Skip to content

Sängyn osto-opas – Valitse oikeanlainen sänky

4.1.2023
Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sängyistä ja patjoista, löytyy nyt yhdestä paikasta. Sänkyoppaan luettuasi tiedät, millainen on paras sänky sinun tarpeeseesi.

Hyvä sänky on pitkäikäinen sijoitus omaan hyvinvointiin. Sopivan sängyn ja patjan valinta ei ole ihan helppo tehtävä, sillä vaihtoehtoja on paljon ja ala vilisee monimutkaisia termejä. Ei hätää – kokosimme tähän oppaaseen kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää sängyistä ja patjoista. Oppaan luettuasi tiedät millainen on paras sänky ja patja juuri sinun tarpeeseesi. Perehdy rauhassa oppaaseen ja kysy matalalla kynnyksellä lisätietoja meiltä.


Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavat aiheet:


Panosta sängyn hankintaan ja varmista hyvät yöunet ja virkeä olo.

1) Aloita sängyn ja patjan valinta listaamalla tarpeesi

Sänky on rauhoittumisen tyyssija, jossa vietät noin kolmasosan elämästäsi. Panosta sen hankintaan huolella, silloin panostat myös omaan hyvinvointiisi. Laadukas patja ja sänky ovat myös taloudellisesti merkittäviä investointeja, joita kannattaa pohtia huolella omien tarpeiden pohjalta.

Ennen kuin lähdet etsimään parasta sänkyä ja patjaa, pohdi ainakin näitä:

  • Sängyn ja huoneen koko: Millainen sänky mahtuu makuuhuoneeseen?Riittääkö 80 cm nukkujaa kohden vai toivotko enemmän leveyttä?
  • Erityisvaatimukset: Onko jotain huomioitavia erityisasioita, esimerkiksi allergiat, selkä- tai niskakivut tai liikuntarajoitteet?
  • Sängyn tyyli ja väri: Millainen sänky sopii sisustukseen?
  • Sängyn korkeus: Haluatko korkean vai matalan sängyn? Onko huomioitava esimerkiksi helppo sänkyyn pääsy liikuntarajoitteiden takia?
  • Patjan jäykkyys: Pidätkö enemmän pehmeästä tai jäykästä patjasta? Painorajojen avulla voit arvioida millainen jäykkyys sopii parhaiten sinun kehollesi, mutta myös yksilöllisillä mieltymyksillä on merkitystä.
  • Nukkuma-asento: Nukutko enimmäkseen selin, kyljellään tai vatsallasi? Tämä vaikuttaa jonkin verran patjan valintaan.
  • Yksilölliset patjat parisänkyyn: Millaisia erilaisia tarpeita parisängyssä nukkuvilla on? Myös parisängyssä nukkuvat voivat valita erilliset patjat oman kummankin tarpeiden ja mieltymysten mukaan. 
  • Budjetti: Kuinka paljon olet valmis investoimaan sänkyyn ja patjaan?

2) Sängyn valinta – millainen on paras sänky omaan tarpeeseen?

Olipa kyse sitten vauvasta, pienestä tai isommasta lapsesta, nuoresta, aikuisesta tai vanhuksesta, jokainen meistä tarvitsee sängyn ja patjan, joka tarjoaa parhaat mahdolliset yöunet ja sitä kautta hyvän ja virkeän olon jokaiseen päivään.

Milloin pitää ostaa uusi sänky?

Tarvitset uuden sängyn, kun nykyinen sänkysi on 10-15 vuotta vanha, rikkoutunut tai se ei enää ole sopiva sinulle.

Merkkejä siitä, että sängyn vaihtoa kannattaa harkita:

  • Uni ei ole levollista, vaan heräilet usein tai pyörit paljon sängyssä
  • Päätä särkee aamuisin tai raajat puutuvat nukkuessa
  • Sinulla on normaalia enemmän selkäkipuja
  • Sänky tuntuu epämukavalta tai patja on painunut kuopalle
  • Saat sängystä allergisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja hikoilua
  • Sänkysi on yli 10 vuotta vanha

Kuinka paljon maksaa hyvä sänky?

Hyvien yöunien ei tarvitse maksaa tuhansia. Määritä oma budjetti ja tarpeesi selkeästi, niin löydät juuri omaan tarpeeseen parhaan sängyn. Sänkyjen hinnat vaihtelevat paljon sen mukaan, mitä ominaisuuksia ja materiaaleja niissä on. Sänkyvalikoimamme edullisimpien yksilösänkyjen hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta. Kalleimmat sängyt ovat moottoroituja parisänkyjä, joissa on jo paljon “älyä” ja ominaisuuksia. Hintaan vaikuttavat muun muassa sängyn koko, patjan ominaisuudet, sängyn ja patjan materiaalit, jalat ja mahdollinen sängynpääty. Valikoimastamme löytyy sänkyjä ja patjoja eri hintaluokissa jokaiseen kotiin. Meillä voit maksaa myös joustavasti erissä.

Miten valitsen oikean kokoisen sängyn?

Yleisimmät leveydet sängyille ovat 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm ja 180 cm. Sängyn leveyttä miettiessä kannattaa huomioida sen huoneen koko, johon sänky on tulossa.

Parisängyissä suositaan 160 cm leveää parisänkyä, jolloin nukkumisleveyttä on 80 cm per nukkuja. Jos odotat perheenlisäystä tai perheessä on pieniä lapsia, kannattaa harkita 180 cm leveää parisänkyä, jos tila vain suinkin antaa myöden. Silloin sängyssä nukkuu tarpeen tullen mukavammin useampikin henkilö.

Yksin nukkuvalle aikuiselle 120 cm tai 140 cm sängyt ovat yleensä hyvä valinta, tilan koko huomioon ottaen. Nuorelle riittää usein 80 cm leveä sänky ja lastensängyt ovat leveydeltään usein vieläkin kapeampia. Tällöin lastenhuoneeseen jää tilaa myös leikkiin ja lelujen säilytykseen.

Sängyn pituuden olisi hyvä olla 15 cm pidempi kuin nukkujan pituuden, jolloin sänkyyn jää riittävästi liikkumavaraa. Kun sänky on riittävän leveä ja pitkä nukkujalleen, nukkumismukavuus paranee.

Varmista, että parisängyn ja seinän väliin jää vähintään puoli metriä tilaa yöpöytää ja liikkumista varten.
Varmista, että parisängyn ja seinän väliin jää vähintään puoli metriä tilaa yöpöytää ja liikkumista varten.
Laadukas kotimainen Unia 600-jenkkisänky on varustettu tyyliin sopivalla Premium-sängynpäädyllä.

Mittaa myös makuuhuoneen koko. Sängyn ja seinän väliin tulisi jäädä vähintään puoli metriä tilaa yöpöytää ja liikkumista varten. Jos tilassa on ovia, varmista, että ne saa avattua esteettömästi. Myös ikkunoiden ja pattereiden sijainti kannattaa huomioida. Yleensä pattereita ei tulisi peittää ja joistain ikkunoista voi tulla ikävää vetoa sänkyyn. Jos siis mahdollista, sijoita sänky hieman etäämmälle niistä. Sängyn paikkaa suuunnitellessasi voit teipata sängyn rajat tilaan, silloin hahmotat paremmin miten kulkureitit toimivat.

Sängyn materiaali ja väri

Kun sängyn koko ja muut käyttöön liittyvät ominaisuudet on huomioitu, on hyvä miettiä myös sängyn sopivuutta muuhun kodin sisustukseen. Valitse omaa silmää miellyttävä sänkykokonaisuus, niin jaksat katsella sitä vuodesta toiseen.

Kotimainen koivusta valmistettu Notte-sängynrunko on tämän makuuhuoneen katseenvangitsija.

Vaikka sängyn tärkein ominaisuus on, että siinä saa hyvät yöunet, ei ole lainkaan turhamaista kiinnittää huomiota myös sängyn ulkonäköön. Onhan sänky usein makuuhuoneen hallitsevin elementti ja suurin huonekalu. Valikoimastamme löytyy runsaasti eri materiaaleista valmistettuja, eri tyylisiä ja värisiä sänkyjä.

Mitä sanot vihreästä sängystä? Neutraalien sävy valikoimastamme löytyy myös upeita värikkäämpiä vaihtoehtoja. Kuvassa laadukas Unia 900 -runkopatjapaketti tyyliin sopivalla sängynpäädyllä.

Makuuhuoneen sisustuksen kruunaa ihanaan sänkyyn kauniisti sopiva sängynpääty. Se kokoaa sängyn, yöpöydät ja muun makuuhuoneen sisustuksen kauniiksi kokonaisuudeksi. Sängynpäädyllä tuot helposti haluamaasi sisustustyyliä ja värimaailmaa makuuhuoneeseen.

Valikoimastamme löydät eri tyylisiä, -värisiä ja -kokoisia sängynpäätyjä, kuten laadukkailla kankailla verhottuja muhkeita sängynpäätyjä, pelkistettyjä metallisia sängynpäätyjä, rentoja rottingista valmistettuja sängynpäätyjä, ajattomia puisia sängynpäätyjä ja kalustelevystä valmistettuja helppohoitoisia ja minimalistisia sängynpäätyjä. Viimeistele kokonaisuus tyyliin sopivalla päiväpeitteellä, lakanoilla ja muilla sisustustekstiileillä.

Sängynpäädyllä tuot helposti haluamaasi tyyliä makuuhuoneeseen - tekemättä kompromissia sängyn valinnassa.
Sängynpäädyllä tuot helposti haluamaasi tyyliä makuuhuoneeseen tekemättä kompromissia sängyn valinnassa. Kuvassa Mieli-sängynpääty, jonka saa koossa 120 cm – 180 cm.

Lue lisää: Inpsiraatiota makuuhuoneen sisustamiseen

Millaisia erityyppisiä sänkyjä on?

Kun olet selvittänyt tilan vaatimat kriteerit, sängyn koon ja ulkonäön, on aika viimein valita se juuri sinun tarpeisiin sopiva sänky. Erilaisia sänkyvaihtoehtoja on olemassa lukuisia. Käymme seuraavaksi läpi yleisimmät erilaiset sängyt.

Parisängyt

Hyvässä parisängyssä molemmilla on riittävästi tilaa nukkua. Valitse parisänky puurungolla tai jenkkisänkynä.

Parisänky on hyvä valinta kahdelle nukkujalle. Hyvässä parisängyssä molemmilla on riittävästi tilaa nukkua. Suosituin parisängyn leveys on 160 cm, joka riittää yleensä todella hyvin. Jos kuitenkin toinen tai molemmat parisängyssä nukkujista ovat levottomia pyörijöitä, kannattaa harkita leveämpää 180 cm parisänkyä. Harkitse leveämpää sänkyä myös perheessä on pieniä lapsia, jotka kömpivät yöllä sänkyyn. Silloin 180 cm leveä sänky saattaa tarkoittaa parempia yöunia kaikille.

Valikoimastamme löytyy paljon erilaisia parisänkyjä puurungolla ja kahden hengen jenkkisänkyjä. Voit myös yhdistää kaksi yksilösänkyä parisängyksi. Parisänkyyn kannattaa hankkia yksilölliset patjat. Lue asiasta lisää Patjan valinta -osiosta.

Yksilösängyt

Lumi Bonell on edullinen perussänky esimerkiksi nuorelle.

Yksilösänky on nimensä mukaisesti yhden hengen sänky, joka sopii esimerkiksi lapselle, koululaiselle, opiskelijalle, yksin asuvalle aikuiselle tai vieraspediksi pieneen tilaan. Nukkujan tarpeista ja tilasta riippuen valitaan yksilösängyn leveys. Yksilösänkyjen leveyksiä on lukuisia, tyypillisimmät ovat 80 cm, 90 cm, 120 cm ja 140 cm.

Katso valikoimamme yhden hengen sängynrungot.

Jenkkisängyt

Laadukas jenkkisänky rakentuu alarungosta (parijenkkisängyssä kahdesta erillisestä alarungosta), laadukkaasta joustinpatjasta sekä miellyttävästä ja helppohoitoisesta petauspatjasta. Kolmen patjakerroksen vuoksi jenkkisänky on melko korkea. Tämä kannattaa huomioida sopivaa sänkyä valittaessa. Sänkykohtaiset mitat kannattaa tarkistaa tuotetiedoista ja vertailla esimerkiksi vanhaan sänkyyn, jotta tiedät, miellyttääkö jenkkisängyn korkeus sinua.

Lue lisää: Jenkkisängyn valinta-opas

Moottorisängyt

Moottorisängyn idea on sen erinomaisessa säädeltävyydessä ja tätä kautta muunneltavuudessa ja mukavuudessa. Laadukkaan patjan alla on moottoroitu säätöpohja, jota käyttäjänä ohjailet kaukosäätimellä saadaksesi aina mahdollisimman mukavan ja tukevan asennon, olipa se sitten makuu- tai istuma-asento tai jotain siltä väliltä.

Moottorisänkyä voi säätää helposti.

Moottorisänky sopii kaikille, jotka haluavat lisämukavuutta vuoteeseensa. Saat säädettyä moottorisängyn kätevästi ergonomiseen, pystympään asentoon, kun haluat esimerkiksi katsella televisiota, lukea kirjaa tai käyttää kannettavaa tietokonetta.

Monet lonkka- ja selkävaivoista kärsivät kokevat moottorisängyn helpottavan heidän elämäänsä ja vaivojaan merkittävästi. Kun kehon saa tuettua juuri oikeista kohdista miellyttävään asentoon, ovat yöunet rentouttavat ja fyysiset kivutkin mahdollisesti päiväsaikaan vähäisemmät. Moottorisängyn ovat kokeneet hyväksi myös raskasta seisomatyötä tekevät, kuorsaamisesta ja refluksivaivoista kärsivät sekä sairauden takia paljon aikaa sängyssä viettävät ihmiset. Jos sänkyyn meneminen tai siitä nouseminen on hankalaa, moottorisänky helpottaa sitäkin.

Kerrossängyt

Kerrossänky on hyvä tapa säästää tilaa siellä, missä sitä tarvitaan. Jaetussa lastenhuoneessa jää enemmän lattiatilaa leikkeihin, kun sängyt voidaan sijoittaa päällekkäin. Pieneen kesämökkiin tai aittaan mahtuu useita nukkujia, jos otetaan käyttöön kerrossängyt. Useissa kerrossängyissämme on lisäksi niiden alle rakennettu vuodevaatteiden säilytykseen sopiva sängynaluslaatikko, jota voi käyttää hyvin myös esimerkiksi lelulaatikkona. Kerrossänky mielletään usein vain lastenhuoneen kalusteeksi, mutta tarvittaessa aikuinenkin voi siinä nukkua. Meiltä löytyykin kerrossänkyjä paitsi pienten nukkujien tarpeisiin myös aikuisten mitoituksella.

Kompakti kerrosänky toimii hyvin pienessä lastenhuoneessa - tilaa jää myös leikkiin ja lelujen säiktykseen.
Liisa pieni kerrossänky on jo melkein klassikkoasemassa Veken valikoimassa. Kompaktin kerrossängyn patjakoko on 70×155 cm, joten lastenhuoneeseen jää tilaa myös leikkiin ja lelujen säilytykseen.

Parvisängyt

Parvisänky on lattiatilaa säästävä ja monipuolisia toimintoja sisältävä sänky. Monissa parvisängyissä on mukana työtaso ja säilytystilaa. Parvisängyt ovat nuorten ja kouluikäisten peruskalusteita huoneessa. Myös pienen yksiön tilaongelmat voidaan ratkaista tyylikkäällä parvella. Matala parvisänky on mainio valinta lastenhuoneeseen. Lapsi ei joudu kiipeämään kovin ylös ja parven alle jää näppärä leikkitila – tai vaihtoehtoisesti todella paljon säilytystilaa vaikkapa laatikoille.

Parvisänky tekee nukkumaanmenosta hauskempaa ja säästää tilaa. Sen alle saa kätevästi esimerkiksi työpöydän.
Nukkumatti on tukeva ja tyylikäs, männystä valmistettu parvisänky.

Vuodesohvat ja lisävuoteet

Kukapa ei haluaisi tarjota satunnaisille tai säännöllisille yövierailleen mahdollisimman mukavaa petiä? Harvalla kuitenkaan on varsinaista vierashuonetta ja siellä vieraita odottavaa, vain heille varattua petiä. Vaikka ylimääräisiä huoneita ei olisikaan, ei vierassänkyjen mukavuudesta kuitenkaan tarvitse tinkiä. Vieraskäyttöön sopivat erityisen hyvin muun muassa vuodesohvat, jotka palvelevat sohvana silloin, kun vieraita ei ole majoitettavana. Lisäksi hyviä, vähän tilaa vieviä ratkaisuja ovat erilaiset ilmapatjat ja varavuoteet.

Helppokäyttöinen vuodesohva muuntuu hetkessä sohvasta sängyksi.
Helppokäyttöinen Halaus 3-istuttava vuodesohva muuntuu hetkessä sohvasta sängyksi.

Miten huomioida allergiatekijät sängyn valinnassa?

Kun hankit sänkyä allergiakotiin, tutustu materiaaleihin huolella. Allergiselle sopiva sänky on sellainen, joka ei häiritse nukkujaa mitenkään. Monilla sängyillämme on Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus®. Allergiatunnuksella merkityt tuotteet soveltuvat herkälle iholle, tuoksuherkälle, allergiselle tai hengitystieoireista ja astmasta kärsivälle nukkujalle. Sängyn materiaalien lisäksi tutki myös patjan, petauspatjan ja vuodevaatteiden materiaalit.

Mitä huomioida lapsen ja vauvan sängyn valinnassa?

Lastensängyt

Yöuni on lapsen kehityksen ja kasvun A ja O. Moni vanhempi kuitenkin tietää, että syystä tai toisesta lapsia ei ole aina helppo houkutella sänkyynsä iltaisin. Tähän voi kuitenkin auttaa lapselle mieluinen sänky. Esimerkiksi kerrossänkyyn voi olla hauskempi kiivetä unille kuin normaaliin petiin. Pieneen lastenhuoneeseen kannattaa harkita kompaktia lastensänkyä tai jatkettavaa lastensänkyä, jonka pituutta voi kasvattaa lapsen kasvaessa. Lastenpatjoihin on myös saatavilla jatkopaloja.

Pinnasängyt

Turvallisuus, helppohoitoisuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä kriteereitä pinnasänkyä valitessa. Pinnasängyn pohjaa on hyvä saada korotettua ja laskettua lapsen kasvun mukaan. Kun vauva on pieni, sängyn pohja saa olla korkeammalla, jolloin vanhemman ei tarvitse kurotella niin alas. Ergonomisempi käyttö säästää vanhemman selkää. Joissain pinnasänkymalleissa myös sängyn laitaa voi laskea. Pinnasängyn laskettava laita mahdollistaa esimerkiksi sen, että sängyn voi laittaa ns. sivuvaunuksi vanhemman sängyn viereen. Rullat pinnasängyn jaloissa auttavat arjessa. Niiden avulla sänkyä on helppo siirtää tai heijata lapsi varovasti uneen. Pinnasängylle kannattaa miettiä paikka vanhempien makuuhuoneessa niin, että sänky mahtuu sinne hyvin, mutta on myös riittävän lähellä vanhempien sänkyä.

Lue lisää lastenhuoneen sisustamisesta.

Miten valitsen hyvän sängyn seniorille?

Seniorisänky on tukeva ja normaalia korkeampi sänky, jota vanhemman nukkujan on helppo käyttää. Korkeammasta sängystä huonokuntoisemman on helpompi nousta itsenäisesti ylös. Se parantaa elämänlaatua ja auttaa selviämään arjesta itsenäisesti. Sängyn kaveriksi on valittavissa myös erilaisia lisävarusteita, kuten turvalaita, nousutuki ja säätöpohja.


Valitse sellainen patja, joka kutsuu makoilemaan.

3) Patjan valinta – valitse omalle keholle paras patja

Patjan valintaan kannattaa panostaa, jotta löydät sellaisen patjan, joka sopii juuri sinun omalle kehollesi. Laadukas patja edesauttaa hyviä yöunia, jonka ansiosta olet päivisin virkeämpi ja keskittynyt. Joskus yöunet jäävät suosituksia lyhyemmäksi, mutta hyvällä patjalla saat enemmän lepoa lyhyemmilläkin yöunilla.

Kuinka usein patja pitää vaihtaa?

Mistä tietää, että milloin pitää ostaa uusi patja sänkyyn?

  • Patjan käyttöikä on noin 10-15 vuotta, joten vähintään 10-15 vuoden välein on syytä vaihtaa patja uuteen
  • Patja on painunut kuopalle
  • Patja tuntuu epämukavalta
  • Nukut huonosti, et löydä hyvää asentoa ja pyörit levottomasti sängyssä
  • Heräilet jatkuvasti öisin ilman syytä
  • Heräät aamulla voipuneena, etkä koe nukkuneesi tarpeeksi
  • Selkäsi kipeytyy tai on aamuisin kipeämpi kuin nukkumaan mennessäsi
  • Kätesi tai jalkasi ovat aamuisin puutuneet
  • Päätäsi särkee aamuisin

Kova vai pehmeä patja?

Patjan jäykkyys on yksi tärkeimpiä valittavia asioita patjaa ostaessa. Kehomme ovat yksilöllisiä – eri painoisia ja pituisia – ja kullakin meistä on erilaiset tarpeet ja mieltymykset. Valitse sen vuoksi yksilöllinen, juuri sinulle paras patja, vaikka nukkuisit parisängyssä.

Ota ensimmäisenä huomioon oma painosi. Yleissääntö on, että mitä painavampi nukkuja on, sitä kovempi patja ja kevyemmälle nukkujalle puolestaan pehmeämpi patja. Jos patja on liian kova, se ei muotoudu tarpeeksi nukkujan muotojen mukaan, jolloin selkä ei ole tuettuna oikeanlaisessa asennossa. Liian pehmeä patja taas vääntää selän kaarelle.

Patjan täytyy myötäillä ja tukea vartaloa oikein, jolloin selkäranka on suorassa nukkuessa.

Patjan jäykkyysaste on sopiva sinulle silloin, kun se tukee oikealla tavalla selkääsi, mutta myös myötäilee hyvin kehoasi. Kyljellään maatessasi selkärankasi on suorassa ja patja myötäilee kehosi leveimpiä osia olkapäätä ja lonkkaa. Kehon leveimmissä kohdissa patjan on oltava pehmeä, kun taas painavimmissa kohdissa patjalta vaaditaan kantavuutta. Oikeanlainen muotoilu antaa riittävän tuen, jolloin vartalokin saa levätä ja yöunien laatu maksimoituu.

Liian pehmeä patja aiheuttaa yleensä selän tai niskan kipeytymistä ja liian kova patja taas lonkan tai olkapään kipeytymistä.

Meidän valikoimassamme patjan jäykkyydet ovat suuntaa antavasti seuraavat:

  • S: Pehmeä, nukkujan suositeltu paino 35-60 kg (Suositellaan yleensä vain lapsille ja varhaisnuorille)
  • M: Normaali, nukkujan suositeltu paino 50-70 kg
  • L: Jämäkkä, nukkujan suositeltu paino 60-110 kg
  • XL: Kova, nukkujan suositeltu paino 95-110 kg

Nämä painolukemat eivät ole kuitenkaan kiveen hakattuja lukuja, vaan suosituksia ja vaihtelevat hieman eri patjamalleissa. Patjan jäykkyyttä voi kompensoida pehmeämmällä petauspatjalla.

Laadukas patja kestää käytössä noin 10-15 vuotta. Patjan valinnassa kannattaa huomioida myös patjan materiaaliin liittyvät asiat. Ensinnäkin patjan pintamateriaalien kuuluu olla vesipestäviä, elastisia sekä hengittäviä. Lisäksi patjassa on oltava takuut materiaaleille.

Jos kaipaat asiantuntija-apua patjan valintaan, niin ole yhteydessä meihin. Tai jos on mahdollista, niin tule testaamaan patjoja myymäläämme. Autamme mielellämme sinua valitsemaan juuri oikeanlaisen patjan.

Millainen patja selin, vatsallaan tai kyljellään nukkujalle?

Paras nukkumisasento on se, joka tuntuu mukavimmalta itselle, jossa nukahtaa nopeasti ja nukkuu hyvin. On tärkeää valita sellainen patja ja tyyny, jotka mahdollistavat rennon asennon unen aikana.

Yleensä suositellaan nukkumaan kyljellään tai selällään ja vatsallaan nukkumista olisi taas hyvä välttää, koska se aiheuttaa niskaan voimakasta kiertoa. Mutta jos koet vatsallaan nukkumisen itsellesi mukavimpana asentona, eikä se aiheuta kipuja niskaan tai selkään, niin ei siitä asennosta haittaakaan ole.

Selinmakuulla nukkuva tarvitsee patjan, joka tarjoaa riittävän tuen selälle, erityisesti alaselälle. Keskitasoinen kiinteysaste ja patja, joka mukautuu kehon muotoon, voivat olla hyviä vaihtoehtoja selinmakuulle nukkuville.

Kylkiasento on yleinen nukkuma-asento ja se voi vaatia erityistä tukea hartioille ja lonkille. Kylkimakuulla nukkuva hyötyy patjasta, joka tarjoaa paineenlievitystä ja mukautuu kehon muotoon.

Vatsallaan nukkuva tarvitsee yleensä patjan, joka on hieman kiinteämpi, jotta selkä ei taivu liikaa taaksepäin. Ohut ja tukeva tyyny voi auttaa vähentämään niskakipuja.

Useat ihmiset vaihtavat nukkuma-asentoaan yön aikana. Tässä tapauksessa valitaan yleensä kompromissipatja, joka tarjoaa riittävän tuen eri asennoille

Tuki- ja liikuntaelimistön kivut liittyvät nukkuma-asentoon yleensä silloin, jos oireet ovat pahimmillaan herätessä ja helpottavat päivän aikana. Myös toistuva asennon vaihtaminen voi viitata nukkumisergonomian ongelmiin. Selkäkivut ja muut vaivat yleensä pitkittyvät, jos oireita aiheuttava ärsyke toistuu säännöllisesti joka yö.

Patjan erilaiset jousitukset

Mikä on pussijousitus?

Pussijousitetussa patjassa jokainen jousi on pakattu omaan kangaspussiin.

Pussijousituksessa jokainen jousi on pakattu omaan kangaspussiin ja nämä kangaspussit on yhdistetty toisiinsa liimaamalla. Tämän vuoksi pussijousituksessa jokainen jousi pystyy joustamaan itsenäisesti tarpeen mukaan. Pussijousituksella varustettu patja tukee vartaloa erittäin hyvin ja on äänetön. Pussijousitus estää myös patjan häiritsevää sivuttaisliikettä. Niinpä pussijousitetulla patjalla nukkuvan liikkeet eivät häiritse parisängyssä vieressä nukkuvaa.

Mikä on bonnell-jousitus?

Bonnell-jousituksessa jouset on yhdistetty toisiinsa langalla. Sen vuoksi yksittäisen jousen liike vaikuttaa viereisiin jousiin. Bonnell-jousitusta käytetään monissa runkopatjoissa ja jenkkisängyissä alajousituksena. Bonnell-jousitus on edullisempi jousitusjärjestelmä ja sopii kevyemmille ihmisille, kuten lapsille ja nuorille. Jos toinen parisängyssä nukkuvista on levoton nukkuja, kannattaa harkita mieluummin pussijousitettua patjaa.

Mikä on vyöhyke jousitus?

Vyöhykejousitettu patja rakentuu erilaisista vyöhykkeistä.

Vyöhykejousitettu patja on rakennettu nimensä mukaisesti erilaisista vyöhykkeistä, joissa käytetään eri paksuisia lankoja joustimissa. Näin patjasta saadaan tehtyä eri vyöhykkeiden osalta tarvittaessa joko jäykempi tai pehmeämpi patja. Vyöhykejaon vuoksi patja tukee hyvin nukkujan vartaloa. Hartioiden, lantion ja polvien kohdalla pehmeämpi vyöhyke. Näin hartiat ja lantio pääsee paremmin painumaan patjaan. Yleisimmin käytetään 5- ja 7-vyöhykkeen joustinjärjestelmiä.

Erilaiset patjat

Joustinpatja

Joustinpatja on valmistettu erilaisista joustinjärjestelmistä, joilla säädellään patjan jäykkyyttä. Joustinpatjoissa käytetään mm. yllä kerrottuja joustinjärjestelmiä: pussijousitusta, bonnel-jousitusta sekä vyöhyke jousitusta.

Joustinpatjassa käytetään erilaisia joustinjärjestelmiä.

Joustinpatjat ovat suosittuja, sillä ne sopivat vaihtelevien joustinjärjestelmien ansiosta kaikenkokoisille nukkujille. Joustinpatjalla on myös erittäin miellyttävää nukkua. Se tukee ja myötäilee nukkujan vartaloa oikealla tavalla. Patjan rakenteen vuoksi ilma kiertää tehokkaasti ja patja on hengittävä.

Joustinpatja sopii patjaksi erilaisiin sängynrunkoihin. Sen päällä on kuitenkin suositeltavaa käyttää petauspatjaa.

Vaahtomuovipatja

Vaahtomuovipatjan materiaali on synteettistä vaahtoa, jonka tilavuudesta yli 90 % on ilmaa. Sen vuoksi patja onkin hyvin hengittävä, eikä aiheuta tästä syystä hikoilua. Vaahtomuovipatja on hajuton, joskin uusi patja saattaa aluksi paketista avaamisen jälkeen hieman haista. Haju poistuu kuitenkin hetkessä. Uuden vaahtomuovipatjan ostaessasi täytyy huomioida myös se, että avattuasi patjan pakkauksestaan, kestää noin 3 vuorokautta ennen kuin patja on muotoutunut täyteen kokoonsa. Patjan voi kuitenkin ottaa heti käyttöön.

Vaahtomuovipatjoja on edullisista kalliimpiin ja laadukkaampiin.

Vaahtomuovipatja on patjana erittäin hyvä, se tukee ja myötäilee vartaloasi sopivasti. Aikuiselle riittää yleensä vähintään 10-15 cm paksuinen vaahtomuovipatja sekä lisäksi petauspatja. Painavamman nukkujan kannattaa kuitenkin hankkia paksumpi patja.

Vaahtomuovipatja on pitkäikäinen, kunhan huolehdit sen oikeanlaisesta käytöstä ja huollosta. Patjassa on yleensä irrotettava päällinen, jonka voi pestä. Vaahtomuovipatjaa itsessään ei saa pestä. Vaahtomuovipatja ei homehdu, kun se pysyy puhtaana ja kuivana. Siksi vaahtomuovipatjaa kannattaakin käyttää sängyssä, jossa on pohjana säleikkö. Näin ilma pääsee vapaasti kiertämään patjan alapuolelta. Ota tavaksi kääntää vaahtomuovipatjaa joka kerta vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä. Säännöllinen patjan kääntely lisää sen käyttöikää. Lisäksi vaahtomuovipatjaa huolletaan imuroimalla sekä tuulettamalla kuivassa, varjoisassa ilmassa. Vaahtomuovipatjaa ei saa tampata, sillä se rikkoo vaahtomuovin solukkoa.

Viskoelastinen patja eli älypatja

Viskoelastiset (ns. älyvaahtomuoviset) patjat muotoutuvat käyttäjän lämmön ja painon mukaan tarkasti. Viskoelastisen patjan materiaali rakentuu miljoonista avonaisista soluista, jotka myötäilevät täydellisesti kehon muotoja tukien parhaiten juuri niitä kehon osia, joissa tukea tarvitaan. Kun nukkuja kääntyy tai nousee patjalta, palautuu se takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Todella laadukas Suomessa valmistettu Unia Muoto jenkkisänkypaketti on varustettu kehon painon ja lämmön vaikutuksesta muotoutuvalla viskovaahtorakenteella. Sängyn saa 160 cm tai 180 cm leveänä ja useilla erilaisilla jäykkyyksillä ja petauspatjavaihtoehdoilla.

Osa ihmisistä nukkuu huomattavasti rauhallisemmin viskoelastisella patjalla kuin tavallisella vaahtomuovipatjalla, koska viskoelastisella patjalla keho löytää vaivattomammin hyvän nukkuma-asennon. Näin hyvää asentoa ei tarvitse hakea kääntyilemällä ja keho rentoutuu nopeammin uneen.

Viskoelastinen patja eli älypatja muotoutuu kehon lämmön ja painon mukaan.

Säädettävä patja

Säädettävää patjaa voi säätää omalle keholle sopivaksi.

Säädettävä patja sopii kaikille kehon muodosta ja painosta riippumatta, koska sen kovuutta voi säätää juuri itselle sopivaksi. Esimerkiksi painetta pudottamalla vartalo uppoaa tasaisesti syvemmälle patjaan. Kehon upotessa syvemmälle patjaan, paine jakautuu laajemmalle alueelle. Näin olkapäälle ja lantiolle kohdistuva paine pienenee ja vyötärölle saadaan riittävä tuki. Kennoston päällä on käytetty myös tarpeeksi joustavia materiaaleja, jotta vartalo pääsee uppoamaan patjaan tasaisesti. Oikein säädetyn patjan avulla keho pysyy luonnollisessa asennossa, eikä lihasten tarvitse tehdä työtä, vaan ne pysyvät rentoina. Myös pintaverenkierto pysyy hyvänä. Lopputuloksena on rauhallisempi ja syvempi yöuni, jolloin aamulla heräämme hyvin levänneinä ja virkeänä uuteen päivään. Säädettävä patja tarvitsee aina sängynrungon.

Usein kysyttyä – Kumpi patja on parempi?

Kumpi on parempi, joustinpatja vai vaahtomuovipatja?

Vaahtomuovipatjan etuja ovat keveys ja edullisuus. Edullinen vaahtomuovipatja ei ole kuitenkaan jatkuvassa käytössä aikuisella ihmisellä kovin pitkäikäinen, vaan se painuu aika nopeasti kuopalle. Edullisempaa vaahtomuovipatjaa suosittelemme aikuiselle nukkujalle vain esimerkiksi vieraspatjaksi, jolla nukutaan silloin tällöin. Lasten ja nuorten patjana vaahtomuovipatja kestää paremmin, kunhan sitä huolletaan oikein. Vaahtomuovipatjoistakin löytyy mysös arvokkaampia ja laadukkaampia aikuisille sopivia patjoja, joilla on hyvä nukkua ja jotka kestävät käyttöä monta vuotta.

Joustinpatjoista löytyy enemmän vaihtoehtoja eri jäykkyyksiin ja lähtökohtaisesti edullisemmatkin joustinpatjat ovat laadukkaampia ja kestävämpiä kuin vaahtomuovipatjat.

Kumpi on parempi, joustinpatja vai runkopatja?

Kahdesta yksilö runkopatjasta tehty parisänky kiinnittämällä sängyt yhteen.

Joustinpatja ja runkopatja ovat hyvin samanlaisia. Molemmissa on käytetty jonkinlaista joustinjärjestelmää, joten sen suhteen patjat voivat olla täysin samanlaiset. Ero löytyykin siitä, että runkopatjaan kiinnitetään vain jalat ja sänky on käyttövalmis. Joustinpatja sen sijaan tarvitsee erikseen sängynrungon. Eli uutta sänkyä ostaessa joustinpatja+sängynrunko maksaa enemmän kuin runkopatjasänky. Toisaalta taas, kun 10-15 vuoden kuluttua on ostettava uusi patja, niin sängynrunkoon voi edullisemmin hankkia uuden joustinpatjan. Runkopatjasänky täytyy vaihtaa kokonaan uuteen, jolloin se taas maksaa enemmän.

Millainen on hyvä patja selkäkipuiselle?

Oikeanlaisen patjan löytäminen selkäkipuiselle voi olla haastavaa, sillä syyt ja oireet ovat usein yksilölliset, jolloin sama ratkaisu ei välttämättä auta toista kivuista kärsivää.

Yksi yleinen virheellinen ajatus on kuitenkin, että selkäkipuiselle sopii paremmin kova patja. Kovan patjan kuvitellaan antavan paremman tuen selälle, mutta todellisuudessa usein parempi vaihtoehto onkin pehmeämpi patja. Pehmeämpi patja tukee ja myötäilee optimaalisella tavalla kehoa ja pitää selkärangan suorassa kyljellään ja selällään nukkuessa.

Yksi hyvä vaihtoehto selkäkipuisen patjaksi on tiheästi jousitettu tai yksilöllisesti jousitettu patja. Tällainen jousipatja tukee selkärankaa ja pitää sen suorassa, jolloin nukkumismukavuus paranee. Myös moottorisänky voi olla oikea valinta selkäkipuiselle. Patjan voi säätää niin, että kehon saa tuettua juuri oikeista kohdista miellyttävään asentoon.

Tässä patjan valinta -osiossa annetut ohjeet ja vinkit pätevät hyvin pitkälti myös selkäkipuisen patjan hankintaan, joten kannattaa tutustua koko tekstiin. Oikeanlainen patjan huoltaminenkin on tärkeää, jolloin patja säilyy pidempään parempikuntoisena.

Yksilölliset patjat parisänkyyn

Entä jos toinen tykkää kovasta ja toinen pehmeästä patjasta? Yksi yleisimpiä virheitä parisängyn patjojen valinnassa on, että ostetaan täysin samanlaiset patjat molemmille nukkujille. Olemme kaikki erikokoisia ja meillä on omat mieltymykset, tarpeet ja joskus myös vaivatkin. Siksi suosittelemme ostamaan yksilölliset patjat parisänkyyn. Näin parisängyssäkin nukkuvalla on omalle keholle sopivin patja käytössä ja varmistetaan hyvät ja virkistävät yöunet. Petauspatjan osalta voi sitten valita joko koko leveän tai yksilöllisen petauspatjan ihan sen mukaan, kumpi on sängyssä nukkuville parempi vaihtoehto. Meiltä voit ostaa parisänkyjen patjat eri jäykkyyksillä ja halutessasi saat myös petauspatjat erillisinä, jolloin nekin voi valita yksilöllisesti, omien mieltymysten mukaan.

Millainen patja lapselle?

Lastenpatjan valinnassa kannattaa muistaa, että myös lapsi tarvitsee laadukkaan ja hyvän patjan. Kasvavan lapsen keholle oikealla tavalla tukeva ja myötäilevä patja on erityisen tarpeellinen. Patja ei saa olla liian pehmeä, koska se ei tue oikealla tavalla lapsen kehoa ja saattaa aiheuttaa jatkuvaa pyörimistä sängyssä ja rauhattomia yöunia. Rauhalliset ja virkistävät yöunet ovat erityisen tärkeitä myös lapselle. Lisäksi liian pehmeä patja voi aiheuttaa lapselle selkä- tai muita vaivoja.

Millainen patja vauvalle? Vauvan patjan on oltava kova ja kiinteä, jotta vauvan on turvallista nukkua siinä. Liian pehmeä patja voi aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaran. Vauvan patjat ovat vaahtomuovipatjoja. Vauvan patjan huollossa on huomioitava, että koska vauvansängyssä on yleensä umpinainen pohja, patjaa pitää käännellä ja tuulettaa viikoittain.

Pienen lapsen patjaksi suositaan jatkettavaa patjaa jatkettavaan sänkyyn. Jatkettavan sängyn pituutta voi kasvattaa lapsen kasvaessa ja myös patjaa saa jatkettua helposti jatkopaloilla. Pienten lasten patjat ovat yleensä vaahtomuovipatjoja.

Saana lastensängynpatja kasvaa lapsen mukana.

Koululaisen patjaksi soveltuu kehoa hyvin tukeva vaahtomuovipatja, viskoelastinen patja tai joustinpatja. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia, että patja ei ole liian pehmeä. Esimerkiksi joustinpatjan jäykkyyttä voi hieman kompensoida petauspatjalla, jolloin patja joustaa tarpeeksi, mutta on kuitenkin riittävän jämäkkä.

Isommalle lapselle tai teini-ikäiselle runkopatja tai joustinpatja on hyvä valinta. Niistä löytyy eri jäykkyysasteen patjoja, jotka tukevat nuoren kehoa oikein. Runkopatjan ja joustinpatjan kanssa kannattaa käyttää petauspatjaa, joka pehmentää pintakovuutta ja myös suojaa patjaa likaantumiselta.

Millainen on hyvä petauspatja?

Petauspatja, jota myös sijauspatjaksi kutsutaan, on tarpeellinen lisä sänkyyn. Ensinnäkin se suojaa patjaa kulumiselta ja likaantumiselta, jolloin patjan käyttöikä pitenee. Patjan rakenne myös pysyy paremmassa kunnossa, kun petauspatja ottaa ns. suurimmat iskut vastaan. Toiseksi petauspatjalla voi mainiosti pehmentää patjan jäykkyyttä. Eli jos patjasi on itsessään vähän liian jäykkä kehollesi, niin petauspatjalla saa pehmennettyä kokonaisuutta riittävästi, jotta nukkumismukavuus on paras mahdollinen.

Petauspatjan suositeltu käyttöikä on 5 vuotta ja suosittelemme pitämään siitä kiinni, sillä “yli-ikäinen” petauspatja ei hoida toimenkuvaansa enää riittävästi. Se puolestaan vähentää sitten myös patjan käyttöikää ja huonontaa nukkumismukavuutta.

Petauspatja on tarpeellinen patjan päällä.

Petauspatjojen materiaaleja on monenlaisia. Meidän valikoimassamme petauspatjojen materiaalit ovat vaahtomuovi, erikoisvaahtomuovi eli stylex, luonnonkumi, viskoelastinen ja villa-lateksi.

Millainen sitten on hyvä petari? Ensimmäisenä täytyy huolehtia, että petauspatjan alla oleva patja on kunnollinen ja itselle sopiva. Paraskaan petauspatja ei korjaa huonoa patjaa. Patja siis määrittelee sen, miten hyvän tuen nukkuja saa. Petarilla puolestaan säädetään pintajäykkyyttä sen mukaan, minkä kokee olevan paras itselle, sekä viimeistellään nukkumismukavuus. Sen valitseeko sitten pehmeämmän vai kovemman petarin, on makuasia. Petauspatjan jäykkyyden valinnassa kannattaa luottaa oman kehon mieltymyksiin.

Miten patjaa huolletaan oikein?

Kun huolehdit patjastasi, sen käyttöikä maksimoituu. Sängyssä on mukavampi makoilla, kun tiedät, että patja on puhdas ja raikas. Myös nukkumismukavuus paranee, kun patjan oikeanlaisesta huollosta on pidetty kiinni.

Tuuleta vuodevaatteita ja mahdollisesti patjaa ja petauspatjaa säännöllisesti, jotta pölypunkkien määrä pysyy mahdollisimman alhaisena. Älä kuitenkaan tamppaa niitä, se ei ole suositeltavaa enää nykyaikaisille patjoille, vaan saattaa vain rikkoa patjan rakennetta. Älä petaa aamulla sänkyä heti herättyäsi, vaan anna sängyn tuulettua 1-2 tuntia. Makuuhuone kannattaa tuulettaa samalla avaamalla ikkuna.

Huolehdi ilmankierrosta. Ilman täytyy päästä kiertämään vapaasti ja tehokkaasti patjan läpi, jotta kosteus pysyy siitä pois. Huolehdi siis, että sängynrungon pohja ei ole umpinainen, vaan käytä jonkinlaista säleikköä. Runkosängyissä huolehdi, että sängyn alla on vapaata tilaa, jossa ilma pääsee kiertämään.

Vaihda vuodevaatteet säännöllisesti. Optimaalinen vaihtoaika on noin kahden viikon välein.

Imuroi patja ja petauspatja säännöllisin väliajoin, jolloin lika ei pääse tukkimaan kankaiden hengittävyyttä. Helpoin tapa on ajoittaa imurointi petivaatteiden vaihdon yhteyteen.

Suojaa petauspatja patjansuojuksella, joka pidentää käyttöikää ja pitää petauspatjan puhtaampana.

Käännä patjoja ja petauspatjaa säännöllisin väliajoin, jotta ne kuormittuvat tasaisesti koko käyttöikänsä ajan.


Tässä kattava oppaamme sängyn ja patjan ostamisen tueksi. Näiden ohjeiden ja vinkkien avulla osaat varmasti ostaa oikeanlaisen sängyn ja patjan. Jos haluat kerrata vielä jotain tietoa, niin klikkaa tästä itsesi sisällysluetteloon ja etsi haluamasi kohta sieltä.

Jos kaipaat lisäapua ostopäätöksen tekemiseen, ole yhteydessä meihin tai tule myymäläämme kyselemään lisää.

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

  1. Tyytyväiset asiakkaat
  2. Nopeat toimitukset
  3. Monipuoliset maksutavat
  4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel