Skip to content

Maton osto-opas – ota nämä 3 asiaa huomioon kun valitset mattoa

25.8.2023

Oikeankokoisen ja sisustukseen sopivan maton valinta voi joskus tuntua vaikealta tehtävältä. Haastattelimme tuotepäällikköämme Jaana Mäntyä ja kokosimme tähän artikkeliin ammattilaisen parhaat vinkit maton valintaan. Yksinkertaisimmillaan maton valinnan voi karsia kolmeen kysymykseen; mikä koko, mikä väri ja mikä materiaali? Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten valitaan oikean kokoinen matto, mitä asioita on hyvä huomioida värin valinnassa ja mitä eroa on eri materiaaleilla.

Yksinkertaisimmillaan maton valinnan voi karsia kolmeen kysymykseen; mikä koko, mikä väri ja mikä materiaali?
Muhkea Kaamos-villamatto tuo tilaan pehmeyttä ja tunnelmaa.

1) Maton koko – valitse riittävän suuri matto

Maton ei tulisi olla liian suuri eikä liian pieni huoneeseen nähden. Yleisesti ottaen on parempi valita hieman suurempi matto kuin liian pieni, jotta tila näyttää yhtenäiseltä.

Mittaa huoneen koko tarkasti ennen maton valitsemista. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, kuinka suuri matto mahtuu tilaan ja miten se suhteutuu huoneen muihin elementteihin.

Jos olet epävarma maton oikeasta koosta, voit käyttää maalarinteippiä tai sanomalehtiä lattialla luodaksesi visuaalisen käsityksen eri kokoisten mattojen vaikutuksesta tilaan. 

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Matto mitoitetaan sen kalusteryhmän mukaan, minkä alle se on tarkoitettu. Jos matto tulee huoneen keskipisteeksi, varmista, että huonekalut mahtuvat maton päälle ainakin osittain. Esimerkiksi olohuoneessa ainakin sohvan ja nojatuolien etummaisten jalkojen tulisi olla maton päällä, jotta matto kokoaa sohvaryhmän harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Olohuoneen maton kokoa pohtiessasi muista, että sohvaryhmän tulisi mahtua kokonaan osittain maton päälle, jotta kokonaisuudesta tulee harmoninen.
Olohuoneessa sohvaryhmän kalusteiden tulisi mahtua kokonaan tai osittain maton pääälle, jotta kokonaisuudesta tulee harmoninen. Tierra-nukkamatossa on lämminsävyinen graafinen kuviointi. 

Keittiössä tai ruokailutilassa maton tulisi reilusti pöydän kantta suurempi. Kun molemmin puolin pöytää on tilaa noin 60 cm, tuolit eivät keiku, niitä on helppo liikutella, eivätkä maton reunat hankaudu.

Ruokapöydän maton tulee olla tarpeeksi suuri, jotta tuolit mahtuvat maton päälle myös silloin kun ne vedetään ulos. Kuvassa upea Kashmar-matto.
Ruokapöydän alle valitaan tarpeeksi suuri matto, jotta tuolit mahtuvat maton päälle myös silloin, kun ne vedetään ulos. Kashmar-matossa on upea klassinen itämainen kuviointi. 

Myös makuuhuoneessa toimii “kuudenkymmenen sentin sääntö”; matto saa tulla sängyn reunoilta ja jalkopäädystä reilusti yli. Vaihtoehtoisesti voit valita kaksi pienempää mattoa parisängyn molemmin puolin.

Makuuhuoneen matto saa olla reilusti sänkyä suurempi. Kuvassa suosittu Hattara-matto.
Makuuhuoneen matto saa olla reilusti sänkyä suurempi. VM Carpetin suosittu Hattara-matto tuntuu ylellisen pehmeältä jalan alla. 

Seinän ja maton väliin on hyvä jättää tyhjää lattiaa, joka kehystää mattoa. Jos mahdollista, jätä noin 15-30 cm tyhjää tilaa maton ja seinien väliin. Tällöin tila ei näytä ahtaalta.

Mattoa hankkiessaan moni tyytyy vakiomittoihin 140 x 200 cm, 160 x 230 cm ja 200 x 300 cm tai rullamaton leveyteen 80 cm. Varsinkin suuria tiloja sisustettaessa on kuitenkin hyödyllistä tilan hankkia juuri huoneeseen sopivan kokoinen matto mittojen mukaan.

Mittatilausmatto on neliöhinnaltaan jonkin verran vakiokokoista mattoa arvokkaampi, mutta usein satsaaminen pitkäikäiseen tuotteeseen ja jokapäiväiseen asumismukavuuteen kannattaa. Kauttamme voit tilata kotimaiset VM Carpetin matot mittojen mukaan. Tutustu mittatilausmattojemme valikoimaan ja tilaa juuri sinun kotiisi sopiva matto.

Kahdestakin matosta saa yhtenäisen kokonaisuuden, kun asettaa ne rinnakkain. Kahta pienempää mattoa on helpompi siirtää ja tuulettaa kuin yhtä isoa ja painavaa mattoa. Varsinkin nukkamatot toimivat näin hyvin, sillä nukka peittää saumakohdan ja kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.
– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

2) Maton väri – neutraali vai rohkea?

