Skip to content

Mitä jalkojen alle – eri mattomateriaalit vertailussa

14.3.2018

Nukkamatto, villamatto, puuvillamatto, bukleematto…. Erilaisia mattoja on valtava määrä ja maton materiaalin valinta voi aiheuttaa joskus melkoista päänvaivaa. Haastattelimme tuotepäällikköämme Jaana Mäntyä ja tiivistimme tähän artikkeliin eri mattomateriaalien ominaisuudet sekä mihin tarkoitukseen ne parhaiten sopivat. Artikkelin luettuasi tiedät, millainen matto kannattaa valita esimerkiksi eteiseen, makuuhuoneeseen tai ruokapöydän alle.

Pehmeä keinokuiduista valmistettu Lumihiutale-matto on ylellisen pehmeä jalan alla.
Pehmeä nukkamatto tuntuu ylelliseltä jalan alla esimerkiksi makuuhuoneessa tai olohuoneessa. Synteettinen Lumihiutale-matto ihastuttaa silkkimäisellä nukalla.

Sisällysluettelo:

 1. Villamatot – ajatonta ja kestävää tyylikkyyttä
 2. Puuvillamatot – edullisia ja helppohoitoisia
 3. Synteettiset matot – edullisia ja näyttäviä mattoja kodin kaikkiin tiloihin
 4. Viskoosimatot – silkkistä pehmeyttä oleskelutiloihin
 5. Juutti- ja sisalmatot – luonnonläheistä tunnelmaa ja kestävyyttä
 6. Paperinarumatot -kestäviä ja pölyämättömiä mattoja kodin kaikkin tiloihin
 7. Muovimatot – helppohoitoisia mattoja sisälle ja ulos
 8. Yhteenveto – nämä materiaalit sopivat kodin eri tiloihin

1) Villamatot – ajatonta ja kestävää tyylikkyyttä

Villamatto on ajattoman tyylikäs ja kestävä valinta esimerkiksi olohuoneeseen, makuuhuoneeseen tai työhuoneeseen. Villamatto tuntuu lämpimältä jalkojen alla ja siinä on samanaikaisesti luontaista arvokkuutta ja mutkatonta kodikkuutta. Villamatto parantaa myös tilan akustiikkaa. Villa hylkii likaa, mikä tekee siitä helppohoitoisen materiaalin. Oikein hoidettuna villamatto pysyy tyylikkäänä ja säilyttää arvonsa pitkään.

Villa tuo sisustukseen luontevaa lämpöä ja tuntuu mukavalta jalan alla. Juuri-villamatossa on upea elävä pinta.
Villa tuo sisustukseen luontevaa lämpöä ja tuntuu mukavalta jalan alla.
Fanni K:n Juuri-villamaton upea salmiakkikuvio on valmistettu huovutetuista villapalloista, jotka antavat matolle kauniin, elävän pinnan.

Villamaton hoito: Villamatto tulee pestä pesulassa. Tahrat tulee poistaa välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin. Useimmista villamatoista irtoaa jonkin verran nukkaa, mutta nukan irtoaminen vähenee ajan myötä. Villamattoa kannattaakin uutena imuroida ahkerasti. Maton voi tuulettaa, mutta se ei kestä voimakasta tamppausta tai ravistelua.

Villamaton plussat ja miinukset:

+ Pehmeä ja lämmin jalan alla
+ Parantaa tilan akustiikkaa
+ Kestää kulutusta ja säilyy oikealla hoidolla hyvännäköisenä pitkään
+ Ei sähköisty
– Hieman kalliimpi kuin synteettisestä materiaalista valmistettu matto
– Painava käsitellä

2) Puuvillamatot – edullisia ja helppohoitoisia

Puuvillamatto on kaunis ja edullinen vaihtoehto kodin kaikkiin tiloihin. Puuvillamatot ovat kestäviä ja helppoja pestä, joten ne ovat oiva valinta niin olohuoneeseen, lastenhuoneeseen kuin keittiötiloihin. Puuvillamattoja löytyy monissa eri tyyleissä ja kuoseissa moderneista matoista boheemeihin ja perinteisiin räsymattoihin. Tällä hetkellä suosittuja ovat myös erilaiset kohokuviot. Puuvillasta valmistetaan myös ihanan pehmeitä kylpyhuonemattoja.

Puuvillamatto on yleensä ohut ja sen alle kannattaa harkita liukuestettä.

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke
Puuvillamaton voi pestä vedellä ja ne sopivat helppohoitoisina kodin kaikkiin tiloihin. Finarte Dyyni puuvillamatto on helppohoitoinen, vesipestävä puuvillamatto.
Puuvillamaton voi pestä vedellä ja ne sopivat helppohoitoisina kodin kaikkiin tiloihin.
Suomalaisen muotoilijapariskunnan suunnittelema Finarte Dyyni puuvillamatto on helppohoitoinen, vesipestävä puuvillamatto.

Puuvillamaton hoito: Puuvillamaton voi pestä vedellä, osan pienikokoisista puuvillamatoista voi jopa pestä pesukoneessa. Puuvillamaton voi imuroida ja tampata kevyesti.

Puuvillamaton plussat ja miinukset:

+ Ei sähköisty eikä nukkaa
+ Helppo pestä myös itse
+ Edullinen
– Ohut puuvillamatto vaatii yleensä alleen liukuesteen

3) Synteettiset matot – edullisia ja näyttäviä mattoja kodin kaikkiin tiloihin

Synteettiset matot valmistetaan useimmiten polypropeenista, polyesteristä tai polyamidista. Kuoseja löytyy paljon erilaisia ja nukan pituus vaihtelee.

Pehmeä, pitkänukkainen nukkamatto on näyttävä sisustuselementti, ylellisyyttä arkeen olohuoneessa tai vaikkapa makuuhuoneessa. Se myös akustoi tilaa tehokkaasti. Maton nukka voi olla joko pitkää tai lyhyttä. Lyhytnukkainen matto, jota kutsutaan myös plyysimatoksi, on käytössä helppohoitoisempi, mutta pitkänukkainen matto tuo kotiin enemmän luksusta. Pitkänukkainen matto saattaa kerätä pölyä, joten allergiaperheeseen se ei ole paras valinta.

Pehmeä ja sisustuksellinen pitkänukkainen matto tuo tunnelmaa kodin eri tiloihin.
Pehmeä ja sisustuksellinen nukkamatto tuo tunnelmaa olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen. Polypropeenista valmistetussa Nomad-nukkamatossa on upea leikattu kuvio.

Sileäksi kudotut polypropeenimatot ovat helppohoitoisuudessaan vailla vertaa ja sopivat hyvin esim. koira- ja kissatalouksiin. Pölyämättöminä ne sopivat myös allergiaperheeseen. Sileät polypropeenimatot toimivat erinomaisesti ruokapöydän alla, eteisessä ja lastenhuoneessa. Osa polypropeenimatoista valmistetaan ilman juuttipohjaa ja silloin ne soveltuvat myös ulkokäyttöön, esim. terassille.

Kumipohjaiset bukleematot pysyvät hyvin paikallaan, eivätkä pölyä. Buklee nimityksenä tarkoittaa sitä, että maton nukka koostuu pienistä silmukoista. Bukleemattoja käytetään usein keittiö- ja käytävämattoina sekä eteisessä. Bukleematto on helppo pestä myös itse esim. kylpyhuoneen lattialla.

Tekokuitumattojen hoito: Suurin osa synteettisistä matoista kannattaa pestä pesulassa. Tarkista mattokohtaisesti hoito-ohjeesta. Säännöllinen imurointi ja tuuletus.

Tekokuitumattojen plussat ja miinukset:

+ Paljon kuosi- ja värivaihtoehtoja
+ Edullinen
+ Sileäksi kudotut keinokuitumatot eivät pölyä
– Käsittelemätön matto saattaa sähköistyä, mutta Heatset-käsitelty matto ei sähköisty
– Pitkänukkaiset matot keräävät pölyä
– Nukasta irtoaa jonkin verran kuituja

Ruokapöydän alle kannattaa valita helppohoitoinen lyhytnukkainen matto. Kuvassa Meze-plyysimatto.
Ruokapöydän alle kannattaa valita helppohoitoinen lyhytnukkainen matto. Kuvassa Meze-plyysimatto.

4) Viskoosimatot – silkkistä pehmeyttä oleskelutiloihin

Viskoosimatot ovat kauniin kiiltäviä ja silkkisen pehmeitä mattoja, jotka sopivat esimerkiksi olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen. Niissä nähdään upeita kuviointeja, jotka jäljittelevät aitoja silkkimattoja. Ne valmistetaan luonnollisesta puumassasta. Viskoosi on herkempi mattokuitu, joten esimerkiksi eteiseen tai kylpyhuoneeseen viskoosimatto ei sovellu. Ohuita viskoosimattoja on kevyt käsitellä, mutta paikasta riippuen ne saattavat kaivata alleen liukuesteverkkoa. Paksummat viskoosimatot pysyvät hyvin paikallaan. 

Viskoosimaton pinta muistuttaa kiiltävyydessään ja pehmeydessään silkkiä, mutta hinnaltaan viskoosimatot ovat huomattavasti silkkimattoja edullisempia.

Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke
Viskoosimatto on täydellinen valinta tilaan, johon kaivataan lämpöä ja ylellistä ilmettä. Ambassador-matto tuo väriä ja tunnelmaa sisustukseen.
Viskoosimatto on täydellinen valinta tilaan, johon kaivataan lämpöä ja ylellistä ilmettä.
Ambassador-matto tuo kotiin väriä ja tunnelmaa.

Viskoosimaton hoito: Tuuletus ja imurointi. Viskoosimatto vaatii ammattimaisen puhdistuksen.

Viskoosimaton plussat ja miinukset:

+ Kiiltävä ja silkkinen pinta
+ Silkkimattoa edullisempi
+ Kevyt käsitellä
– Matosta saattaa lähteä aluksi pientä irtonukkaa
– Herkempi mattokuitu, joka ei kestä kovaa kulutusta

5) Juutti- ja sisalmatot – luonnonläheistä tunnelmaa ja kestävyyttä

Luonnonläheiset juuttimatot ja sisalmatot tuovat rentoa, luonnonläheistä tunnelmaa kotiisi. Juutti-heinäkasvista valmistetut juuttimatot ovat edullisia ja kestävät kovaa kulutusta. Ne sopivat niin eteiseen, olohuoneeseen, kesäkeittiöön kuin parvekkeellekin. Juuttimatoissa nähdään nyt erilaisia pintakuvioita ja letityksiä. Juuttia yhdistetään myös muihin materiaaleihin kuten puuvillaan.

Juuttimatto tuo kotiin rouheaa luonnonläheistä tunnelmaa.
Kaneli-juuttimatossa on upea, lämminsävyinen kuviointi. 

Yksiväristen juuttimattojen rinnalle on tullut uutena upean värisiä kuvioituja juuttimattoja.

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Sisalmatot valmistetaan sisalagaave-kasvin lehdistä ja niissä pinta on yleensä sileämpi ja yksinkertaisempi. Sisalmatot ovat hyvin kulutusta kestäviä ja toimivat erinomaisesti esimerkiksi käytävämattoina ja toimistokäytössä.

Juutti- ja sisalmattojen hoito: Pestään pesulassa laakapesussa. Kuidut imevät nopeasti vettä, joten tahranpoistossa pitää olla nopea. Maton voi imuroida ja tuulettaa.

Juutti- ja sisalmattojen plussat ja miinukset:

+ Pölyämätön
+ Luonnollinen ja eläväinen pinta
+ Kestävä
+ Edullinen
– Pinta saattaa olla karheahko

Sisalmatto kestää kovaa kulutusta ja on klassisen tyylikäs valinta kodin eri tiloihin.
100% luonnonkuituinen Narma Tuna sisalmatto on klassisen tyylikäs ja kestää kovaa kulutusta.

6) Paperinarumatot – kestäviä ja pölyämättömiä mattoja kodin kaikkin tiloihin

Paperinarumatto on loistava valinta moneen kodin tilaan. Kestävyytensä vuoksi paperinarumattoja suositaan myös julkisissa tiloissa ja kodeissa ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi eteiseen, makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen. Paperimattoihin yhdistetään usein myös villaa tai puuvillaa. Paperimatto on oiva valinta myös allergiaperheeseen, sillä tiiviiksi kudotun rakenteensa ansioista se ei kerää itseensä pölyä lähes ollenkaan.

Kestävyytensä vuoksi paperinarumatto sopii erinomaisesti esimerkiksi eteiseen, makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen.
Kotimainen Tuulia puuvilla/paperinarumatto on pölyämätön, tiivis ja laadukas matto, joka valmistetaan ammattitaidolla Pohjanmaalla.

Paperinarumaton hoito: Säännöllinen imurointi ja tuuletus. Tahranpoisto kostealla liinalla ilman hankausta. Vie tarvittaessa ammattilaiselle pesuun.

Paperinarumaton plussat ja miinukset:

+ Pölyämätön ja allergikolle sopiva
+ Helppohoitoinen
+ Antistaattinen, ei sähköisty
+ Pinnasta ei irtoa nukkaa

7) Muovimatot – helppohoitoisia mattoja sisälle ja ulos

Muovimatot valmistetaan muovista tai yhdistämällä muovia puuvillakuteeseen. Helposti pestävä ja nopeasti kuivuva muovimatto on toimiva valinta esimerkiksi keittiöon, eteiseen tai kodinhoitohuoneeseen. Se sopii myös ulkoverannalle, parvekkeelle tai terassille.

 Vinyyilimatto on helppohoitoisuutensa ansiosta nappivalinta keittiöön ja sileäpintaisena se toimii erittäin hyvin myös työtuolin alla kotikonttorilla.
Vinyyilimatto on helppohoitoisuutensa ansiosta nappivalinta keittiöön ja sileäpintaisena se toimii erinomaisesti hyvin myös työtuolin alla kotikonttorilla. Kuvasa Marmori vinyylimatto.

Muovimaton hoito: Muovimaton voi imuroida sekä pestä vedellä.

Muovimaton plussat ja miinukset:

+ Helppo puhdistaa ja kuivuu nopeasti
+ Keveä käsitellä
+ Kulutusta kestävä
– Ei niin miellyttävä jalan alla kuin muut matot

8) Yhteenveto – nämä materiaalit sopivat kodin eri tiloihin

 • Olohuone: Olohuoneeseen voit valita tyylisi ja makusi mukaan vaikkapa pehmeän ja akustoivan villamaton, lyhyt- tai pitkänukkaisen synteettisen maton, rouhean sisal- tai juuttimaton, silkkisen viskoosimaton tai helppohoitoisen puuvillamaton
 • Makuuhuone: Suosittelemme makuuhuoneeseen villamattoja, puuvillamattoja sekä synteettisiä mattoja. Mikäli perheessä on allergiaa, suosi lyhytnukkaisia mattoja.
 • Keittiö: Ruokailutilassa keittiön pöydän alla toimivat sileät ja helppohoitoiset matot kuten villamatot, synteettiset matot, sisal- ja juuttimatot sekä puuvillamatot
 • Lasten huone: lasten huoneeseen suosittelemme puuvillamattoja ja edullisia synteettisiä mattoja. Mikäli perheessä on allergiaa, suosi pölyämättömiä lyhytnukkaisia mattoja.
 • Eteinen: eteisessä toimivat hyvin kulutusta kestävät luonnonkuitumatot ja sileäpintaiset synteettiset matot sekä helppohoitoiset muovimatot
 • Kylpyhuone: Kylpyhuoneeseen suosittelemme helposti pestäviä puuvillamattoja tai kosteutta kestäviä synteettisiä mattoja
 • Terassi ja parveke: katetulle terassille tai parvekkeelle tuovat tunnelmaa rouheat sisal- ja juuttimatot. Avoimessa ulkotilassa kestävimpiä ovat muovimatot

Kun tuntee eri materiaalien ominaisuudet, on helpompaa valita omaan tilaan ja tarpeisiin sopiva matto. Valkoinen nukkamatto ei ole paras vaihtoehto lemmikki- tai lapsiperheessä – saatikka allergiselle. Mieti siis maton valinnassa oma tilanteesi ja tarpeesi, jolloin matto on helppohoitoinen eikä aiheuta harmaita hiuksia.

Sisustusterveisin,
Sanna

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel