Skip to content

Mietityttääkö maton koko? Opas oikeankokoisen maton valintaan

22.9.2023


Matot ovat olennainen osa viihtyisän kodin sisustusta, mutta maton oikea koko aiheuttaa usein hieman päänvaivaa. Ei hätää – haastattelimme mattojen tuotepäällikköämme Jaana Mäntyä ja kokosimme avuksesi parhaat vinkit sopivan kokoisen maton valintaan. Artikkelin luettuasi tiedät, minkä kokoinen matto kannattaa valita vaikkapa olohuoneeseen, ruokapöydän alle, työtuolin alle, makuuhuoneeseen, eteiseen tai kylpyhuoneeseen. Valitsemalla sopivankokoisen maton teet kodistasi entistäkin viihtyisämmän paikan.

Sopivan kokoinen matto tuo tilaan tasapainoa ja harmoniaa.
Olohuoneessa maton tulee aina olla vähintään sohvaa leveämpi. Tässä Utu-nukkamatto (200 x 290 cm) on sijoitettu siten, että pitkä sivu on sijoitettu Hali-sohvan (leveys 230 cm) alle.


Käymme tässä artikkelissa läpi nämä aiheet:

1) Valitse maton koko kalusteiden ja tilan mukaan
2) Valitse mieluummin liian suuri kuin liian pieni matto
3) Valmis koko vai mittatilausmatto?
4) Minkä kokoinen matto olohuoneeseen?
5) Minkä kokoinen matto ruokapöydän alle?
6) Minkä kokoinen matto sängyn alle?
7) Minkä kokoinen matto työtuolin alle?
8) Minkä kokoinen matto eteiseen?
9) Minkä kokoinen matto kylpyhuoneeseen?

1) Valitse maton koko kalusteiden ja tilan mukaan

Kaikki lähtee liikkeelle tilan mitoista. Siksi ensimmäinen askel maton hankinnassa on mitata tarkasti sekä tila että kalusteet, joiden alle matto tulee. Sopivan koon hahmottamista helpottaa, jos merkitset maton koon teipillä tai levität lattialle esimerkiksi sanomalehtiä merkitsemään maton peittämää aluetta.

2) Valitse mieluummin liian suuri kuin liian pieni matto

Jos täysin sopivaa kokoa ei löydy, valitse mieluummin liian suuri kuin liian pieni matto, sillä liian pieni matto saa huoneen näyttämään keskeneräiseltä ja epätasapainoiselta. Harvemmin matto näyttää liian suurelta. Pyri kuitenkin siihen, että seinän ja maton väliin jäisi noin 15-30 cm lattiaa näkyviin, jotta huone ei näytä ahtaalta.

Satsaus juuri tilaan sopivaan ja pitkäikäiseen tuotteeseen kannattaa. Usva-maton saat monessa vakiokoossa sekä omilla mitoilla.
Jos et löydä sopivaa kokoa vakiomittaisista matoista, harkitse mittatilausmattoa. Usva-maton saat monessa eri vakiokoossa sekä omilla mitoilla.

3) Valmis koko vai mittatilausmatto?

Moni tyytyy mattojen vakiomittoihin, mutta varsinkin suuria tiloja tai vaikkapa hankalan muotoista eteistä sisustettaessa voi olla järkevää hankkia sopivan kokoinen matto mittojen mukaan.

Mittatilausmatot ovat hinnaltaan hieman vakiokokoja arvokkaampia, mutta usein satsaus juuri tilaan sopivaan ja pitkäikäiseen tuotteeseen kannattaa.

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Mittatilausmattojemme valikoimasta löydät juuri sinun kotiisi sopivan maton. ​​Kauttamme voit tilata mittojen mukaan mm. suositun Usva-maton, laadukkaat kotimaiset VM Carpetin matot sekä Narman tyylikkäät ja kestävät matot. Huomioithan kuitenkin, että mittatilausmatoilla ei ole palatusoikeutta.

4) Minkä kokoinen matto olohuoneeseen?

Valitsemalla olohuoneeseen oikean kokoisen maton luot tilan, joka tuntuu yhtenäiseltä ja kutsuu viihtymään. Liian pieni matto tekee huoneesta helposti epätasapainoisen ja hajanaisen. Liian suuri taas voi saattaa saada tilan vaikuttamaan ahtaalta.

OIkean kokoinen matto yhdistää olohuoneen kalusteet yhdeksi kokonaisuudeksi.
Olohuoneen maton tulisi kattaa niin suuri tila, että ainakin sohvaryhmän kalusteiden etummaiset jalat tulisivat sen päälle.
Kun matto ulottuu sekä sohvan, että nojatuolin alle ainakin osittain, se sitoo kokonaisuuden yhteen. Kuvassa Agadir-nukkamatto koossa 200 cm x 290 cm on yhdistetty Fanni-nojatuoliin ja Toive 3,5 istuttavaan sohvaan.

Tässä muutamia vinkkejä olohuoneen maton valintaan: 

 • Sohvan koko: Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että maton tulee olla vähintään sohvaa leveämpi. Muuten matto näyttää liian pieneltä.
 • Matto sohvaryhmän alle: Jos haluat koota useampia huonekaluja maton avulla kokonaisuudeksi, varmista että matto on riittävän suuri tähän tarkoitukseen. Olohuoneen maton tulisi kattaa niin suuri tila, että ainakin sohvapöytä ja sohvan ja nojatuolien etummaiset jalat tulevat sen päälle.
 • Yksi suuri matto: Jos haluat tavoitella kokolattiamaton tyyliä, voit valita olohuoneeseen myös yhden suuren maton, joka peittää suurimman osan lattiasta. Jätä kuitenkin 15-30 senttiä seinän vierestä näkyviin, jotta olohuone ei näytä ahtaalta.
 • Yhdistele useampia: Yhden suuren maton sijasta voit yhdistää myös kaksi samanlaista mattoa. Tämä ratkaisu toimii erityisen hyvin nukkamatoilla, jolloin mattojen välinen raja jää pitkän nukan peittoon. Matot kannattaa tällöin kiinnittää toisiinsa mattoteipilllä alapuolelta. Uutena trendinä nähdään myös erilaisten mattojen kerrostamista – voit asetella erilaisia mattoja boheemin huolettomasti limittäin ja päällekkäin.

5) Minkä kokoinen matto ruokapöydän alle?

Kun valitset sopivaa mattoa ruokapöydän alle, kiinnitä huomiota ruokapöydän kokoon ja muotoon, ruokapöydän tuolien vaatimaan tilaan sekä materiaalin helppohoitoisuuteen. Matto ruokapöydän alla luo tunnelmaa, vaimentaa kaikumista ja auttaa rajaamaan ruokailutilan omaksi selkeäksi kokonaisuudeksi.

Suosittelen mattoa pöydän alle erityisesti siinä tapauksessa, jos ruokailutila on osana suurempaa avointa tilaa.

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke
Ruokapöydän alle tulevan maton tulisi olla noin 60 cm pöydän kantta suurempi.
Ohjesäännön mukaan maton tulisi olla 60 cm pöydän kantta suurempi. Meze-plyysimatto koossa 200 cm x 290 cm mahtuu väljästi neljän hengen Fox-Rana -ruokailuryhmän alle.

Tässä vinkkimme maton valintaan ruokapöydän alle:

 • Pöydän ja tuolien koko: Mittaa ruokapöytäsi ja tuolien viemä tila. Varmista, että matto on tarpeeksi suuri, jotta kaikki tuolit mahtuvat sen päälle, kun ne ovat vedettyinä ulos pöydästä. Ohjesäännön mukaan maton tulisi olla noin 60 cm pöydän kantta suurempi. Tällöin tuolit eivät hankaa maton reunaa tai keiku reunalla. Riippuu paljon myös tuoleista, kuinka paljon tilaa ne vievät ulos vedettäessä. Suositusta pienempikin matto voi toimia, kunhan tuolit mahtuvat mukavasti maton päälle.
 • Pöydän muoto: Ota huomioon myös pöydän muoto. Pyöreän pöydän alle sopii useimmiten pyörä matto ja suorakaiteen muotoisen pöydän alle suorakulmainen matto.
 • Ruokailutilan muut huonekalut: Jos ruokailutilassa on muita huonekaluja, kuten kaappeja tai sivupöytiä, mieti, kuinka matto toimii näiden huonekalujen kanssa. Voit valita maton, joka kattaa vain pöydän ja tuolit tai laajemman maton, joka tulee koko ruokailutilan alueelle.
 • Ruokailutilan koko: Pienissä tiloissa kannattaa harkita pienempää mattoa, jotta tila ei näytä ahtaalta. Suuremmissa tiloissa voit harkita suurempaa mattoa, joka luo tilaan näyttävän, yhtenäisen alueen.
 • Maton materiaali: Sileäksi kudotut tai lyhytnukkaiset matot ovat huomattavasti helpompia pitää puhtaana ja sopivat ruokapöydän alle paremmin kuin pitkänukkaiset. Ruokapöydän alle sopii vaikkapa villamatto, sileä tai lyhytnukkainen tekokuitumatto tai sisalmatto.
Suuren ruokapöydän alle tarvitset vähintään 200 x 300 cm maton. Riippuu paljon myös tuoleista kuinka paljon tilaa ne vievät ulos vedettäessä.
Myös tuolien mitat vaikuttavat siihen, minkä kokoinen matto toimii ruokapöydän alla.Jykevän Rowico Brooklyn-ruokapöydän (95×220 cm) alle on valittu Kashmar-matto (200×300 cm). Nyrkkisäännön mukaan maton tulisi olla 60 cm pöydän leveyttä suurempi eli 215 cm leveä, mutta siroilla Rossini-tuoleilla tämäkin kokonaisuus toimii hyvin.

6) Minkä kokoinen matto sängyn alle?

Matto tuo makuuhuoneeseen lämpöä, kodikkuutta ja ylellistä tunnelmaa. Ennen kuin lähdet mattokaupoille, malta tarkistaa sänkysi pituus ja leveys. Pohdi myös, miten haluat maton asettuvan sängyn alle tai viereen.

Ihannetapauksessa matto ulottuu noin 60-90 cm sängyn jalkopään ja sivujen yli, jolloin sen päällä on mukava astella sänkyyn mennessä ja sieltä noustessa.
Maton tulisi ulottua ainakin 60 cm sängyn molemmin puolin. Haave-villamatto (200×290 cm) toimii hyvin 160 cm leveän Unia Kulta -jenkkisängyn alla.

Tässä on muutamia vinkkejä maton koon valintaan sängyn alle:

 • Makuuhuoneen koko: Aloita mittaamalla makuuhuoneen pituus ja leveys. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, kuinka suuri matto voi mahtua huoneeseen.
 • Makuuhuoneen maton sijoittelu ja muoto: Pohdi, haluatko sijoittaa makuuhuoneeseen yhden ison maton sängyn alle tai esimerkiksi kaksi pienempää mattoa sängyn molemmin puolin. Voit myös kattaa matolla koko huoneen. Maton ja seinän väliin on kuitenkin hyvä jättää ainakin 15-30 cm lattiaa näkyviin, jotta huone ei näytä ahtaalta.
 • Sängyn koko: Mittaa sänkysi pituus ja leveys.  Ihannetapauksessa matto ulottuu noin 60-90 cm sängyn jalkopään ja sivujen yli, jolloin sen päällä on mukava astella sänkyyn mennessä ja sieltä noustessa.
 • Makuuhuoneen maton materiaali: Mieti myös miltä materiaali tuntuu paljaiden jalkojen alla. Jos perheessäsi on allergiota, suosi lyhytnukkaisia tai sileäpintaisia mattoja.

7) Minkä kokoinen matto työtuolin alle?

Työtilan viihtyisyyteen ja toimivuuteen kannattaa satsata. Sopivalla matolla luot työtilaan viihtyisyyttä, suojaat lattiaa työtuolin alla ja voit myös rajata työpisteen muusta tilasta.

Matolla on helppo rajata työpiste tilassa, jossa on myös muita toiminnallisuuksia. Varmista, että matto on riittävän suuri ja työtuoli liikkuu vapaasti.
Työtuolin alla toimii hyvin esimerkiksi sileäksi kudottu, kulutusta kestävä matto. Erinomaisia valintoja työtuolin alle ovat vaikkapa Narma Tuna -sisalmatto tai polypropeenista valmistettu Narma Bono -matto. Kuvassa siro Umbra Swiwo -työpöytä.

Tässä muutamia vinkkejä maton valintaan työtuolin alle:

 • Työtuolin liikkumavapaus: Mittaa työtuolisi liikkuma-alue, ja varmista, että matto on tarpeeksi suuri, jotta tuoli mahtuu liikkumaan mukavasti.
 • Työtilan toiminnot ja tarpeet: Matolla on helppo rajata työpiste omaksi kokonaisuudeksi avoimessa tilassa, jossa on myös muita toiminnallisuuksia. Voit kattaa matolla myös koko työhuoneen alueen kokolattiamaton tyyliin. Jätä tällöin 15-30 cm vapaata tilaa maton ja seinän väliin, jotta tila ei tunnu ahtaalta. Mikäli et halua työpisteeseen visuaalisesti erottuvaa mattoa, tarjolla on myös läpinäkyviä lattiasuojia, jotka suojaavat lattiaa työtuolin alla.
 • Työtilan maton materiaali: Valitse työtuolin alle sileäpintainen tai lyhytnukkainen matto, joka mahdollistaa tuolin helpon liikuttelun. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi kovaa kulutusta kestävä sisal-matto, villamatto tai lyhytnukkainen keinokuitumatto. Liukueste auttaa pitämään maton paikallaan.

8) Minkä kokoinen matto eteiseen?

Valitse eteiseen sopivan kokoinen matto, joka ilahduttaa sinua sisään tullessa ja säästää siivoukselta. Maton avulla pysäytät kuran ja hiekan jo eteistiloihin.

Eteisessä kannattaa mennä käytännöllisyys edellä. Mittatilauksena tehty matto saattaa olla satsauksen arvoinen.
Eteisessä mittatilauksena tehty matto voi hyvinkin olla satsauksen arvoinen. Pienissä neliöissä matolle ei tule myöskään liikaa hintaa. Kuvassa Narma Livos Sisalmatto

Tässä muutamia vinkkejä eteisen maton valintaan:

 • Eteisen koko ja muoto: Aloita mittaamalla eteisen pituus ja leveys. Mittojen avulla hahmotat, kuinka suuri matto voi olla.
 • Ovien korkeus: Eteistilat ovat usein ahtaita ja ovien täytyy mahtua avautumaan ja sulkeutumaan maton päällä ilman esteitä. Mittaa siis myös ovien korkeus lattiasta, niin tiedät miten korkea matto voi olla. 
 • Eteisen maton tarkoitus: Pohdi, haluatko pelkän kynnysmaton tai kuramaton ulko-oven läheisyyteen, vai haluatko suojata eteisen käytävää laajemmin. Voit myös harkita useampia erillisiä mattoja tarpeesi mukaan.
 • Eteisen maton materiaali: Eteiseen sopivat kulutusta kestävät sileäpintaiset ja lyhytnukkaiset matot, kuten bukleematot, muovimatot sekä sisal- ja juuttimatot. Käytä tarvittaessa liukuestopohjaa pitämään matto paikoillaan.

9) Minkä kokoinen matto kylpyhuoneeseen?

Kun valitset mattoa kylpyhuoneeseen, huomioi tilan koko ja maton käyttötarkoitus. Kylpyhuoneen matto viimeistelee kauniisti kylpyhuoneen tai vessan sisustuksen, ja siihen on ihana upottaa varpaat aamutoimia tehdessä.

Tässä muutamia vinkkejä kylpyhuoneen maton valintaan:

 • Kylpyhuoneen koko: Aloita mittaamalla kylpyhuoneesi pituus ja leveys. Tämä auttaa hahmottamaan, kuinka suuri matto voisi sopia tilaan.
 • Kylpyhuoneen maton tarkoitus: Pohdi ensin mikä on maton tarkoitus ja mihin haluat sen sijoittaa. Haluatko suihkun tai kylvyn eteen maton, johon voit kuivata jalkasi? Vai kaipaatko pehmeyttä ja lämpöä jalkojesi alle, kun seisot peilikaapin edessä? Mitat vaihtelevat, mutta tyypillisesti suihkun tai kylpyammeen ympärille tarkoitetut kylpyhuonematot ovat kooltaan noin 80 cm x 50 cm. Voit valita kylpyhuoneeseen myös suuremman maton, jolla voit kattaa koko tilan. Seinien ja maton väliin on kuitenkin hyvä jättää noin 15-30 cm, jotta kylpyhuone ei näytä ahtaalta. 
 • Kylpyhuoneen maton materiaali:  Valitse matto, jonka voit helposti pestä tai puhdistaa tarvittaessa. Esimerkiksi puuvillamaton voi usein pestä pesukoneessakin. Kylpyhuoneen maton tulisi olla varustettu liukuestepohjalla pitämään sen paikoillaan ja estämään liukastumista märällä lattiapinnalla.
Suihkun tai kylpyammeen ympärille tarkoitetut kylpyhuonematot ovat usein kooltaan noin 80 cm x 50 cm. Voit valita kylpyhuoneeseen myös suuremman maton, jolla voit kattaa koko tilan.
Kylpyhuoneen maton paikka on usein peilin, suihkun tai kylvyn edessä. Olivia-kylpyhuoneenmaton saa useassa eri värissä ja koossa 80×50 cm sekä 70×110 cm.

Muista, että sisustamisessa luovuus ja omannäköiset ratkaisut ovat sallittuja. Tärkeintä on, että lopputulos on mieluinen sinulle ja lähipiirillesi.

– Jaana Mänty, tuotepäällikkö, Veke

Maailma on täynnä toistaan kauniimpia mattoja eri materiaaleissa, väreissä ja kuoseissa. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun tutkit laajaa mattovalikoimaa ja rajaat omaan tarkoitukseesi sopivia mattoja. Asiakaspalvelumme sekä myymälöidemme henkilökunta ovat mielellään apunasi varmistamassa, että löydät juuri sinulle sopivan tuotteen.

Sisustusterveisin,
Sanna

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel