Skip to content

Jenkkisängyn valintaopas

25.9.2018

Muhkea ja ylellinen jenkkisänky on monen mielestä se ainoa ja oikea sänkyvalinta. Jenkkisängyistä löytyy lukuisia eri variaatioita, joista valita. Sängyn valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja valita hyvän hinta-laatusuhteen sänky, joka sopii omalle keholle. Laadukas sänky säilyttää muotonsa ja ergonomisuutensa vuosia sekä takaa levolliset unet. Luettuasi jenkkisängyn valintaoppaamme osaat valita juuri sinun tarpeillesi sopivan sänkyvaihtoehdon.

Tässä artikkelissa käsittelemme nämä aiheet:

 1. Laadukas jenkkisänky koostuu rungosta, joustinpatjasta ja petauspatjasta
 2. Jenkkinsängyn koon valinta
 3. Millainen jousitus jenkkisänkyyn kannattaa valita?
 4. Miten valita oikea jenkkisängyn jäykkyys?
 5. Täydennä kokonaisuus näyttävällä sängynpäädyllä
 6. Näin hoidat jenkkisänkyäsi

1) Laadukas jenkkisänky koostuu rungosta, joustinpatjasta ja petauspatjasta

Laadukas jenkkisänky rakentuu siten, että alimpana on jämäkkä rungollinen sänky, tämän päällä laadukas joustinpatja, jonka päällä puolestaan pintapehmeyttä tuova petauspatja. Juuri nämä takaavat erityisen nukkumismukavuuden ja tekevät sängyn muhkean, hotellimaisen ulkomuodon.

Jenkkisängyn nukkumismukavuuden takaavat jämäkkä runko, laadukas joustinpatja ja sopivan pehmeä petauspatja.
Jenkkisängyn nukkumismukavuuden takaavat jämäkkä runko, laadukas joustinpatja ja sopivan pehmeä petauspatja. Kuvassa kotimainen Unia 600 jenkkisänkypaketti hyvällä 5-vyöhykkeisellä pussijousituksella.

Jenkkisängyissä on alimpana runko, jonka saa joko jousitettuna tai ilman. Jos alarungossa ei ole jousia, lisää se hiukan sängyn jäykkyyttä. Laadukkaimmissa jenkeissä on tuplajousitus – sekä rungossa että joustinpatjassa. Lisäksi alarungossa voi olla joko kaksi erillistä tai yksi yhtenäinen runkopatja. Joidenkin mielestä tämä seikka on ratkaiseva sen suhteen, miten stabiili sänky on, mutta myös laadukkaat jousitukset tekevät parhaimmista jenkeistä hyvin tasaisia. Jos haluat, että molemmilla nukkujilla on omat runkopatjansa, valitse sellainen vaihtoehto. 

Keskimmäisenä jenkkisängyssä on joustinpatja, joka koostuu jousituksesta, pehmusteesta ja verhoiluista. Tämä jenkkisängyn välipatja kannattaa valita nukkujan painoluokan sekä oman mieltymyksen mukaan. Sänkyä valitessa pehmeysaste on hyvä kokeilla makoilemalla sängyllä, pelkkä sängyn laidalla istuminen ei riitä. Hyvä patja pitää selkärangan suorassa sekä tukee riittävästi.  Patja ei saa olla liian pehmeä, eikä myöskään liian kova. 

Joustinpatjan päälle laitettava petauspatja viimeistelee nukkumismukavuuden. Petauspatjalla saadaan sänkyyn lisää pintapehmeyttä. Lisäksi petauspatja suojelee sänkyä antaen sille entistä enemmän käyttöikää. Jo 5-7 cm:n vahvuisilla petauspatjoilla saavutetaan viimeistelevämpi myötäilevyys keholle. Petauspatjoista löytyy runsaasti vaihtoehtoja profiloiduista vaahtomuovipetareista  mukautuviin viskoelastisiin sekä pitkäikäisiin luonnonkumisiin petauspatjoihin. Tarkista aina petauspatjan ominaisuudet tuotekuvauksista, jotta saat tarpeisiisi vastaavan. 

Patjan viskoelastinen materiaali jakaa vartalon painon tasaisemmin ja tukee vartaloa erinomaisesti. 
Suomessa valmistetun Unia Muoto-jenkkisängyn patjan viskoelastinen materiaali jakaa vartalon painon tasaisemmin ja tukee vartaloa erinomaisesti. 

2) Jenkkisängyn koon valinta

Kaikki lähtee liikkeelle makuuhuoneen mitoista. Mittaa tila ja varmista, että sängyn ympärille jää tilaa liikkumiseen. Voit vaikka teipata lattiaan sängyn koon – se auttaa hahmottamaan tilan mittasuhteita.

Jenkkisängyn alapohja, joustinpatja sekä petauspatja kokonaisuudessaan tulee täyttää tarpeesi kehon tukemisen ja pintamukavuuden osalta sekä antaa riittävää liikkumatilaa. Älä siis osta liian kapeaa sänkyä!

Valikoimassamme on kokovariaatioita runsaasti alkaen 120 cm jenkkisängystä perinteiseen 160×200 cm kokoiseen sänkyyn ja aina  180×210 cm kokoiseen versioon, jossa tila ei varmasti lopu kesken.

Muista kuitenkin, että jenkkisänky näyttää aina muhkeutensa takia perinteistä sängynrunko+patja-yhdistelmää tai runkopatjasänkyä massiivisemmalta. Tämän vuoksi jenkkisängyn tuominen makuuhuoneeseen saattaa aluksi yllättää: voi nimittäin hetkellisesti näyttää siltä, että sänky vie hurjasti tilaa. Silmä kuitenkin tottuu.

Jenkkisänkyä valitessa kannattaa myös huomioida jalkojen korkeus – voit helpottaa sängyn alta siivoamista.

3) Millainen jousitus jenkkisänkyyn kannattaa valita?

Jenkkisänkyjä saa erityyppisillä jousituksilla. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, mitä patjojen jousituksista sanotaan. Hintaerot sängyissä muodostuvat usein juuri jousituksen laadun ja tiheyden perusteella.

Bonnell-jousitus on hyvä perusjousitus. Siinä joustimet ovat riveittäin ja spiraalilangalla yhdistettynä. Tämä jousitus antaa oikein hyvän perustuen, mutta ei mukaudu aivan yksityiskohtaisimpiin kehon muotoihin. Bonnell-jousitus löytyy usein runkopatjojen ja jenkki-sänkyjen alajousituksista. Edullista jousistoa hakevalle bonnell-jousitus on erittäin hyvä!

Pussijousituksessa puolestaan jokainen jousi on pakattu omaan erityiseen kangaspussiin. Jokainen jousi pystyy joustamaan itsenäisesti tarpeen mukaan.  Pussijouset muotoituvat siis tarkemmin kehon mukaisesti.

Kotimainen pussijousitettu Unia 100 jenkkisänky on yksi suosituimpia sänkyjämme.

Vyöhykejousitus taas tukee vartaloa juuri oikeista kohdista, varmistaen yksilöllisen nukkumismukavuuden ja parhaan ergonomian. Vyöhykejousitusta on sekä 5- että 7-vyöhykkeisenä. Vyöhykepussijousisto myötäilee hartioiden kohdalta ja kannattelee keskivartaloa estäen lantion liiallisen vajoamisen patjaan, jolloin selkäranka on luonnollisen suorassa asennossa. Yleisesti vyöhykejousituksesta on entistä enemmän hyötyä, mitä enemmän nukkujalla on ikää ja / tai painoa. 

Laadukas Unia Kulta jenkkisänkypaketti on varustettu 5-vyöhykkeisellä pussijousituksella.

4) Miten valita oikea jenkkisängyn jäykkyys?

Valitako jäykkyydeksi M, L vai XL? Yleisesti M tarkoittaa keskitasoista ja XL puolestaan jäykkää sänkyä. Jenkkisängyn jäykkyys tulisi valita nukkujien painoluokan mukaan. Kovimmat sängyt sopivat yleensä  isompikokoisille ja pienemmille puolestaan keskitason joustavammat vaihtoehdot. Kurkkaa tuotetiedoista painoluokitukset – ne antavat suuntaa oikean jäykkyyden valintaan.

Räätälöitävyys on huomattava etu monissa jenkeissä: voit kustomoida sängyn molemmille nukkujille sopivaksi. Ja mikäli patjojen jäykkyyksien valinta erikseen ei olisikaan valitsemassasi sängyssä mahdollista, tarkista kuitenkin, että sänkyä suositellaan painoluokalle, johon sinä ja mahdollinen nukkumiskumppanisi molemmat kuulutte.

Muista myös, että kahdelle nukkujalle sänkyä ostaessa hyvä jousitus takaa myös sängyn tasaisuuden. Vältä ostamasta vanhan, pehmentyneen sängyn tilalle liian kovaa. Tämä on yleisin virhe, mitä sänkyä vaihtaessa monet tekevät. Tarkista siis aina sänkykohtaisesti suositellut painoluokat jäykkyysasteittain.

5) Täydennä kokonaisuus näyttävällä sängynpäädyllä 

Tyylikkäät sängynpäädyt tekevät sängystäsi ylellisen näköisen ja viimeistelevät koko makuuhuoneesi sisustuksen. Veken laajasta sängynpäätyjen valikoimasta löydät paljon eri tyylisiä ja –levyisiä kestävillä ja kauniilla kankailla verhoiltuja sängynpäätyjä.

Tyylikäs sängynpääty tekee sängystä ylellisen näköisen ja viimeistee koko makuuhuoneesi sisustuksen
Unia Exclusive -sängynpääty on näyttävä kotimainen sängynpääty, joka tuo makuuhuoneeseen hotellimaisen ylellistä tunnelmaa.

Pehmustetut sängynpäädyt ovat hotellimaisen näyttäviä ja tarjoavat mukavuutta, kun istut tai vaikkapa luet sängyssä. Rottinkinen sängynpääty sopii boheemiin tai rentoon sisustukseen. Myös pelkistetympiä metallisia, ajattomia puisia sekä kalustelevystä valmistettuja helppohoitoisia, minimalistisia päätyjä on tarjolla useissa eri väreissä.

Rottingista valmistettu Pilvi-sängynpääty tuo makuuhuoneeseen huolettoman boheemia tunnelmaa.
Rottingista valmistettu Pilvi-sängynpääty tuo makuuhuoneeseen huolettoman boheemia tunnelmaa.

Varmista, että valitsemasi sängynpääty sopii jenkkisänkysi kokoon. Useimpia sängynpäätyjämme saa eri koossa ja kankailla, jotka sopivat yhteen jenkkisänkyjemme kanssa.

Näyttävä sängynpääty viimeistelee jenkkisängyn.
Näyttävä keinonahasta valmistettu Unia Copenhagen sängynpääty viimeistelee Unia Copenhagen jenkkisängyn.

6) Näin hoidat jenkkisänkyäsi

Hyvin hoidettuna jenkkisi kestää hyvänä vuosia ja pysyy raikkaana. Tässä seikkoja, joita sitä huoltaessa tulisi huomioida: 

 • Anna sängyn tuulettua hetki ennen sijaamista. Yön aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan ja vuode tuulettuu.
 • Patjansuojuksella suojaat sänkyäsi ja helpotat puhtaanapitoa.
 • Käännä jenkkisängyn joustin- ja petauspatjaa säännöllisesti pituussuunnassa. Tällöin kuormitus jakaantuu tasaisemmin ja pidennät sängyn käyttöikää.
 • Jenkkisängyn joustin- ja petauspatjan voi myös kääntää ylösalaisin.
 • Tarkista säännöllisesti jalkojen kiinnitykset. Älä vedä sänkyä siirrettäessä, ettei kiinnitys vaurioidu.
 • Imuroi jenkkisi silloin tällöin, jotta sänky pysyy raikkaana. Älä tamppaa mattopiiskalla, koska tämä vain vaurioittaa sänkyäsi.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel