Skip to content

Jenkkisängyn valintaopas

25.9.2018

Muhkea ja ylellinen jenkkisänky on monen mielestä se ainoa ja oikea sänkyvalinta! Laadukas jenkkisänky rakentuu siten, että alimpana on jämäkkä rungollinen sänky, tämän päällä laadukas joustinpatja, jonka päällä puolestaan pintapehmeyttä tuova petauspatja. Juuri nämä takaavat erityisen nukkumismukavuuden! Jenkkisängyistä löytyy lukuisia eri variaatioita, joista valita. Sängyn valintaan kannattaakin käyttää hieman aikaa sekä ostamiseen jonkin verran rahaa, sillä onhan nukkuminen meidän fyysiselle terveydelle ja henkiselle jaksamiselle äärimmäisen tärkeää.  Laadukas sänky  säilyttää muotonsa ja ergonomisuutensa vuosia sekä takaa levolliset unet. Tutustu jenkkisängyn valintaoppaaseemme, ja osaat valita juuri sinun tarpeillesi sopivan sänkyvaihtoehdon! 

1. Jenkkisängyn runko

Jenkkisängyissä on alimpana runkopatja. Rungon saa joko jousitettuna tai ilman. Jos alarungossa ei ole jousia, lisää se hiukan sängyn jäykkyyttä. Laadukkaimmissa jenkeissä on tuplajousitus – sekä rungossa että joustinpatjassa. Lisäksi alarungossa voi olla joko kaksi erillistä tai yksi yhtenäinen runkopatja. Joidenkin mielestä tämä seikka on ratkaiseva sen suhteen, miten stabiili sänky on, mutta myös laadukkaat jousitukset tekevät parhaimmista jenkeistä hyvin tasaisia. Jos haluat, että molemmilla nukkujilla on omat runkopatjansa, valitse sellainen vaihtoehto. 

2. Joustin- ja petauspatja

Hyvä patja pitää selkärangan suorassa sekä tukee riittävästi.  Patja ei saa olla liian pehmeä, eikä myöskään liian kova.  Keskimmäisenä jenkkisängyssä on joustinpatja, joka koostuu jousituksesta, pehmusteesta ja verhoiluista. Tämä jenkkisängyn välipatja kannattaa valita nukkujan painoluokan sekä oman mieltymyksen mukaan. Sänkyä valitessa pehmeysaste on hyvä kokeilla makoilemalla sängyllä, pelkkä sängyn laidalla istuminen ei riitä.

Joustinpatjan päälle laitettava petauspatja viimeistelee tyylin ja nukkumismukavuuden. Petauspatjalla saadaan sänkyyn lisää pintapehmeyttä. Lisäksi petauspatja suojelee sänkyä antaen sille entistä enemmän käyttöikää. Jo 5-7 cm:n vahvuisilla petauspatjoilla saavutetaan viimeistelevämpi myötäilevyys keholle. Petauspatjoista löytyy runsaasti vaihtoehtoja profiloiduista vaahtomuovipetareista  mukautuviin viskoelastisiin sekä pitkäikäisiin luonnonkumisiin petauspatjoihin. Tsekkaa myös aina petareiden ominaisuudet tuotekuvauksista, jotta saat tarpeisiisi vastaavan. 

3. Jenkkisängyn jousitus

Jenkkisänkyjä saa erityyppisillä jousituksilla. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, mitä patjojen jousituksista sanotaan. Hintaerot sängyissä muodostuvat usein juuri jousituksen laadun ja tiheyden perusteella.

Bonnell -jousitus on hyvä perusjousisto. Siinä joustimet ovat riveittäin ja spiraalilangalla yhdistettynä. Tämä jousitus antaa oikein hyvän perustuen, mutta ei mukaudu aivan yksityiskohtaisimpiin kehon muotoihin. Bonnell -jousitus löytyy usein runkopatjojen ja jenkki-sänkyjen alajousituksista. Edullista jousistoa hakevalle bonnell-jousitus on erittäin hyvä!

Pussijousituksessa puolestaan jokainen jousi on pakattu omaan erityiseen kangaspussiin. Jokainen jousi pystyy joustamaan itsenäisesti tarpeen mukaan.  Pussijouset muotoituvat siis tarkemmin kehon mukaisesti.

Vyöhykejousitus taastukee vartaloa juuri oikeista kohdista, varmistaen yksilöllisen nukkumismukavuuden ja parhaan ergonomian. Vyöhykejousitusta on sekä 5- että 7-vyöhykkeisenä. Vyöhykepussijousisto myötäilee hartioiden kohdalta ja kannattelee keskivartaloa estäen lantion liiallisen vajoamisen patjaan, jolloin selkäranka on luonnollisen suorassa asennossa. Yleisesti vyöhykejousituksesta on entistä enemmän hyötyä, mitä enemmän nukkujalla on ikää ja / tai painoa. 

4. Jenkkisängyn jäykkyys

Valitako jäykkyydeksi M, L vai XL ? Yleisesti M tarkoittaa keskitasoista ja XL puolestaan jäykkää sänkyä. Jenkkisängyn jäykkyys tulisi valita nukkujien painoluokan mukaan. Kovimmat sängyt sopivat yleensä  isompikokoisille ja pienemmille puolestaan keskitason, joustavammat vaihtoehdot. Räätälöitävyys on huomattava etu monissa jenkeissä: voit kustomoida sängyn jopa molemmille nukkujille sopivaksi. Ja mikäli patjojen jäykkyyksien valinta erikseen ei olisikaan valitsemassasi sängyssä mahdollista, tarkista kuitenkin, että sänkyä suositellaan painoluokalle, johon sinä ja mahdollinen nukkumiskumppanisi molemmat kuulutte. Muista myös, että kahdelle nukkujalle sänkyä ostaessa hyvä jousitus takaa myös sängyn tasaisuuden. Vältä ostamasta vanhan, pehmentyneen sängyn tilalle liian kovaa! Tämä on yleisin virhe, mitä sänkyä vaihtaessa monet tekevät. Tarkista siis aina sänkykohtaisesti suositellut painoluokat jäykkyysasteittain! 

5. Sängyn koko

Jenkkisängyn alapohja, joustinpatja sekä petauspatja kokonaisuudessaan tulee täyttää tarpeesi kehon tukemisen ja pintamukavuuden osalta sekä antaa riittävää liikkumatilaa. Älä siis osta liian kapeaa sänkyä! Valikoimassamme on kokovariaatioita runsaasti alkaen 120 cm jenkkisängystä perinteisen 160×200 cm – kokoisen sängyn kautta aina  180×210 cm kokoiseen versioon, jossa tila ei varmasti lopu kesken! Muista kuitenkin, että jenkkisänky näyttää aina muhkeutensa takia perinteistä runko+patja-yhdistelmää tai runkopatjasänkyä massiivisemmalta. Tämän vuoksi jenkkisängyn tuominen makuuhuoneeseen saattaa aluksi yllättää: voi nimittäin hetkellisesti näyttää siltä, että sänky vie hurjasti tilaa. Silmä kuitenkin tottuu! Jenkkisänkyä valitessa kannattaa myös huomioida jalkojen korkeus – tällöin voit helpottaa sängyn alta siivoamista!

6. Jenkkisängyn hoito-ohjeet

Hyvin hoidettuna jenkkisi kestää entistä enemmän aikaa ja pysyy raikkaana. Tässä seikkoja, joita sitä huoltaessa tuolisi huomioida: 

  • Anna sängyn tuulettua hetki ennen sijaamista. Yön aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan ja vuode tuulettuu.
  • Patjansuojuksella suojaat sänkyäsi ja helpotat puhtaanapitoa.
  • Käännä jenkkisängyn joustin- ja petauspatjaa säännöllisesti pituussuunnassa. Tällöin kuormitus jakaantuu tasaisemmin ja pidennät sängyn käyttöikää.
  • Jenkkisängyn joustin- ja petauspatjan voi myös kääntää ylösalaisin.
  • Tarkista säännöllisesti jalkojen kiinnitykset. Älä vedä sänkyä siirrettäessä, ettei kiinnitys vaurioidu.
  • Imuroi jenkkisi silloin tällöin, jotta sänky pysyy raikkaana. Älä tamppaa mattopiiskalla, koska tämä vain vaurioittaa sänkyäsi.

Lue lisää sängyjen ja patjojen valinnasta kattavasta oppaastamme Nuku hyvin – Valitse oikeanlainen sänky!

Miksi ostaa Vekeltä?

  1. Tyytyväiset asiakkaat
  2. Nopeat toimitukset
  3. Monipuoliset maksutavat
  4. Luotettava kotimainen yritys