan materiaaliin liittyvät asiat. Ensinnäkin patjan pintamateriaalien kuuluu olla vesipestäviä, elastisia sekä hengittäviä. Lisäksi patjassa on oltava takuut materiaaleille. Laadukas patja kestää käytössä noin 10-15 vuotta.

Patjan erilaiset jousitukset

Mikä on pussijousitus?

Pussijousitetussa patjassa jokainen jousi on pakattu omaan kangaspussiin.

Pussijousituksessa jokainen jousi on pakattu omaan kangaspussiin ja nämä kangaspussit on yhdistetty toisiinsa liimaamalla. Tämän vuoksi pussijousituksessa jokainen jousi pystyy joustamaan itsenäisesti tarpeen mukaan. Pussijousituksella varustettu patja tukee vartaloa erittäin hyvin ja on äänetön. Pussijousitus estää myös patjan häiritsevää sivuttaisliikettä. Niinpä pussijousitetulla patjalla nukkuvan liikkeet eivät häiritse parisängyssä vieressä nukkuvaa.

Mikä on bonnell-jousitus?

Bonnell-jousituksessa jouset on yhdistetty toisiinsa langalla. Sen vuoksi yksittäisen jousen liike vaikuttaa viereisiin jousiin. Bonnell-jousitusta käytetään monissa runkopatjoissa ja jenkkisängyissä alajousituksena. Bonnell-jousitus on edullisempi jousitusjärjestelmä ja sopii kevyemmille ihmisille, kuten lapsille ja nuorille.

Mikä on vyöhyke jousitus?

Vyöhykejousitettu patja rakentuu erilaisista vyöhykkeistä.

Vyöhykejousitettu patja on rakennettu nimensä mukaisesti erilaisista vyöhykkeistä, joissa käytetään eri paksuisia lankoja joustimissa. Näin patjasta saadaan tehtyä eri vyöhykkeiden osalta tarvittaessa joko jäykempi tai pehmeämpi patja. Vyöhyke jaon vuoksi patja tukee hyvin nukkujan vartaloa. Hartioiden, lantion ja polvien kohdalla pehmeämpi vyöhyke. Näin hartiat ja lantio pääsee paremmin painumaan patjaan. Yleisimmin käytetään 5- ja 7-vyöhykkeen joustinjärjestelmiä.

Erilaiset patjat

Joustinpatja

Joustinpatja on valmistettu erilaisista joustinjärjestelmistä, joilla säädellään patjan jäykkyyttä. Joustinpatjoissa käytetään mm. yllä kerrottuja joustinjärjestelmiä: pussijousitusta, bonnel-jousitusta sekä vyöhyke jousitusta.

Joustinpatjassa käytetään erilaisia joustinjärjestelmiä.

Joustinpatjat ovat suosittuja, sillä ne sopivat vaihtelevien joustinjärjestelmien ansiosta kaikenkokoisille nukkujille. Joustinpatjalla on myös erittäin miellyttävää nukkua. Se tukee ja myötäilee nukkujan vartaloa oikealla tavalla. Patjan rakenteen vuoksi ilma kiertää tehokkaasti ja patja on hengittävä.

Joustinpatja sopii patjaksi erilaisiin sängynrunkoihin. Sen päällä on kuitenkin suositeltavaa käyttää petauspatjaa.

Vaahtomuovipatja

Vaahtomuovipatjan materiaali on synteettistä vaahtoa, jonka tilavuudesta yli 90 % on ilmaa. Senpä vuoksi patja onkin hyvin hengittävä, eikä aiheuta tästä syystä hikoilua. Vaahtomuovipatja on hajuton, joskin uusi patja saattaa aluksi paketista avaamisen jälkeen hieman haista. Haju poistuu kuitenkin hetkessä. Uuden vaahtomuovipatjan ostaessasi täytyy huomioida myös se, että avattuasi patjan pakkauksestaan, kestää noin 3 vuorokautta ennen kuin patja on muotoutunut täyteen kokoonsa. Patjan voi kuitenkin ottaa heti käyttöön.

Vaahtomuovipatjoja on edullisista kalliimpiin ja laadukkaampiin.

Vaahtomuovipatja on patjana erittäin hyvä, se tukee ja myötäilee vartaloasi sopivasti. Aikuiselle riittää yleensä vähintään 10-15 cm paksuinen vaahtomuovipatja sekä lisäksi petauspatja. Painavamman nukkujan kannattaa kuitenkin hankkia paksumpi patja.

Vaahtomuovipatja on pitkäikäinen, kunhan huolehdit sen oikeanlaisesta käytöstä ja huollosta. Patjassa on yleensä irrotettava päällinen, jonka voi pestä. Vaahtomuovipatjaa itsessään ei saa pestä. Vaahtomuovipatja ei homehdu, kun se pysyy puhtaana ja kuivana. Siksi vaahtomuovipatjaa kannattaakin käyttää sängyssä, jossa on pohjana säleikkö. Näin ilma pääsee vapaasti kiertämään patjan alapuolelta. Ota tavaksi kääntää vaahtomuovipatjaa joka kerta vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä. Säännöllinen patjan kääntely lisää sen käyttöikää. Lisäksi vaahtomuovipatjaa huolletaan imuroimalla sekä tuulettamalla kuivassa, varjoisassa ilmassa. Vaahtomuovipatjaa ei saa tampata, sillä se rikkoo vaahtomuovin solukkoa.

Viskoelastinen patja eli älypatja

Viskoelastinen patja eli älypatja muotoutuu kehon lämmön ja painon mukaan.

Viskoelastiset (ns. älyvaahtomuoviset) patjat muotoutuvat käyttäjän lämmön ja painon mukaan tarkasti. Viskoelastisen patjan materiaali rakentuu miljoonista avonaisista soluista, jotka myötäilevät täydellisesti kehon muotoja tukien parhaiten juuri niitä kehon osia, joissa tukea tarvitaan. Kun nukkuja kääntyy tai nousee patjalta, palautuu se takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Osa ihmisistä nukkuu huomattavasti rauhallisemmin viskoelastisella patjalla kuin tavallisella vaahtomuovipatjalla, koska viskoelastisella patjalla keho löytää vaivattomammin hyvän nukkuma-asennon. Näin hyvää asentoa ei tarvitse hakea kääntyilemällä ja keho rentoutuu nopeammin uneen.

Säädettävä patja

Säädettävää patjaa voi säätää omalle keholle sopivaksi.

Säädettävä patja sopii kaikille kehon muodosta ja painosta riippumatta, koska sen kovuutta voi säätää juuri itselle sopivaksi. Esimerkiksi painetta pudottamalla vartalo uppoaa tasaisesti syvemmälle patjaan. Kehon upotessa syvemmälle patjaan, paine jakautuu laajemmalle alueelle. Näin olkapäälle ja lantiolle kohdistuva paine pienenee ja vyötärölle saadaan riittävä tuki. Kennoston päällä on käytetty myös tarpeeksi joustavia materiaaleja, jotta vartalo pääsee uppoamaan patjaan tasaisesti. Oikein säädetyn patjan avulla keho pysyy luonnollisessa asennossa, eikä lihasten tarvitse tehdä työtä, vaan ne pysyvät rentoina. Myös pintaverenkierto pysyy hyvänä. Lopputuloksena on rauhallisempi ja syvempi yöuni, jolloin aamulla heräämme hyvin levänneinä ja virkeänä uuteen päivään. Säädettävä patja tarvitsee aina sängynrungon.

Kumpi patja on parempi?

Kumpi on parempi, joustinpatja vai vaahtomuovipatja?

Vaahtomuovipatjan etuja ovat keveys ja edullisuus. Edullinen vaahtomuovipatja ei ole kuitenkaan jatkuvassa käytössä aikuisella ihmisellä kovin pitkäikäinen, vaan se painuu aika nopeasti kuopalle. Edullisempaa vaahtomuovipatjaa suosittelemme aikuiselle nukkujalle vain esimerkiksi vieraspatjaksi, jolloin sillä nukutaan silloin tällöin. Lasten ja nuorten patjana vaahtomuovipatja kestää paremmin, kunhan sitä huolletaan oikein. Vaahtomuovipatjoistakin löytyy arvokkaampia ja laadukkaampia aikuisille sopivia patjoja, joilla on hyvä nukkua ja jotka kestävät käyttöä monta vuotta.

Joustinpatjoista löytyy enemmän vaihtoehtoja eri jäykkyyksiin ja lähtökohtaisesti edullisemmatkin joustinpatjat ovat laadukkaampia ja kestävämpiä kuin vaahtomuovipatjat.

Kumpi on parempi, joustinpatja vai runkopatja?

Kahdesta yksilö runkopatjasta tehty parisänky kiinnittämällä sängyt yhteen.

Joustinpatja ja runkopatja ovat hyvin samanlaisia. Molemmissa on käytetty jonkinlaista joustinjärjestelmää, joten sen suhteen patjat voivat olla täysin samanlaiset. Ero löytyykin siitä, että runkopatjaan kiinnitetään vain jalat ja sänky on käyttövalmis. Joustinpatja sen sijaan tarvitsee erikseen sängynrungon. Eli uutta sänkyä ostaessa joustinpatja+sängynrunko maksaa enemmän kuin runkopatjasänky. Toisaalta taas, kun 10-15 vuoden kuluttua on ostettava uusi patja, niin sängynrunkoon voi edullisemmin hankkia uuden joustinpatjan. Runkopatjasänky täytyy vaihtaa kokonaan uuteen, jolloin se taas maksaa enemmän.

Hyvä patja selkäkipuiselle?

Oikeanlaisen patjan löytäminen selkäkipuiselle voi olla haastavaa, sillä syyt ja oireet ovat usein yksilölliset, jolloin sama ratkaisu ei välttämättä auta toista kivuista kärsivää.

Yksi yleinen virheellinen ajatus on kuitenkin, että selkäkipuiselle sopii paremmin kova patja. Kovan patjan kuvitellaan antavan paremman tuen selälle, mutta todellisuudessa usein parempi vaihtoehto onkin pehmeämpi patja. Pehmeämpi patja tukee ja myötäilee optimaalisella tavalla kehoa ja pitää selkärangan suorassa kyljellään ja selällään nukkuessa.

Yksi hyvä vaihtoehto selkäkipuisen patjaksi on tiheästi jousitettu tai yksilöllisesti jousitettu patja. Tällainen jousipatja tukee selkärankaa ja pitää sen suorassa, jolloin nukkumismukavuus paranee. Myös moottorisänky voi olla oikea valinta selkäkipuiselle. Patjan voi säätää niin, että kehon saa tuettua juuri oikeista kohdista miellyttävään asentoon.

Tässä patjan valinta -osiossa annetut ohjeet ja vinkit pätevät hyvin pitkälti myös selkäkipuisen patjan hankintaan, joten kannattaa tutustua koko tekstiin. Oikeanlainen patjan huoltaminenkin on tärkeää, jolloin patja säilyy pidempään parempikuntoisena.

Yksilölliset patjat parisänkyyn

Entä jos toinen tykkää kovasta ja toinen pehmeästä patjasta? Yksi yleisimpiä virheitä parisängyn patjojen valinnassa on, että ostetaan täysin samanlaiset patjat molemmille nukkujille. Kuten olemme todenneet, olemme erikokoisia yksilöitä omine tarpeinemme ja joskus vaivoinemme. Siksi suosittelemme ostamaan yksilölliset patjat parisänkyyn. Näin parisängyssäkin nukkuvalla on omalle keholle sopivin patja käytössä ja varmistetaan hyvät ja virkistävät yöunet. Petauspatjan osalta voi sitten valita joko koko leveän tai yksilöllisen petauspatjan ihan sen mukaan, kumpi on sängyssä nukkuville parempi vaihtoehto.

Meiltä voit ostaa parisängyt eri jäykkyyksillä patjoilla ja halutessasi myös petauspatjat saat erillisinä, jolloin nekin voi valita yksilöllisesti.

Millainen patja lapselle?

Lastenpatjan valinnassa kannattaa muistaa, että myös lapsi tarvitsee laadukkaan ja hyvän patjan. Kasvavan lapsen keholle oikealla tavalla tukeva ja myötäilevä patja on erityisen tarpeellinen. Patja ei saa olla liian pehmeä, koska se ei tue oikealla tavalla lapsen kehoa ja saattaa aiheuttaa jatkuvaa pyörimistä sängyssä ja rauhattomia yöunia. Rauhalliset ja virkistävät yöunet ovat erityisen tärkeitä myös lapselle. Lisäksi liian pehmeä patja voi aiheuttaa lapselle selkä- tai muita vaivoja.

Millainen patja vauvalle? Vauvan patjan on oltava kova ja kiinteä, jotta vauvan on turvallista nukkua siinä. Liian pehmeä patja voi aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaran. Vauvan patjat ovat vaahtomuovipatjoja. Vauvan patjan huollossa on huomioitava, että koska vauvansängyssä on yleensä umpinainen pohja, patjaa pitää käännellä ja tuulettaa viikoittain.

Jatkettava patja on kasvaville lapsille hyvä ratkaisu.

Pienen lapsen patjaksi suositaan jatkettavaa patjaa jatkettavaan sänkyyn. Jatkettavan sängyn pituutta voi kasvattaa lapsen kasvaessa ja myös patjaa saa jatkettua helposti jatkopaloilla. Pienten lasten patjat ovat yleensä vaahtomuovipatjoja.

Koululaisen patjaksi soveltuu kehoa hyvin tukeva vaahtomuovipatja, viskoelastinen patja tai joustinpatja. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia, että patja ei ole liian pehmeä. Esimerkiksi joustinpatjan jäykkyyttä voi hieman kompensoida petauspatjalla, jolloin patja joustaa tarpeeksi, mutta on kuitenkin riittävän jämäkkä.

Isommalle lapselle tai teini-ikäiselle runkopatja tai joustinpatja on hyvä valinta. Niistä löytyy eri jäykkyysasteen patjoja, jotka tukevat nuoren kehoa oikein. Runkopatjan ja joustinpatjan kanssa kannattaa käyttää petauspatjaa, joka pehmentää pintakovuutta ja myös suojaa patjaa likaantumiselta.

Millainen on hyvä petauspatja?

Petauspatja, jota myös sijauspatjaksi kutsutaan, on tarpeellinen lisä sänkyyn. Ensinnäkin se suojaa patjaa kulumiselta ja likaantumiselta, jolloin patjan käyttöikä pitenee. Patjan rakenne myös pysyy paremmassa kunnossa, kun petauspatja ottaa ns. suurimmat iskut vastaan. Toiseksi petauspatjalla voi mainiosti pehmentää patjan jäykkyyttä. Eli jos patjasi on itsessään vähän liian jäykkä kehollesi, niin petauspatjalla saa pehmennettyä kokonaisuutta riittävästi, jotta nukkumismukavuus on paras mahdollinen. Petauspatjan suositeltu käyttöikä on 5 vuotta ja suosittelemme pitämään siitä kiinni, sillä “yli-ikäinen” petauspatja ei hoida toimenkuvaansa enää riittävästi. Se puolestaan vähentää sitten myös patjan käyttöikää ja huonontaa nukkumismukavuutta.

Petauspatja on tarpeellinen patjan päällä.

Petauspatjojen materiaaleja on monenlaisia. Meidän valikoimassamme petauspatjojen materiaalit ovat vaahtomuovi, erikoisvaahtomuovi eli stylex, luonnonkumi, viskoelastinen ja villa-lateksi.

Millainen sitten on hyvä petari? Ensimmäisenä täytyy huolehtia, että petauspatjan alla oleva patja on kunnollinen ja itselle sopiva. Paraskaan petauspatja ei korjaa huonoa patjaa. Eli patja määrittelee sen, miten hyvän tuen nukkuja saa. Petarilla puolestaan säädetään pintajäykkyyttä sen mukaan, minkä kokee olevan paras itselle, sekä viimeistellään nukkumismukavuus. Sen valitseeko sitten pehmeämmän vai kovemman petarin, on makuasia. Petauspatjan jäykkyyden valinnassa kannattaa luottaa oman kehon mieltymyksiin.

Miten patjaa huolletaan oikein?

Kun huolehdit patjastasi, sen käyttöikä maksimoituu. Sängyssä on mukavampi makoilla, kun tiedät, että patja on puhdas ja raikas. Myös nukkumismukavuus paranee, kun patjan oikeanlaisesta huollosta on pidetty kiinni.

1. Tuuleta patjat

Tuuleta vuodevaatteita ja mahdollisesti patjaa ja petauspatjaa säännöllisesti, jotta pölypunkkien määrä pysyy mahdollisimman alhaisena. Älä kuitenkaan tamppaa niitä, se ei ole suositeltavaa enää nykyaikaisille patjoille, vaan saattaa vain rikkoa patjan rakennetta. Älä petaa aamulla sänkyä heti herättyäsi, vaan anna sängyn tuulettua 1-2 tuntia. Makuuhuone kannattaa tuulettaa samalla avaamalla ikkuna.

2. Huolehdi ilmankierrosta

Ilman täytyy päästä kiertämään vapaasti ja tehokkaasti patjan läpi, jotta kosteus pysyy siitä pois. Huolehdi siis, että sängynrungon pohja ei ole umpinainen, vaan käytä jonkinlaista säleikköä. Runkosängyissä huolehdi, että sängyn alla on vapaata tilaa, jossa ilma pääsee kiertämään.

3. Vaihda vuodevaatteet

Vaihda vuodevaatteet säännöllisesti. Optimaalinen vaihtoaika on noin kahden viikon välein.

4. Imuroi

Imuroi patja ja petauspatja säännöllisin väliajoin, jolloin lika ei pääse tukkimaan kankaiden hengittävyyttä. Helpoin tapa on ajoittaa imurointi petivaatteiden vaihdon yhteyteen.

5. Suojaa petauspatja

Suojaa petauspatjaa patjansuojuksella, joka pidentää käyttöikää ja pitää petauspatjan puhtaampana.

6. Käännä patjoja

Muista kääntää patjaa ja petauspatjaa säännöllisin väliajoin, jotta ne kuormittuvat tasaisesti koko käyttöikänsä ajan.


Tässä kattava oppaamme sängyn ja patjan ostamisen tueksi. Näiden ohjeiden ja vinkkien avulla osaat varmasti ostaa oikeanlaisen sängyn ja patjan. Jos haluat kerrata vielä jotain tietoa, niin klikkaa tästä itsesi sisällysluetteloon ja etsi haluamasi kohta sieltä.

Jos kaipaat lisäapua ostopäätöksen tekemiseen, ole yhteydessä meihin tai tule myymäläämme kyselemään lisää.

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys