Skip to content

Väriä elämään! Näin löydät yhteensopivat värit sisustuksessa

18.3.2024

Värien käyttö sisustuksessa herättää kotisi henkiin, lisää iloa elämään ja tuo esiin persoonallisuuttasi. Mutta kuinka löytää yhteensopivat värit, jotka tuntuvat omilta ja sopivat omaan kotiin? Tästä blogikirjoituksesta saat ideoita värien yhdistelyyn ja värin lisäämiseen sisustukseen pienin askelin tai kerralla rohkeammin. Anna värien valloittaa ja herätä kotisi eloon!

Tikkurilan vuoden 2024 vuoden väri on persikkainen beige Nude in Nizza, jonka voi yhdistää esimerkiksi keväisiin keltaisiin, pinkkehin ja punaisiin sävyihin.
Tikkurilan vuoden 2024 väri on persikkainen beige Nude in Nizza, jonka voi yhdistää esimerkiksi keväisiin keltaisiin, pinkkeihin ja punaisiin sävyihin. Kuvassa Scandic Copenhagen 3-istuttava sohva, Havu-sohvapöytä, Palazzo-matto, sekä Oliivipuu tekokasvi.

Tässä artikkelissa käymme läpi:

 1. Tutustu värien vaikutukseen
 2. Valitse sinua miellyttävä värimaailma
 3. Trendivärit sisustuksessa 2024
 4. Maanläheiset värit sisustuksessa
 5. Vaaleat sävyt sisustuksessa
 6. Valmiit väriyhdistelmät
 7. Lisää väriä pienin askelin
 8. Maalaa rohkeasti seinät
 9. Huonekalu värikkäänä katseenkiinnittäjänä
 10. Yhteenveto: näin pääset alkuun

1. Tutustu värien vaikutukseen

Värit eivät ole vain pinnallisia valintoja – ne ovat tapa ilmaista persoonallisuuttasi ja luoda kotiin haluamasi tunnelma. Ensimmäinen askel kohti värikkäämpää sisustusta on ymmärtää värien vaikutus tunnelmaan ja tilan tuntuun. 

Värit jaetaan yleisesti lämpimiin ja viileisiin sävyihin. Lämpimät sävyt, kuten punainen, keltainen ja oranssi, luovat kutsuvan ja kodikkaan ilmapiirin. Viileät sävyt, kuten sininen, vihreä ja violetti, taas luovat seesteisen ja rauhoittavan tunnelman. Valkoinen ja harmaa ovat hyviä pohjasävyjä. Musta toimii tehosteena ja tuo ryhtiä monenlaisiin väriyhdistelmiin. Ruskean eri sävyt sopivat tilaan kuin tilaan ja niitä voi yhdistää helposti muihin väreihin. 

Lämpimät oranssin, keltaisen ja punaisen sävyt muodostavat kauniin kokonaisuuden luonnonvalkoisen ja puunsävyjen kanssa (lähiväriharmonia).
Lämpimät oranssin, keltaisen ja punaisen sävyt muodostavat kauniin kokonaisuuden luonnonvalkoisen ja puunsävyjen kanssa. Kuvassa
upean värikäs Kaneli-juuttimatto, Havu 3-istuttava sohva, Fanni K Tempo apupöytä 60 ja 48cm, Askel avohylly 100x35x152 cm, Ulpu-seinähylly, Nuppu koristetyyny okra, Sammal koristetyyny punainen ja ruskea, Fanni K Linen koristetyyny terrakotta, Kaari torkkupeitto

Perusvärit kuten sininen, keltainen, punainen ovat voimakkaita ja eloisia sävyjä. Puhtaina väreinä niitä voi käyttää pieninä aksentteina sisustuksessa, kuten koriste-esineissä tai tekstiilien yksityiskohdissa.

Murretut värit saadaan sekoittamalla väriin sen omaa vastaväriä ja niistä saadaan eri tummuusasteita lisäämällä valkoista tai mustaa. Murrettuja värejä ovat esimerkiksi viininpunainen, oliivinvihreä ja terrakotta. Murretut värit tuovat syvyyttä, lämpöä ja pehmeyttä tilaan. Ne sopivat niin sisustuksen yksityiskohtiin kuin suuriin pintoihin kuten seinien maalaamiseen ja huonekaluihin.

Pastellivärit, kuten vaaleanpunainen, minttu ja laventeli, ovat pehmeitä ja lempeitä sävyjä. Käytä pastellivärejä vaikkapa seinien maalaamisessa, verhoissa tai sisustuksen yksityiskohdissa tuomaan keveyttä ja ilmavuutta sisustukseen.

2. Valitse sinua miellyttävä värimaailma

Kun haluat lisätä väriä sisustukseen, käytä ensin hetki suunnitteluun niin vältyt hutiostoksilta.

Aloita värimaailman hahmottaminen pohtimalla omaa tyyliä ja mieltymyksiä. Mieti, millaiset värit saavat sinut tuntemaan olon kotoisaksi ja onnelliseksi. Ehkä rakastat rauhoittavia sinisen sävyjä, energisoivaa punaista tai hempeitä pastellivärejä. Vai oletko onnellisin maanläheisten sävyjen ympäröimänä? Älä pelkää mennä syvemmälle omiin mieltymyksiisi – niistä löytyy avain omannäköiseen sisustukseen.

Yleinen ohjesääntö värin lisäämiseksi sisustukseen on valita vähintään kolme väriä tai sävyä ja toistaa niitä tilan pinnoissa, huonekaluissa, tekstiileissä ja sisustusesineissä. Vain yhdellä tehostesävyllä sisustuksesta tulee helposti hieman lattea tai liian asetellun näköinen.

Kun pohdit eri värien suhteita, voit ottaa avuksi 60-30-10 -säännön. Se tarkoittaa, että pääväriä käytetään noin 60 %  tilan värimaailmasta, toissijaista väriä noin 30 % ja korostusväriä noin 10 %. Sääntöä ei kannata lähteä noudattamaan liian kirjaimellisesti, sillä useimmissa tiloissa on paljon enemmän kuin kolmea väriä. Ohjesääntö auttaa kuitenkin suunnittelemaan värimaailman siten, että tilasta löytyisi yksi selkeä pääväri ja sitä täydentäviä sävyjä.

Murrettu punainen ja vihreä muodostavat kauniin vastaväriparin, jota erilaiset ruskean sävyt lämmittävät.
Murrettu punainen ja vihreä muodostavat kauniin vastaväriparin, jota erilaiset ruskean sävyt lämmittävät. Kuvassa Classic 3,5 istuttava sohvaKashmar mattoPR Home Maja kattovalaisinHelmi pyöreä samettirahiBloomingville Alas kulhoHübsch Elevate tarjotin 46×34 cm ja Anno Viive tyynynpäällinen.

Voit käyttää väriympyrää apuna pohtiessasi sopivia väriyhdistelmiä. Lähiväriharmoniassa käytetään vierekkäisiä, korkeintaan väriympyrän yhden neljänneksen värejä, esimerkiksi erilaisia punaisen ja oranssin tai sinisiä ja vihreitä sävyjä. Yksiväriharmoniassa valitaan yksi väri ja toteutetaan sisustus tämän värin eri sävyillä. Vastaväriharmonia taas koostuu väriympyrän vastakkaisilla puolilla olevista väreistä, jotka muodostavat kiinnostavaa kontrastia toisilleen. Esimerkiksi punaiset sävyt luovat kontrastin vihreälle. Myös keltaiset ja violetit ovat näyttävä vastaväripari.

Mustat, valkoiset, harmaat ja ruskeat jäävät väriympyrän ulkopuolelle. Niitä voit helposti yhdistää mihin tahansa väriin.

Jos kodissasi on useita huoneita, harkitse värien ja teemojen jatkuvuutta niiden välillä. Vaikka jokainen huone voi olla uniikki, värien ja elementtien toistaminen eri tiloissa auttaa luomaan kodista harkitun kokonaisuuden. Voit esimerkiksi tuoda toisessa huoneessa käytettyä sävyä ripauksina myös muihin tiloihin.

Kun olet löytänyt mieleiset sävyt, kerää ne yhteen paikkaan. Tee vaikka kollaasi paperille tai tallenna värikokokoelma Pinterestiin tai tietokoneellesi. Päätä myös missä suhteessa aiot niitä käyttää – mikä on tilan pääväri ja mitkä sitä tukevia sävyjä.

Vaaleansininen raikastsaa ruskeita sävyjä ja muodostaa herkullisen vastaväriparin punaruskean kanssa.
Vaaleansininen raikastaa ruskeita sävyjä ja muodostaa herkullisen vastaväriparin terrakotan kanssa. Kuvassa Unia 300 jenkkisänkypaketti, Alava sängynpääty, Tuuli perkaalipussilakanasetti, Anno Viive tyynynpäällinen, usvansininen, Nuppu koristetyyny, kupari, Sammal koristetyyny, kupari, Pallas villamatto ja Terho pyöreä rahi.


3. Trendivärit sisustuksessa 2024

Anna trendivärien inspiroida ja löydä juuri sinun kotiisi sopiva paletti, joka tekee arjesta kauniimpaa ja kotisi tunnelmasta entistä kutsuvamman.

Vuonna 2024 sisustuksen trendivärit hehkuvat lämpöä ja tuovat koteihin elämänmakuista tunnelmaa. Lämpimät persikan sävyt ovat ehdoton hitti, ja niitä yhdistetään muihin trendikkäisiin väreihin kuten viininpunaisiin, oransseihin, pinkkeihin ja terrakotan sävyihin sekä erilaisiin vihreisiin. Sisustuksessa käytetään paljon myös ruskean sävyjä beigestä tummanruskeaan, punaruskeaan ja kellanruskeaan. Myös siniset ovat tekemässä paluuta pukeutumiseen ja sisustukseen.

Lämmin persikkaan vivahtava beige (Tikkurila,  Nude in Nizza) tarjoaa kauniin taustan esimerkiksi vihreälle sohvalle.
Lämmin persikkaan vivahtava beige (Tikkurila,  Nude in Nizza) tarjoaa kauniin taustan esimerkiksi vihreälle sohvalle. Kuvassa House Nordic Lido 2-istuttava sohva, Sointu villamatto, Fanni K pellavatyynynpäällinen luumu, Finarte Paletti monivärinen tyynynpäällinen, Nuppu koristetyyny persikka Svanefors Elise samettityyny ruskea (okra), Terho pyöreä rahi, Dawson korkea hylly, Umbra Matinee 5-osainen kehyssetti.


Erilaiset punaisen ja oranssin sävyt lämmittävät nyt sisustusta. Ne tuovat sisustukseen lämpöä ja elinvoimaa, herättäen tilan eloon uudella ja rohkealla tavalla. Jopa pieni ripaus punaista voi herättää kotisi eloon ja antaa sille kaivattua piristystä. Pehmeämmät persikan sävyt ja punaruskean sävyt sopivat myös seinille. Punaisen sävyt muodostavat upean vastaväriparin vihreän kanssa. Tai kokeile yhdistää vaaleansinistä lämpimiin oransseihin ja punaruskeisiin. Punaisen ja oranssin sävyt toimivat kauniisti myös toisiinsa yhdistettyinä.

Viininpunaiset, oranssit ja terrakotan sävyt lämmittävät sisustusta. 1) Miska-vuodetuoli, 2) Hübsch Stellar lattiavalaisin, 3) Mesi puuvillamatto, 4) Saimaa matto sisä/ulkokäyttöön, , 5) Terho pyöreä rahi, 6) Hübsch Structure koristetyyny, 7) Saana puuvillamatto, 8) Kumpare villamatto, 9) Umbra Cono ladattava valaisin, 10) House Nordic keraaminen ruukku, 11) Aurora lasimaljakko, 12) Day Susa apupöytä, 13) Isla nukkamatto, 14) Tiuku koristetyyny, 15) Hetki pellavatyynynpäällinen ja 16) Tuisku tyynynpäällinen.

Pinnalla ovat myös erilaiset 70-luvun inspiroimat ruskeat – hiekan ja maitokahvin sävyjen rinnalle poimitaan nyt herkullisia nougatin ja karamellin sävyjä sekä suklaanruskeaa. Yhdistämällä eri ruskean eri sävyjä keskenään luot moniulotteisen ja syvällisen tilan, joka on sekä lämmin että kutsuva. Luonnonmateriaalit, kuten puu, villa ja nahka, toimivat hyvin ruskean kanssa ja tuovat tilaan lämpöä ja luonnollisuutta. 

Vihreän voittokulku jatkuu. Syvän metsänvihreän ja oliivinvihreän rinnalla myös heleämmät ja kirkkaammat sävyt näyttävät nyt ajankohtaisilta. Kuvan tuotteet: 1) Airy Teddy nojatuoli, 2) Taimi senkki 3) Cosy Teddy sohva, 4) Sammal koristetyyny 5) Tuisku tyynynpäällinen, 6) Trio Lennon ladattava valaisin, 7) Strada nukkamatto, 8) Kumpare villamatto 9) House Nordic vaasi, 10) Hübsch Flora kastelukannu, 11) Kivikko torkkupeittoKivikko tyynynpäällinenFinlayson Lino pellavalakanat, 12) Terho pyöreä rahi ja 12) Ruutu pussilakanasetti.

Vihreä on näkynyt sisustuksessa jo pitkään eikä sen suosiolle näy loppua. Lämpimät metsänvihreät ja oliivinvihreät ovat kauniita rauhoittavia sävyjä, jotka sopivat myös suurempiin pintoihin kuten huonekaluihin ja seinille. Heleämmät ja kirkkaammat vihreät tuovat energisoivan väripilkun sisustukseen. Vihreiden sävyjen yhdistelyä helpottaa, kun päättää ensin käyttääkö kelta- tai sinipohjaisia vihreitä. Näin vihreän eri sävyt sopivat luontevasti yhteen. Kokeile yhdistää vihreän kanssa vaikkapa vaaleanpunaista, okraa, punaruskeaa tai persikan sävyjä. 

Vihreän voittokulku jatkuu. Syvän metsänvihreän ja oliivinvihreän rinnalla myös heleämmät ja kirkkaammat sävyt näyttävät nyt ajankohtaisilta. Kuvan tuotteet: 1) Airy Teddy nojatuoli, 2) Taimi senkki 3) Cosy Teddy sohva, 4) Sammal koristetyyny 5) Tuisku tyynynpäällinen, 6) Trio Lennon ladattava valaisin, 7) Strada nukkamatto, 8) Kumpare villamatto 9) House Nordic vaasi, 10) Hübsch Flora kastelukannu, 11) Kivikko torkkupeitto, Kivikko tyynynpäällinen, Finlayson Lino pellavalakanat, 12) Vera koristetyyny 13) Ruutu pussilakanasetti.

Siniset ovat myös tekemässä paluuta. Klassiset rentouttavat ja rauhoittavat tummansiniset sopivat erinomaisesti makuuhuoneen seinille tai suurempiin huonekaluihin kuten samettipintaisiin sohviin ja nojatuoleihin. Haaleammat denimin sävyt, vaaleansiniset ja savunsiniset näyttävät kauniilta matoissa ja sisustusesineissä. Seesteisempien sävyjen rinnalle ovat nousemassa sähäkkä koboltinsinen ja välimerellinen turkoosi. Sininen sopii upeasti raikastamaan ruskean sävyjä sekä vastaväriksi punaruskealle tai oranssille.

Siniset sävyt tuovat rauhaa ja seesteisyyttä kotiin.
Siniset tuovat rauhaa ja seesteisyyttä kotiin. Kuvassa 1) Unia Muoto jenkkisänkypaketti, 2) House Nordic Lido 2-istuttava sohva, 3) Candellux Voss riippuvalaisin, 4) Bloomingville Radion torkkupeitto, 5) Anno Puro vohvelipyyhe, 6) Anno Puro Ruutu vohvelipyyhe, 7) House Nordic Monte nojatuoli, 8) Hübsch Curve kynttilänjalka, 9) 4living Way maljakko, 10) Fanni K Ilma maljakko, 11) Hilla koristetyyny, 12) Bloomingville Isold maljakko 13) Bloomingville Isolde maljakko, 14) Hübsch Structure koristetyyny, 15) Bloomingville Radion torkkutyyny, 16) Ruutu pussilakanasetti, 17) Adela matto, 18) Keitele villamatto, 19) Xeraliving Juni from the glass office juliste ja 20) Trio Countess pöytävalaisin.

4. Maanläheiset värit sisustuksessa

Värien lisääminen sisustukseen ei tarkoita välttämättä voimakkaita tai kirkkaita värejä. Jos maanläheiset sävyt tuntuvat omilta, kokeile luonnosta poimittuja sävyjä kuten erilaisia ruskeita, vihreää, lämmintä terrakottaa ja pehmeitä beigejä luomaan kodikasta tunnelmaa. Nämä sävyt toimivat upeasti yhteen niin vaaleiden kuin tummienkin huonekalujen kanssa.

Tämän huoneen sisustuksessa on käytetty luonnonläheisiä murrettuja sävyjä – luonnonvalkoista, ruskeaa ja vihreää sekä messingin värisiä aksentteja. Kuvassa sammalenvihreät Taimi senkki ja Taimi sohvapöytä, VM Carpet Hattara-matto ja Anno Laama -torkkupeitto. Upea messinginvärinen Hübch Mush pöytävalaisin ja Umbra Wave tarjotin viimeistelevät kokonaisuuden.

Valkoinen raikastaa kokonaisuutta ja tehosteissa voit käyttää myös mustaa tuomaan hieman ryhtiä ja kontrastia kokonaisuuteen. Yhdistä maanläheisiin sävyihin luonnonmateriaaleja kuten puuta, pellavaa ja kivipintoja. Täydennä kokonaisuus viherkasveilla, tuoreilla kukilla ja luonnosta poimituilla elementeillä.

Erilaisilla beigen ja ruskean sävyillä toteutettu sisustus rauhoittaa. Tumma puu, mustat tehosteet ja viherkasvit tuovat siihen kuitenkin ripauksen kontrastia.
Tumma puu, mustat tehosteet ja viherkasvit tuovat ruskeansävyiseen sisustukseen kontrastia. Kuvassa Unia Platina jenkkisänky,  Unia Platina sängynpääty, Paljakka päiväpeiteSessak Mason riippuvalaisin, Finlayson Lino-pellavalakanatAnno Laama -torkkupeitto, Ulappa koristetyynyUmbra Bellwood sivupöytäSergio pöytävalaisin,  Oliivipuu tekokasvi 170 cm ja VM Carpet Hattara matto.

5. Vaaleat sävyt sisustuksessa

Jos silmäsi lepää enemmän vaaleasävyisessä sisustuksessa, luonnonvalkoisen ja hiekan sävyillä toteutettu vaniljaisen vaalea sisustus voi olla sinun juttusi. Lämpimät vaaleat sävyt luovat valoisan, levollisen ympäristön, joka houkuttelee rentoutumaan. Luonnonvalkoinen näyttää usein puhtaanvalkoista sävykkäämmältä ja voit yhdistää siihen erilaisia hiekan, pellavan ja maitokahvin sävyjä.

Luonnolliset puunsävyt  lämmittävät vaaleaa sisustusta. Kuvassa Hali-sohvan ja Utu-maton vaniljaiset sävyt yhdistyvät Taimi-senkin ja Taimi-sohvapöydän luonnolliseen puunväriin ja Svanefors Rimy verhojen kauniiseen nougatin sävyyn.
Luonnolliset puunsävyt  lämmittävät vaaleaa sisustusta. Kuvassa Hali-sohvan ja Utu-maton vaniljaiset sävyt yhdistyvät Taimi-senkin ja Taimi-sohvapöydän luonnolliseen puunväriin ja Svanefors Rimy verhojen kauniiseen nougatin sävyyn.

Jotta kokonaisuus ei jää tylsäksi, tuo sisustukseen runsaasti erilaisia tekstuureja, esimerkiksi pitkänukkaisia ja tuftattuja mattoja, hapsuilla ja pintakuvioilla varustettuja tekstiilejä sekä rosopintaisia sisustusesineitä. Lisää puuta ja messinkiä yksityiskohtiin tuomaan lämpöä.

Kaunis väripaletti muodostuu yhdistämällä luonnonvalkoiseen hiekan sävyjä, puhtaanvalkoista, puuta ja messinkisiä yksityiskohtia. Kuvan tuotteet: 1) Hali 3-istuttava sohva, 2) Mykonos divaani, 3) Taimi pyöreä sohvapöytä, 4) Leija riippuvalaisin, 5) Svanefors Sita matto, 6) Anno Kielo puuvillamatto, 7) Taimi senkki 153x41x75 cm, 8) Anno Taival rahi, 9) Hübsch Pliss seinävalaisin, 10) Lucide Mirasol pöytävalaisin, 11) Joko riisipaperivalaisin ja 13) Hübsch Mush pöytävalaisin.


6. Valmiit väriyhdistelmät

Jos värien valitseminen tuntuu haastavalta, voit myös nojautua valmiisiin väriyhdistelmiin, jotka tarjoavat sisustamiseen selkeän ja sujuvan lähtökohdan. Tästä blogikirjoituksista löydät monia väripaletteja. Monet maalivalmistajat esittelevät valmiiksi kuratoituja väripaletteja, joissa sävyt on valittu niin, että ne sopivat saumattomasti yhteen. Tällaisia väriyhdistelmiä voi käyttää niin seinissä, huonekaluissa kuin tekstiileissäkin.

Voit myös löytää inspiraatiota lempitaulustasi, suosikkivaatteestasi tai vaikkapa ikkunasta avautuvasta maisemasta ja tuoda näitä sävyjä sisustukseesi. Luonto tarjoaa loputtomasti ihastuttavia väriyhdistelmiä, jotka voivat elävöittää sisustusta.

Tikkurila väripaletit
Teknos väripaletit
Cover Story kuvagalleria

7. Lisää väriä pienin askelin

Kun olet löytänyt värit, joita haluat käyttää, on aika lisätä niitä sisustukseen. Jos et halua suin päin maalata seiniä tai investoida kalliimpaan huonekaluun suosikkivärissäsi, voit aloittaa pienin askelin.

Lisää väriä sisustukseen esimerkiksi tekstiilien, koriste-esineiden tai taiteen avulla. Vaihda vaaleat tyynynpäälliset värikkäisiin, ripusta seinälle värikäs taulu tai aseta värikkäitä maljakoita hyllylle. Pienillä muutoksilla voit saada suuria vaikutuksia aikaan ja totutella värien käyttöön vähitellen. Kun löydät sinua miellyttävät sävyt, voit levittää väriä isommille pinnoille.

Värien lisääminen sisustukseen on helppoa aloittaa vaikkapa tekstiileistä. Kun löydät sinua miellyttävät sävyt, voit levittää väriä isommille pinnoille.
Värien lisääminen sisustukseen on helppoa aloittaa vaikkapa tekstiileistä. Kuvassa laventelin värinen Terho-rahi ja Alma-koristetyyny tuovat väriä ruskeasävyiset sisustukseen.

8. Valitse seinille rohkeasti väriä

Seinien maalaaminen on erinomainen tapa tuoda väriä ja persoonallisuutta tilaan. Älä epäröi valita sävyjä, jotka tuovat tunnelmaa ja kiinnostavuutta koko sisustukseen.

Esimerkiksi lämmin persikkainen beige, luumunpunainen tai terrakotta voivat luoda upean tunnelman olohuoneeseen. Seesteinen sininen, metsänvihreä tai lämmin ruskea rauhoittavat makuuhuoneessa. Lastenhuoneessa voit lähteä liikkeelle lapsen omista suosikkiväreistä.

Taideteoksilla tai tapetilla voit täydentää valittua väripalettia ja lisätä visuaalista kiinnostavuutta. Muista myös valaistuksen merkitys: hyvin valaistu tila korostaa seinien väriä ja luo kodikkaan ilmapiirin.

Vihreä sohva hehkuu vasten punaruskeaa seinää. Seinän sävynä on juureva ja rauhallinen Tikkurila S470 (Tuulihaukka).
Vihreä sohva hehkuu vasten punaruskeaa seinää. Seinän sävynä on juureva ja rauhallinen Tikkurila S470 (Tuulihaukka). Kuvassa Hali 3-istuttava sohva, Anno Viive tyynynpäällinen 50×50 cm Kaura ja Natural, Samettityyny Svanefors Elise 45×45, vihreä, Anno Siimes puuvillanukkamattoStar Trading Honeycomb paperivarjostinHouse Nordic Lyyraviikuna viherkasvi. seinän sävyllä maalattu Havu kaappi.

9. Huonekalu värikkäänä katseenkiinnittäjänä

Voit tuoda tilaan väriä myös huonekaluilla – mitä suurempi pinta, sitä voimakkaampi vaikutus on. Värikkäällä sohvalla saat kerralla uudistettua tilan ilmettä ja tunnelmaa. Esimerkiksi vihreä tai vaaleanpunainen sohva toimii näyttävänä katseenkiinnittäjänä olohuoneessa.

Jos värikäs vaihtoehto tuntuu kalliimman hintaluokan tuotteessa liian rohkealta valinnalta, kokeile piristää kotiasi edullisemmilla tuotteilla kuten värikkäällä matolla, ruokapöydän tuoleilla tai parvekekalusteilla. Myös nojatuoleissa on nyt värikkäitä vaihtoehtoja, jotka piristävät sisustusta hetkessä.

Olisiko vaaleanpunainen sohva sinun juttusi? Kuvassa Scandic Copenhagen 3-istuttava sohva roosalla Soro-kankaalla, Finarte Väre tyynynpäällinen. Seinän sävy on TikkurilaTikkurila N494 (Nefriitti)
Onko vaaleanpunainen sohva sinun juttusi? Kuvassa Scandic Copenhagen 3-istuttava sohva roosalla Soro-kankaalla, Finarte Väre tyynynpäällinen. Vilja koristetyyny, Toivo torkkupeitto, Marocco nukkamatto ja Xeraliving julisteet.
Seinän sävy on Tikkurila N494 (Nefriitti)


10. Yhteenveto: näin pääset alkuun

Värit ovat voimakas työkalu, jolla voit tehdä kodistasi todella omannäköisesi. Kokeilemalla ja eri yhdistelmiä tutkimalla löydät varmasti ne sävyt, jotka tuntuvat omilta. Värien valinnassa kannattaa luottaa omaan vaistoon, mutta muutama vinkki voi auttaa prosessissa.

Näillä pääset alkuun:

 1. Tutki värien vaikutuksia ja omia mieltymyksiä –  millaisissa ympäristöissä viihdyt ja mitkä värit tuntuvat omilta?
 2. Valitse ainakin kolme sävyä, joita käytät tilan sisustuksessa. Voit käyttää väriympyrää apuna.
 3. Kerää värit yhteen vaikka kollaasiksi paperille tai tietokoneelle. 60-30-10-ohjenuorasta saattaa olla apua värien sopivien suhteiden hahmottamisessa
 4. Lisää värimaailman mukaisia elementtejä sisustukseen pienin askelin. Kokeile sävyjä vaikkapa tekstiileissä, tauluissa ja sisustusesineissä.
 5. Lisää värejä myös suurempiin pintoihin. Kun tiedät löytäneesi oikeat sävyt, voit käyttää väriä rohkeammin myös isommilla pinnoilla kuten seinillä, matoissa ja huonekaluissa.

Muista, että sisustuksessa ei ole oikeita tai vääriä valintoja – on vain valintoja, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja saavat kotisi tuntumaan omalta. Joten rohkeasti kokeilemaan, anna värien valloittaa ja johtaa sinut unelmiesi kotiin!

Sisustusterveisin,

Sanna

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Sisustushaaveita? Tilaa uutiskirje ja saat 10€ edun

Tilaa tarjoukset ja sisustusvinkit sähköpostiisi ja saat -10€ seuraavasta yli 100 € ostoksesta. Arvomme joka kuukausi kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken 300 € lahjakortin.
Tilaa uutiskirje


Miksi ostaa Vekeltä?

Suomalainen verkkokauppa
 1. Tyytyväiset asiakkaat
 2. Nopeat toimitukset
 3. Monipuoliset maksutavat
 4. Luotettava kotimainen yritys
sanoma-pixel