Valitse matto, joka sopii huoneen yleiseen sisustustyyliin ja värimaailmaan. Pohdi ensin, haluatko maton sulautuvan ympäristöönsä vai toimivan huoneen näyttävänä keskipisteenä. Muista myös kontrastin merkitys. Valitse tummien kalusteiden kanssa selkeästi vaaleampi matto ja vaaleiden kalusteiden kanssa selkeästi tummempi. Näin tilaan tulee vaihtelevuutta ja kiinnostavuutta.

Neutraalit värit, kuten harmaa, beige, valkoinen ja musta, ovat usein turvallisia valintoja. Ne sopivat monenlaisiin sisustustyyleihin ja antavat mahdollisuuden käyttää rohkeampia värejä muissa sisustuselementeissä.

Neutraalit värinnen Dyyni-matto sopii monenlaiseen sisustukseen ja sen eläväinen pinta tuo tilaan rentoa tunnelmaa.
Neutraalin sävyinen Dyyni-puuvillamatto sopii monenlaiseen sisustukseen ja sen eläväinen pinta tuo tilaan rentoa tunnelmaa. Matto on saatavana beigenä ja harmaana.

Joskus taas rohkea kuvio tai väri on juuri se, mitä tila tarvitsee. Valitse silloin kuviollinen tai värikäs matto, joka tuo huoneeseen kaipaamaasi tunnelmaa. Esimerkiksi sininen luo rauhallisen tunnelman, punainen tuo energisyyttä ja keltainen iloa. Lisää sisustukseen muita pieniä yksityiskohtia samassa sävyssä, jolloin värin käyttö näyttää harkitulta.

Matolla voi tuoda sisustukseen myös iloa ja väriä. Poimi maton sävyistä värejä muuhun sisustukseen, niin kokonaisuus näyttää harkitulta.
Berber-nukkamatto tuo sisustukseen värejä, joita voi poimia myös muihin tekstiileihin ja sisustusesineisiin.

Matolla voi tuoda sisustukseen myös iloa ja väriä. Poimi maton sävyistä värejä muuhun sisustukseen, niin kokonaisuus näyttää harkitulta.
– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Voit leikitellä myös mattojen muodoilla. Suorakaiteen muotoisen maton rinnalla suosittuja ovat pyöreät matot ja kaarevilla reunoilla varustetut matot. Valitse muoto, joka sopii huoneen ja huonekalujen muotoon.

3) Maton materiaali – huomioi käyttötarkoitus

Valitessasi maton materiaalia, pohdi tunnelman ja tyylin lisäksi maton käyttötarkoitusta, ylläpitoa ja budjettiasi.

Villamatto on panostajan valinta, joka kestää kulutusta hyvin ja pysyy oikealla hoidolla hyvännäköisenä vuosikausia. Villa on luonnollinen ja kestävä materiaali, joka eristää hyvin lämpöä ja ääntä.

Anna villamatto hurmaa tyylikkäällä palmikkokuvioinnillaan.

Sisalista, juutista ja hampusta valmistetut matot ovat kestäviä ja ekologisia luonnonkuitumattoja, jotka tuovat kotiisi rentoa maanläheistä tunnelmaa ja boheemia twistiä.

Muista myös varmistaa, että ovet sulkeutuvat ja avautuvat helposti maton päällä. – Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Oksa-juuttimatto sopii niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Mattoa saatavilla myös pyöreänä

Sileäksi kudottu polypropeenimatto on täydellinen valinta silloin, kun etsit edullista, kestävää ja hyvännäköistä perusmattoa. Synteettinen matto on helppo puhdistaa ja se sietää kosteutta paremmin kuin monet muut materiaalit. Myös puuvillamatot ovat edullisia ja helppoja puhdistaa.

Helppohoitoisuus on tärkeää pitää mielessä varsinkin ruokailutilassa ja eteisessä. Pienet lapset ja lemmikit voivat asettaa erityisvaatimuksia maton valinnalle. Liukumaton pohjamateriaali tai erilliset liukuesteet ja lianhylkimiskäsittely voivat osoittautua käytännöllisiksi ratkaisuiksi.

Verkkokaupastamme löydät myös laajan valikoiman terassimattoja, joista monet sopivat sopivat sekä ulko- että sisätiloihin.

Lue lisää erilaisista mattomateriaaleista

VM Carpetin Elsa -matossa liukumaton EVAPOLYTEX-pohja, jonka ansiosta matto pysyy hyvin paikallaan. Pohja on lisäksi hajuton, kierrätettävä ja se ei jätä jälkiä lattiaan.

Lopulta valinta perustuu omiin mieltymyksiisi ja tyyliisi. Valitse matto, joka tuntuu sinusta mukavalta ja sopivalta tilaan.

Tutustu laajaan mattovalikoimaamme ja löydä juuri sinun kotiisi sopiva matto.

Sisustusterveisin,
Sanna

Lue myös:
Mitä jalkojen alle – eri mattomateriaalit vertailussa
Sohvan osto-opas – vinkit sohvan hankintaan
Sängyn osto-opas- valitse oikeanlainen sänky

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

  1. Tyytyväiset asiakkaat
  2. Nopeat toimitukset
  3. Monipuoliset maksutavat
  4. Luotettava kotimainen yritys